Lifestyle

Expertblog | Adem je gezond (de kracht van een goede ademhaling)

2 maart 2021

goede ademhaling tips en oefeningen (The Breathwork Movement - Nikki van der Velden)
Dit is een expertblog door The Breathwork Movement. | Het is algemeen bekend dat gezond eten, voldoende beweging en een goede nachtrust goed is voor je. Maar wist je dat je ademhaling even belangrijk is voor een goede gezondheid? Je kunt nog zo gezond leven, als je niet goed ademt, kan je lichaam nooit optimaal zijn werk doen. In dit artikel lees je meer over het belang van een goede ademhaling, inclusief tips en oefeningen om je ademhaling te verbeteren.

‘Lees ook: Mindstyle | 8 manieren om meer veerkracht te ontwikkelen.’

goede ademhaling tips en oefeningen (The Breathwork Movement - Nikki van der Velden)

Adem je gezond | Tips voor een goede ademhaling

Stel je voor dat er een medicijn is dat je binnen een paar seconden helpt kalmeren, dat je emoties reguleert, dat je meer levensenergie geeft, dat je stress laat verdwijnen, dat je focus en concentratie teruggeeft, dat je beter laat slapen… Klinkt te mooi om waar te zijn? Think again, jouw eigen ademhaling heeft het allemaal in huis.

Wat kan er mis gaan met je ademhaling?

Het is eigenlijk gek als je er bij stilstaat: we ademen allemaal, de hele dag door, wel 25.000 keer per dag. Dit doen we automatisch en zonder erover na te hoeven denken. Toch hebben de meesten van een onnatuurlijk adempatroon, veelal als gevolg van stress. Waar we ook vaak niet over nadenken is dat de manier waarop we ademhalen van grote invloed is op onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Zaak dus er wel de nodige aandacht aan te besteden.

Onnatuurlijk ademen, wat houdt dit in? In onze hectische wereld gaat het – helaas – bij heel veel mensen mis, dat wil zeggen: we ademen te veel, te snel, te oppervlakkig, te hoog in de borst, door de mond. We hebben vaak geen idee dat we dit – soms de hele dag en nacht door –  doen. Jij waarschijnlijk ook niet. Of misschien heb je wel door dat jouw ademhaling (soms, regelmatig, altijd?!) gestrest kan zijn?

Stress, ziekte of heftige gebeurtenissen hebben invloed op je adempatroon

Het is dus niet alleen belangrijk dat je ademt, maar ook hoe je ademt. Ervaar jij regelmatig stress en fysieke klachten zoals vermoeidheid, hyperventilatie, hoofdpijn, kort lontje, spastische darmen, angst en onzekerheid of burn-outverschijnselen, dan verdient jouw ademhaling aandacht. Vaak denk je niet aan de adem als mogelijke remedie. Laat staan als mogelijke oorzaak.

Weet trouwens dat je alles behalve alleen bent. Ik herken dit als geen ander. Ook ik had jaren niet door dat mijn verstoorde ademhaling mijn klachten veroorzaakte of in elk geval in stand hield. Wanneer je stress ervaart, ga je gestrest ademen en wanneer je gestrest ademt, ervaar je meer stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je lichaam nooit goed kan helen en herstellen. Het goede nieuws: het werkt twee kanten op, je hebt meer controle dan je denkt.

goede ademhaling tips en oefeningen (The Breathwork Movement - Nikki van der Velden)

The Breathwork Movement | Hét platform over de kracht van de adem

Het is voor mij een enorme eye-opener geweest: de kracht van de adem. Iets wat je altijd bij je hebt, iets wat zo simpel te gebruiken is, iets wat voor zoveel ellende kan zorgen – en het ook weer kan oplossen! Waarom heb ik dit al die jaren over het hoofd gezien? Waarom weten niet meer mensen dit? Waarom krijgen we dit niet aangeleerd op school?

Het is mijn missie geworden om de kracht van goed ademhalen een groter podium te geven. Dat doe ik op The Breathwork Movement door er in het online magazine dagelijks tips, technieken en inspiratie over te publiceren, door ervaringsverhalen te delen en diverse ademprofessionals aan het woord te laten. Daarnaast vind je alle goede ademcoaches van Nederland en België op een rij, plus alle supertools die mij hebben geholpen op mijn pad: van post-commotioneel syndroom naar een vrij en energiek leven.

Mijn verhaal | Hoe de adem mijn medicijn werd

Nadat de gevolgen van een hersenschudding (post-commotioneel syndroom) me langdurig uit de running haalden, probeerde ik alles wat los en vast zat om mijn gezondheid weer op de rit te krijgen, zowel fysiek als mentaal. Het was een wanhopige zoektocht, want niets leek te helpen. Totdat ik op een dag ‘bij toeval’ in een Wim Hof ademhalingssessie terecht kwam, dit veranderde alles.

