Lifestyle

Health | 10 tips om een betere conditie te krijgen

29 maart 2021

betere conditie tips
Nu de lente begonnen is en het zonnetje begint te schijnen, staan ook die eerste rokjesdagen weer voor de deur. En of je het nu voor je uiterlijk doet of omdat je toch vooral nét even wat lekkerder en energieker in je vel wil komen te zitten: het is tijd om te werken aan een betere conditie. En dat hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. In dit artikel lees je hier 10 relatief eenvoudige tips voor!

‘Lees ook: Health | 3 tips om je seksleven een boost te geven.’

betere conditie tips

10 tips om te werken aan een betere conditie

Verruil de TV of smartphone voor fysieke activiteit

Als je gewend bent om iedere avond televisie te kijken of je smartphone te checken, probeer deze tijd dan te beperken. Misschien is een digitale detox iets voor jou? Ga in plaats eindeloos beeldschermscrollen bewegen, zoals dansen op muziek of het tuinpad aanvegen. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt.

Stel een realistisch doel

Een betere conditie begint met een realistisch doel. Hoe realistischer je doel, hoe groter de kans dat je het bewegen namelijk volhoudt. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om dagelijks 15 of 20 minuten te bewegen. Ondanks drukke dagschema’s is dat voor de meesten wel weggelegd. Je kunt het bewegen ook slim combineren met boodschappen doen of door met je kind naar het park of het bos te gaan. Naarmate het bewegen een dagelijkse gewoonte wordt, kun je altijd nog meer gaan bewegen.

Start rustig

Bouw je conditie langzaam op in plaats van meteen een intensieve sessie in de sportschool te plannen. Dan heb je enkel kans op blessures. Start liever met drie keer per week 15 of 20 minuten wandelen en breid dit iedere week uit met een dag, totdat je vijf tot zes dagen per week wandelt.

Kleine stapjes vooruit

Als je een aantal keer per week wandelt, kun je één van deze dagen eens proberen rustig te joggen in plaats van wandelen. Wisselen tien minuten wandelen af met vijf minuten joggen, totdat je het volhoudt om de hele tijd te joggen. Daarna kun je op een andere wandeldag ook gaan joggen, totdat je een paar keer per week jogt.

Start altijd met een warming up

Om je lichaam goed voor te bereiden op het bewegen en blessures te voorkomen, doe je van tevoren een aantal rek- en strekoefeningen. Dan ben je trouwens meteen lekker aan het bewegen. Vergeet ook de cooling down niet aan het eind.

Goede voeding

Als je een betere conditie wilt opbouwen, gaat het er ook om dat je gezond eet. Je lichaam heeft nu eenmaal gezonde voedingsstoffen nodig voor een stabiel energieniveau en een beter uithoudingsvermogen. Kies daarom voor verse groenten en fruit en voeg voedzame producten als peulvruchten, noten, zaden en pitten toe aan je eetpatroon. In dit artikel vind je een simpel en voedzaam recept van kruidige bloemkool met tempeh.

Denk aan je eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van je spieren. Zorg dus dat je gezonde eiwitbronnen opneemt in je eetpatroon. Denk aan eieren, naturel zuivel, vers gevangen vis en onbewerkt vlees.

Doe iets wat je leuk vindt

Wat vind jij leuk om te doen? Is dat dansen, yoga, badminton of midgetgolf? Ga iets doen waar je plezier in hebt, dan hoef je jezelf niet eens te motiveren. Je beweegt gewoon omdat je er lol in hebt. En omdat je er dan veel plezier in hebt zal je merken dat je het vaker wíl gaan doen, en niet omdat het per se moét!

HITT training

Als je al enige conditie hebt opgebouwd door wandelen en joggen, is High Intensity Interval Training ofwel HITT een effectieve manier om je conditie te verbeteren. Hierbij wissel je korte momenten van krachtige inspanning af met momenten van ontspanning. Dit is een voorbeeld van een HIIT Trainingsschema:

Warming up: 3 minuten joggen of touwtjespringen

Training (herhaal 4 tot 8 keer):
– 20 seconden sprinten / knieheffen / spinning (op fiets)
– 40 seconden rust

Cooling down: 2 minuten joggen

Een goede nachtrust

Voor een goede conditie is goed slapen essentieel. Zorg dat je iedere nacht tenminste zeven tot acht uur slaap krijgt. Dan ben je niet alleen goed uitgerust en heb je meer energie. Je zit ook lekkerder in je vel, waardoor je meer zin hebt om te bewegen. Hier vind je tips om te ontstressen en beter te slapen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nutribites.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 2 april 2021 at 16:17

  Gisteren nog 6 trappen opgerend, en ik was net zo snel boven als de lift. Ik geloof dat ik mijn avondje bankzitten dan wel verdiend heb :D

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 29 maart 2021 at 19:57

  Fijne tips…
  Hier doen we stoelfit.
  Veel kan ik niet….
  Aan mijn slaap kom ik zeker…
  Een goede nachtrust is zo b.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.