Carrière & Geld Fashion

Girlboss Interview met Katrien de Ruijter van MAMALOVES

20 januari 2021

Katrien de Ruijter sieraden MAMALOVES interview
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al gestart maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Katrien de Ruijter van sieradenlabel MAMALOVES.

Girlboss
A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

‘Lees ook: Girlboss Interview met Anke, Kim en Eva van Triaderm.’

Katrien de Ruijter sieraden MAMALOVES interview

Interview met Katrien de Ruijter van MAMALOVES

Wie ben je?
Ik ben Katrien de Ruijter, 43 jaar oud en ben eigenaresse van MAMALOVES. Ik ben de trotse moeder van 3 puberdochters en woon samen met mijn vriend in Haarlem.

Kan je meer over jouw bedrijf en het ontstaan ervan vertellen?
Ik ben MAMALOVES 5 jaar geleden gestart nadat ik in Marseille in Zuid Frankrijk een authentieke goudsmid trof die voor mij een bedel maakt met daarop de namen van mijn dochters gegraveerd. Dat raakte me zo, en bovendien kreeg ik zoveel lieve reacties op mijn ketting dat ik dit zelf ook wilde gaan maken om ook andere mensen daarmee blij te kunnen maken. Ik ging oefenen en oefenen en startte met een paar bedeltjes en een simpel graveerapparaat, in m’n eentje aan de keukentafel. Al snel werd het opgepakt en werd de eerste website gebouwd. Inmiddels zijn we met een team van 8, en werken we vanuit een prachtig monumentaal pand in hartje Haarlem, iedere dag weer vol energie om alle pakketjes op tijd te verzenden.

Waar komt jouw liefde en passie voor sieraden vandaan en wanneer besloot je hier een bedrijf mee op te willen zetten?
Ik heb al vanaf jongs af aan een echte voorliefde voor sieraden, speelde vaak met de sieradenkist van mijn moeder waarin veel antieke stukken van mijn oma en overgrootmoeder lagen. Wat ik zo leuk vind aan sieraden is het verhaal dat er eigenlijk altijd achter zit. En dat je dat dichtbij je kunt dragen. Toen ik met het idee voor MAMALOVES kwam voelde dat als iets heel natuurlijks wat heel dicht bij mezelf staat.

Op welk punt ben je ervoor gegaan om fulltime te ondernemen?
In het begin werkte ik 3 dagen per week, en vooral de schooltijden van mijn kinderen, maar de afgelopen 2 jaar zijn we zo hard aan het groeien dat ik fulltime aan het werk ben. Omdat het mijn eigen bedrijf is heb ik gelukkig wel de flexibiliteit om daar zelf in te schuiven en soms een middag met de meiden door te brengen of ’s ochtends nog een koffietje te drinken met een vriendin. Sowieso denk ik dat ondernemen eigenlijk altijd fulltime is, je eigen bedrijf runnen stopt nooit, en zeker niet bij onze business, de verkopen gaan gewoon door ’s avonds en in het weekend.

Katrien de Ruijter sieraden MAMALOVES interview Katrien de Ruijter sieraden MAMALOVES interview Katrien de Ruijter sieraden MAMALOVES interview Katrien de Ruijter sieraden MAMALOVES interview

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Dat heb ik de afgelopen jaren echt geleerd: blijf dicht bij wat goed voelt. Zodra je dingen gaat doen die eigenlijk niet goed bij je passen raak je uit balans en weg van jezelf. Je staat dan niet goed in je kracht. Daarnaast is het superbelangrijk dat je je omringt met mensen met een positieve energie, en de sfeer op kantoor goed is. Een open blik naar de mensen met wie je werkt en jezelf kwetsbaar op durven stellen.

En natuurlijk een waanzinnig product, waar je helemaal 100% achter staat.

Waar zie je jezelf en het bedrijf over vijf jaar?
MAMALOVES groeit snel en daar ben ik supertrots op. We zijn steeds actiever over de grens, en mijn ambitie is om daarin verder te groeien. Samen met het groeiende MAMALOVES team natuurlijk, want wij doen het echt met elkaar!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Allereerst voelt mijn werk niet als werk. Ik heb altijd zin om naar kantoor te gaan en mooie dingen te creëren. Onze kantoor is altijd ‘buzzing’, er gebeurt altijd van alles, we zijn nogal van de spontane ideeën en acties. We zijn met allemaal vrouwen en er wordt dus ook veel lief en leed gedeeld op kantoor. We maken ook echt tijd om leuke dingen met elkaar te ondernemen, en af en toe op vrijdag iets eerder te stoppen voor wat gezelligheid met elkaar.

De tijd vliegt altijd om, en zit soms ook net iets te lang op kantoor waardoor mijn avond een beetje racen is soms.

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Dat is ook meteen een valkuil. Ik heb me voor dit jaar ook voorgenomen om als mijn meiden bij mij zijn (50% van de tijd) ook echt uiterlijk om 17u naar huis te gaan en de tijd te nemen voor boodschappen, lekker koken en samen eten. In die week neem ik ook vaak de woensdag vrij, of werk ik vanuit huis.

Daarnaast probeer ik beter in contact te staan met mijn gevoel, en dicht bij mezelf te blijven in de keuzes die we maken. Soms is het heel verleidelijk om te gaan voor een product met ‘snel succes’, maar als het eigenlijk niet past bij MAMALOVES doen we het toch niet. Liever dichtbij onszelf blijven, bij waar MAMALOVES voor staat, en misschien ietsje langzamer een solide merk opbouwen, dan snel succes wat wellicht ook snel weer dooft.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Haha! Ik kan niet zonder mijn telefoon, de mollie-app en mijn team!

Wat is het beste advies dat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Ik val een beetje in herhaling, maar dat is echt ‘Blijf dicht bij jezelf’. En, wat mij ook echt helpt, is sparren met andere ondernemers, vrouwen maar ook mannen. Er is zoveel van elkaar te leren!

–> Neem een kijkje op de website van MAMALOVES om het gehele assortiment te bekijken.

Heb jij een eigen bedrijf en wil je dit graag in de spotlight zetten in deze rubriek? Neem dan zeker eens contact met me op! ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.