Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | Zo kan je geld besparen op je autoverzekering

13 januari 2021

geld besparen autoverzekering tips
De periode rondom de jaarwisseling is voor veel mensen dé tijd van het jaar om de vaste lasten door te nemen om te kijken waar je eventueel geld op kan besparen. Zeker bij je verzekeringen is daar echt wel wat winst op te behalen! In dit artikel lees je waarom een autoverzekering afsluiten niet alleen nodig is, maar ook hoe je hier heel fijn op kan besparen.

Is een autoverzekering verplicht?

Laten we beginnen met de vraag of een autoverzekering verplicht is. Het antwoord hierop is simpel gezegd: JA. In Nederland is iedere autobezitter wettelijk verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren vanaf het moment dat jij eigenaar bent geworden van een auto, dus vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat.

Naast een WA verzekering kan je een autoverzekering op veel fronten uitbreiden en dit is het punt waar je kan beginnen met besparen. Maar bedenk je wel dat je bij het enkel hebben van een WA ook een redelijke spaarrekening moet hebben, want mocht er iets gebeuren dan kan het al snel flink in de papieren gaan lopen..

Tips om te besparen op je autoverzekering

Vergelijken

Het kan even een uitzoekwerkje zijn, maar gelukkig zijn er verschillende vergelijkingssites die het meeste werk voor je uit handen kunnen nemen. Mocht je wat meer tijd hebben, dan kan je natuurlijk ook zelf bij verschillende aanbieders voor autoverzekeringen gaan kijken en zo een aantal met elkaar vergelijken.

Betaal per jaar

Bij veel verzekeringsmaatschappijen kan je ervoor kiezen om de premie niet alleen per maand te betalen, maar is er ook een optie voor een betaling per jaar. Door te kiezen voor een jaarpremie krijg je namelijk vaak een x aantal procent korting én heb je gelijk geen terugkomende maandelijkse kostenpost meer wat weer lekker is voor je overzicht. Als je daarnaast ook nog eens kiest voor een hoger eigen risico kan de premie echt een stuk lager uit gaan vallen.

Denk aan je no-claim

Zeker wanneer je een spaarpotje hebt, kan het voordeliger zijn om kleine schades zelf te betalen in plaats van het via de verzekering te laten lopen. Bij het claimen van schade verlies je namelijk bijna altijd je no-claimkorting waardoor je premie stijgt. Het kan dus lonen om bij relatief kleine schade even vooraf de optelsom te maken, in plaats van gelijk je schadeverzekering aan te spreken.

Extra tip: rij je in een lease auto, dan vervallen vaak je schadevrije jaren, waardoor je ná een lease auto weer in een hogere premiecategorie valt. Ga je over van een lease auto naar een eigen auto, dan kan je tegenwoordig vragen om een leaseverklaring van je leasemaatschappij waarop aangegeven staat of je die jaren schadevrij hebt gereden, of niet. Handig om rekening mee te houden!

Dubbel verzekerd

Als je je verzekeringen en de dekkingen van de extra aanvullende verzekeringen niet helemaal ‘in het oog hebt’, kan het maar zo zijn dat je dubbele verzekeringen hebt lopen. Zonde van het geld! Zo kan het bijvoorbeeld dat je bij je rechtsbijstand een verkeersdekking hebt zitten en zo hoef je deze dus niet nog eens af te sluiten als aanvullende verzekering bij je autoverzekering.

Overstappen

Mocht je na al het uitzoekwerk erachter zijn gekomen dat overstappen een voordeligere keuze is voor jou, dan is dat gelukkig zó gepiept. Wel even rekening houden dat de laatste verzekeringsdag van je oude verzekering aansluit op de eerste dag van het ingaan van je nieuwe verzekering, zodat je nooit onverzekerd rondrijdt. Let’s go.. Op naar de volgende roadtrip! :)

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.