Hier is mijn eindeloze fascinatie en interesse ontstaan. Niets bleek zo krachtig en effectief als de adem. Inmiddels heb ik The Breathwork Movement neergezet als platform om mijn missie uit te dragen. De adem is een schatkist. Het heeft alles in huis voor een kalmer hoofd, een gezonder en energieker lijf, een stabieler zenuwstelsel en een bewuster, meer ‘connected’ leven. We zoeken vaak naar oplossingen buiten ons, maar daar zit nou nét de crux: het antwoord zit van binnen. De adem is de sleutel, we moeten alleen (her)leren hem te gebruiken. Dat gun ik iedereen.

Tips voor een goede ademhaling

Je vraagt je natuurlijk nu af: wat kan ik zelf doen om mijn ademhaling te verbeteren? Het liefst vandaag nog? Het is vrij simpel, als je de basisprincipes van goed ademhalen begrijpt. Ik leg ze hier uit in vier eenvoudige stappen, vervolgens is de uitnodiging aan jou te gaan ervaren wat het met je doet. Just breathe!

Word je bewust van je ademhaling

Dit is stap één en het klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. Je ademt immers onbewust en wel 25.000 keer per dag, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, heb je goud in handen. Probeer vandaag eens te letten op jouw ademhaling in verschillende situaties: wanneer je werkt, wanneer je op de bank zit, wanneer je op straat loopt. Maar ook wanneer je blij bent, wanneer je je gefrustreerd voelt, wanneer je pijn hebt. Hoe adem je dan? Al die situaties komen met een eigen adempatroon en op het moment dat je dit op kunt merken, kan je dit patroon ook gaan beïnvloeden.

Adem door je neus

Dit is oh zo belangrijk en heeft alleen maar voordelen: ademen door je neus, en dus niet door je mond. En toch doen we het lang niet altijd. Probeer hier dus extra op te letten en train het ademen door je neus. Want het zal vanzelf gaan als je dit niet gewend bent. Tip: plak een stukje tape over je lippen. Verticaal, je hoeft niet je hele mond dicht te tapen. Zo wen je je lichaam aan een nieuwe natuurlijk ademhaling aan te nemen, door je neus. Met name ook ‘s nachts is dit dé tip: een stukje tape over je mond doet wonderen voor je slaap en gezondheid. Probeer het maar.

Adem laag naar je buik

Een gestreste ademhaling zit hoog in je lichaam en is vaak kort en oppervlakkig. Op die manier gebruik je slechts een fractie van je longcapaciteit. Door volledig te ademen, laag in je lichaam, kan er zoveel mogelijk zuurstof bij je cellen terecht komen, iets wat jouw gezondheid alleen maar ten goede komt. Onthoud hierbij om horizontaal te ademen, zet je ribben naar opzij uit. Niet omhoog, schouders blijven op hun plek.

Adem langzaam

Dit is ook een wonderpil: langzaam ademen. Hoe trager je ademt, hoe meer je lichaam en je mind tot rust zal komen. Voel je spanning in je lijf, heb je malende gedachten, ben je veel aan het piekeren, kan je niet slapen? Vertraag je ademhaling zoveel als mogelijk. Blijf oefenen, blijf vertragen, sluit je ogen en ontspan. Het effect is instant.

Ik wens je een fijne, relaxte dag!
Liefs, Nikki

PS. Meer tips en tricks vind je op The Breathwork Movement. Mijn platform helpt jou de kracht van de adem ontdekken zodat je met meer gezondheid, rust en geluk je leven kunt leven.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 2 maart 2021 at 11:50

  Het is een flinke oefening….
  Fijn dat je hierover aandacht op jou blog besteedt….

  Xoxo

 • Avatar van Nikki van der Velden
  Reply Nikki van der Velden 2 maart 2021 at 10:21

  Mooi te horen Edith, bewust worden van je adem is sowieso de sleutel. Fijn te lezen dat je er mee bezig bent en dat het voor je werkt 🙏🏻

 • Avatar van Edith Koolen
  Reply Edith Koolen 2 maart 2021 at 10:10

  Ik doe het nu regelmatig, bewust naar mijn buik ademen en het doet echt wel wat. Dat horizontaal ademen wist ik niet maar dat ga ik zeker ook toepassen. Ik merk dat in situaties waar spanning of stress om de hoek komt kijken bewust ademen ook rustig maakt. Heel fijn.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.