Beauty

Foundation Friday | Koel, neutraal, warm.. Zó kies je de juiste ondertoon!

29 januari 2021

welke ondertoon foundation tips
Foundation is een make-upproduct dat heel veel voor je uitstraling kan doen om deze net even wat egaler, fris en stralend te kunnen maken. Maar het is wel belangrijk dat je de goede kleur en de juiste ondertoon gebruikt anders kan het ook zeker verkeerd uitpakken.. Maar het bepalen van die ondertoon kan nog best wel een uitdaging zijn, want ben je nou juist koel, warm of toch neutraal? Met onderstaande tips & tricks kom je er zeker uit. Inclusief een foundation hack om roodheid te kunnen neutraliseren.

‘Lees ook: Make-up | Welke foundation bij welk huidtype?’

welke ondertoon foundation tips

Foundation tips voor het kiezen van de juiste ondertoon

Kijk naar je aders

Dit is waarschijnlijk de meest bekende tip om uit te zoeken welke ondertoon je huid heeft. Draai je onderarm naar boven zodat je onder je pols de aderen ziet lopen. Zijn deze aderen meer blauwig van kleur dan is de kans groot dat je een koele ondertoon hebt. Zijn de aderen wat meer groenig, dan is de kans groot dat je een warme ondertoon hebt. Bij twijfel zal een neutrale ondertoon jouw match zijn.

Hoe reageert je huid op de zon?

Eigenlijk kan je uit deze leidraad een heleboel informatie halen. Op dit moment – vanwege de winterperiode – niet goed te checken natuurlijk, maar als het goed is ken je je huid wel een beetje :)

– Word jouw huid snel bruin door de zon en verbrand deze niet snel? Dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon.
– Heeft jouw huid wel echt even wat meer zon nodig om bruin te kleuren? Dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon.
– Verbrand jouw huid snel door de zon en word je amper tot niet bruin? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon.

welke ondertoon foundation tips

De truc met het witte T-shirt

Vind je het nog altijd wat lastig om de juiste ondertoon te bepalen en twijfel je een beetje? Dan kan je de truc met het witte T-shirt toepassen om het zeker te weten. Zorg ervoor dat je een spierwit T-shirt bij je hebt, dat je gezicht goed gereinigd is en ga bij daglicht voor je raam staan. Natuurlijk licht geeft namelijk altijd een accurater beeld dan kunstlicht. Houd het witte T-shirt naast je hoofd – specifiek naar het deel van je wang/kaak – en bekijk vervolgens goed of er duidelijk meer roze/paars/blauwtinten in je huid naar boven komen (= koel) of toch echt meer geel/goud/perziktinten (= warm). Zie je beide of nog steeds geen overheersende ondertoon? Dan kan het maar zo zijn dat je een neutraal huidtype hebt.

welke ondertoon foundation tips

Dé tip om roodheid te corrigeren

Maar.. ondanks dat er bepaalde ‘regels’ zijn hoe je de juiste ondertoon van je foundation kan uitzoeken zodat je hiermee een goede match zal hebben, is er ook nog een andere factor die meespeelt. Heb je bijvoorbeeld redelijk wat roodheid in je huid vanwege rosacea, couperose of krijg je simpelweg snel last van rode wangen of vlekken door weersinvloeden, aanrakingen en bepaalde voedingsstoffen? Dan kan je een beetje vals spelen door nét even een andere ondertoon te kiezen, waardoor je roodheid heel eenvoudig kan neutraliseren.

Zo heb ik zelf duidelijk een koele ondertoon in mijn huid en zou ik dus voor de beste match moeten kiezen voor een foundation met een rozige/koele ondertoon. Maar, ik heb ook best een reactieve huid waardoor roodheid in de vorm van vlekken op mijn wangen, kaken en voorhoofd snel zichtbaar worden. Dat is de reden dat ik tegenwoordig steeds vaker kies voor een foundation met een neutrale ondertoon. Deze camoufleert de roodheid erg mooi en daardoor voel ik me de hele dag door een stukje zekerder, ook wanneer er plotselinge rode wangen/vlekken opkomen.

Ik pak hiervoor met mijn koele huidtype toch sneller een neutrale foundation. Maar heb je een neutrale huid en redelijk wat last van roodheid, couperose en/of rosacea dan zou je dus ook eens kunnen kijken of een warme ondertoon wellicht meer voor jou doet omdat dit roodheid beter camoufleert. Je zal merken dat je zo ná het aanbrengen van een foundation ook veel minder hoeft te corrigeren met een concealer bijvoorbeeld. Win-win!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 30 januari 2021 at 09:54

  Zeer fijne tips.
  Ik heb altijd problemen om de perfecte teint te vinden….
  Heb soms wat rode zichtbare plekken….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.