Steeds meer mensen hebben slaapproblemen, zeker nu door de coronacrisis. En dat komt niet alleen door de stress, maar ook door de toename in een ongezondere leefstijl. Doordat we meer thuis zijn, bewegen we minder en sluipt er meer en meer een ongezonde leefstijl in. En dat ongezondere eten, veel stress, minder bewegen en minder buiten komen is funest voor je nachtrust. Slecht slapen heeft echter ook weer enorm veel negatieve effecten. Zo verhoogt dit het risico op depressiviteit, verlaagt het de stofwisseling en het maakt je immuunsysteem minder sterk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen voor een betere nachtrust, zonder dat daar medicatie bij hoeft te komen kijken. In dit artikel lees je 5 tips om mee aan de slag te kunnen gaan. Sleep well!
‘Lees ook: Health | 5x waarom je vaker seks zou moeten hebben.’
5 tips voor een betere nachtrust
Inhoudsopgave
Kijk kritisch naar je bed
Voordat je je levensstijl compleet gaat aanpassen om je nachtrust te verbeteren is het misschien eerst verstandig om de praktische zaken aan te pakken. Dingen die je kunt aanpassen in de slaapkamer bijvoorbeeld. Je kunt immers niet verwachten dat je van een geweldige nachtrust kunt profiteren als je bed niet meer lekker ligt. Een slecht matras, een oncomfortabel dekbed of een oud hoofdkussen kunnen allemaal van invloed zijn op een slechtere nachtrust. Wees er daarom eerst zeker van dat dergelijke problemen niet aan de orde zijn. En anders ligt de oplossing natuurlijk voor de hand.
Kijk minder vaak op de klok
Heb je een wekkerradio naast je bed staan? Dan doe je er goed aan om deze voorlopig om te draaien. Het heeft namelijk helemaal geen nut om constant op de klok te kijken. Steker nog, hiermee leg je een steeds grotere druk op jezelf. Hierdoor lukt het al helemaal niet meer om goed in slaap te kunnen komen. Kijk daarom minder vaak op de klok en draai de wekkerradio lekker van je af.
Gebruik je bed alleen om in te slapen
Het is belangrijk voor je hersenen om duidelijk te beseffen dat het bed voor slapen bedoeld is. Natuurlijk kun je hier ook vrijen, maar laat het kijken van televisie of scrollen op je smartphone achterwege. Dit kun je beter in de woonkamer doen. Door je bed voornamelijk te gebruiken om in te slapen, zullen je hersenen direct de link leggen zodra je lichaam het hoeslaken aanraakt. Hierdoor maak je sneller slaaphormonen aan, waardoor je ook sneller de slaap zult vatten.
Plan een piekermomentje in
Slaap je slecht doordat je veel stress ervaart en merk je dat je eerst uren ligt te piekeren alvorens je eindelijk de slaap vat? Dan kan het slim zijn om vroeg op de avond een zogenaamd piekermomentje in te lassen. Bijvoorbeeld onder de douche, in bad of gewoon op de bank. Denk na over dingen die je bezighouden en zorg ervoor dat je alle onderwerpen al hebt behandeld, ver voordat je daadwerkelijk gaat slapen. Ga na het piekeren even televisie kijken of lees een boek om je gedachtes te verzetten. Hierdoor stap je een stuk rustiger je bed in.
Beweeg meer
Probeer minimaal dertig minuten per dag te bewegen. Het liefst natuurlijk meer. Het kan ook helpen om in de vroege avond nog even een lange wandeling te maken. De frisse buitenlucht en de extra activiteit maken jouw lichaam sneller moe. Meer lichamelijke activiteit overdag werkt dus zeker slaapbevorderend.
Slaapproblemen kunnen een serieuze vorm aannemen en op meerdere manieren slecht zijn voor je gezondheid. Tijd dus om er iets aan te doen en dit aan te pakken. En mocht er geen verbetering optreden, trek dan zeker aan de bel bij je (huis)arts voor hulp.
–> Heb jij aanvullende tips die jou goed helpen voor een betere nachtrust? Deel ze dan gerust onder dit artikel!
Liefs,
Desirée
Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥
*
Reacties op dit artikel
Mijn moeder zei altijd, eet een appel daar wordt je slaperig van. Ik doe het wel erns, vooral ook omdat het me aan haar doet denken. Maar of het echt werkt…
Een klok heb ik helemaal niet in de slaapkamer.
Wel lees ik regelmatig iets of maak ik een puzzel….
Het is toch heel erg zonde van de tijd om je slaap de volgende dag in te halen…..
Natuurlijk wel als men ziek is.
Overdag slaap ik ook niet….
Geen siesta ;-)
Xoxo
Wat ik ook geleerd heb van mijn slaapcoach ,als het niet lukt om binnen ca.30 minuten in slaap te vallen, je bed uit gaan. Ga iets doen wat saai is bijv.puzzeltje ?, de afwas ( ja echt!)
En trap niet in de fuik, om s ochtends de gemiste slaap in te halen, want je bioritme raakt ontregeld en ben je nog verder van huis. Ook in de weekenden hooguit 1 a 1.5 uur uitslapen.
Ook is het beter om na 20.00 uur geen zware vette voeding te eten, waar je lichaam weer ener
gie voor vraagt om dit te verteren. Als ik s avonds geen koffie drink en (bijna) niks eet , slaap ik het beste.
Oh en pas naar bed gaan ,als je slaap krijgt, het heeft immers geen zin om uren te liggen draaien en woelen als het niet lukt. Ik ging altijd al naar bed met idee , van gaat toch niet lukken, funest natuurlijk.
Lang verhaal maar de knop is om bij mij.!!
Dankjewel voor je uitgebreide reactie met goede aanvullende tips, heel interessant en hulpzaam!