Beauty

Expertblog | Dit zijn 3 onmisbaar effectieve ingrediënten tegen huidveroudering

17 maart 2021

beste ingrediënten tegen huidveroudering
Dit is een expertblog door The Skinz Boutique. | Er zijn heel veel beautyproducten op de markt, vol met ingrediënten met de mooiste beloftes. Maar veel hiervan is marketing en kunnen de beloftes niet waarmaken en/of de concentraties aan werkzame stoffen zijn zo laag dat ze amper iets voor je huid kunnen doen. In dit artikel vertel ik je graag meer over 3 zeer effectieve ingrediënten tegen huidveroudering die je in ieder geval in je skincare wil hebben om echt aan een stukje huidverbetering te kunnen werken.

‘Lees ook: Expertblog | De kracht van een goede ademhaling.’

beste ingrediënten tegen huidveroudering

De drie meest effectieve ingrediënten tegen huidveroudering

Onderstaande werkstoffen kunnen effectief worden ingezet om je huid te herstellen en optimaal te beschermen tegen huidveroudering. Deze ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat – bij consequent gebruik en in de juiste concentraties en combinaties – je huid echt kan gaan verbeteren.

Het herkennen van deze ingrediënten zou een stuk makkelijker zijn als het beestje gewoon bij z’n naam werd genoemd. Vitamine A of C, hyaluronzuur of melkzuur zou je meteen herkennen wanneer ze op deze manier vermeld zouden worden, maar dat is vaak niet zo. De INCI lijst (lijst met werkstoffen in een product) bestaat namelijk uit uniforme benamingen zodat ze internationaal te herkennen zijn. En dat maakt het lezen en daadwerkelijk begrijpen van een ingrediëntenlijst heel lastig.

Om je op weg te helpen heb ik een opsomming gemaakt van de drie mooiste en meest effectieve ingrediënten tegen huidveroudering, wat ze voor je huid kunnen betekenen en hoe je ze kunt herkennen op de verpakking tussen al die abracadabra-namen.

Retinol

Wanneer er over retinol gesproken wordt dan heb je het over een vorm van vitamine A. Er zijn nog veel meer vormen die onder de noemer vitamine A vallen en ze hebben allemaal hun specifieke eigenschappen. Als een van de weinige stoffen in cosmetica-land is van vitamine A-zuur (tretinoïne) aangetoond dat ze daadwerkelijk huidverjongend werkt.

Enkele voordelen van retinol:
– stimuleert de aanmaak van collageen waardoor minder en minder diepe rimpels
– verbetert de elasticiteit van de huid
– verstevigt de huid
– vermindert pigmentatie en UV-schade
– vermindert onzuiverheden
– verbetert de huidstructuur.

De bekendste vorm van vitamine A die in cosmetica wordt gebruikt vind je dus terug onder de naam retinol. Andere vormen zoals je ze op de achterkant van de verpakking terug vindt zijn: retinyl palmitate, retinyl propionate of retinaldyhyde. Dit zijn de wat mildere vormen die ook ingezet kunnen worden bij een gevoelige huid.

Het kan zijn dat je huid moet wennen aan retinol. Deze fase van gewenning kan tot wel enkele weken duren. Daarom is het belangrijk dat het gebruik van retinol wordt opgebouwd. Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd voorkomen dat je last krijgt van schilfertjes, kleine rode bultjes die lijken op puistjes of een andere manier van gevoeligheid. Wanneer je retinol wilt gaan inzetten in je huidverzorgingsritueel, doe dit dan altijd in overleg met een huidspecialist zodat zij je kan begeleiden.

Hyaluronzuur

Wanneer je last hebt van een droge, doffe en trekkerige huid, ga dan op zoek naar producten die hyaluronzuur bevatten. Waar je bij het zien van ‘zuur’ misschien aan een peeling denkt, heeft dit ingrediënt niks te maken met het peelen van de huid maar alles met het binden van vocht. Hyaluronzuur is een zeer effectieve stof die vocht in de huid aantrekt en vasthoudt. Vooral dat laatste, het vocht vasthouden, is van belang voor een mooie, gladde huid.

Hyaluronzuur is ook van nature in ons lichaam aanwezig en wellicht heb je ook wel eens gehoord dat het een basis is voor fillers die in de huid geïnjecteerd worden voor volume. Je hebt hoog moleculair en laag moleculair hyaluronzuur, wat te maken heeft met de moleculaire grootte van het ingrediënt en in welke laag van de huid het zorgt voor de vochtbinding. Het zorgt dus voor een goede hydratatie van de huid en geeft daarmee soepelheid en een plumping effect.

Op de verpakking vind je hyaluronzuur terug als onder andere: hyaluronic acid, sodium hyaluronate, hydrolyzed hyaluronic acid en sodium hyaluronate crosspolymer.

Vitamine C

Deze werkstof mag zeker niet ontbreken in je dagelijkse verzorging. Door de vele voordelen die deze vitamine biedt wordt ze ingezet om je huid te verstevigen, te verhelderen en te beschermen.

Waarom voeg je Vitamine C toe aan je smart aging ritueel?
– Voor een minder doffe en meer stralende huid
– het voorkomen van rimpeltjes, mede doordat het de collageenaanmaak stimuleert
– bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals vervuiling en UV-straling
– helpt bij het vervagen van hyperpigmentatie en andere donkere vlekjes
– het heeft een herstellende werking op de huid.

Voor een effectieve werking is het belangrijk dat het in de juiste concentratie aanwezig is in het product en omdat vitamine C zeer onstabiel is, is een licht- en luchtdichte verpakking een vereiste. Wanneer vitamine C in aanraking komt met licht of lucht oxideert het snel, wat betekent dat het z’n werking verliest.

De bekendste en meest actieve, maar ook meest instabiele vorm, is L-Ascorbic Acid. Daarom wordt vaak een stabielere vorm gebruikt die je terug vindt onder deze benamingen: magnesium ascorbyl phosphate , sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl glucoside, ascorbyl methylsilanol pectinate en aminopropyl ascorbyl phosphate.

beste ingrediënten tegen huidveroudering

Een smart-age leefstijl

De werkstoffen die hierboven beschreven staan hebben een enorme staat van dienst en zijn in staat je huid te herstellen en verbeteren. Toch wil ik je op het hart drukken dat alleen het gebruik van goede producten je huid niet gaat transformeren. Uitzonderingen daar gelaten maar roken, overmatig zonnebaden en een suikerrijk voedingspatroon gaan zich, vroeg of laat, aftekenen op je huid. Een gezonde leefstijl wordt vaak in de wind geslagen maar of je nu wilt afvallen, werken aan je gezondheid of aan een mooie huid, je lifestyle is ontzettend belangrijk.

Waar moet je dan aan denken?
– Gezonde voeding (voldoende eiwitten, gezonde vetten, groenten en fruit en laat vooral de suikers links liggen) eventueel aangevuld met supplementen
– regelmatig bewegen/sporten (het liefst in de buitenlucht)
– voldoende slapen en ontspanning / reduceren van je stressgehalte / mediteren
– voldoende water drinken om je huid van binnenuit te hydrateren.

En dan de allerlaatste tips: reinig je huid en gebruik een crème met SPF. Every. Single. Day. For the rest of your life!

Liefs,
Pascalle
The Skinz Boutique

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 18 maart 2021 at 08:47

  Leuk artikel, ik onthoud het altijd door het rijtje A, B en C 😊

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 17 maart 2021 at 08:22

  Interessant en leerzaam….
  Nooit geweten dat deze 3 zo belangrijv ingrediënten belangrijk zijn in beautyland…..

  Een hele fijne dag Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.