Lifestyle

Bewuster leven | Waarom kiezen voor een groene energieleverancier

5 maart 2021

groene energieleverancier kiezen tips (wat is groene stroom?)
Als je bezig bent met stappen maken naar een meer bewuste en duurzame(re) leefstijl, dan kom je uiteindelijk ook terecht bij de keuze maken voor of overstappen naar een groene energieleverancier. Een keuze die nog best wel eens lastig kan zijn, want waar moet je nu op letten en hoe weet je zeker dat de energie die je krijgt wel zo ‘groen’ is als er voorgeschoteld wordt. In dit artikel een aantal handige tips op een rij waardoor je – hopelijk – een stuk gemakkelijker je keuze kan maken.

groene energieleverancier kiezen tips (wat is groene stroom?)

Waarom en hoe kies je een groene energieleverancier

Wat is groene stroom?

Groene stroom klinkt als een betere keuze voor het milieu, maar het is helaas niet altijd zo simpel als het lijkt. Je krijgt er namelijk geen ander stopcontact mee dan de buren met normale stroom. Maar gelukkig is alle te leveren energie traceerbaar, waardoor je met de afname van groene energie wel degelijk duurzaam opgewekte stroom gebruikt. Hier is in Nederland een GvO (Garantie van Oorsprong) systeem voor waarbij energieleveranciers megawattuur met certificering van duurzaam opgewekte stroom kunnen inkopen. Hier is toezicht voor vanuit de Autoriteit Consument en Markt waardoor er wordt gecontroleerd of iedere GvO ook daadwerkelijk groene stroom levert en op deze manier wordt ‘afgeboekt’.

Alsnog zijn er grote verschillen tussen de verschillende leveranciers voor groene stroom. Groene energie is alleen groen te noemen als hiermee in het gehele proces het landschap en de leefomgeving niet wordt aangetast, geen luchtvervuiling veroorzaken, niet uitgeput kunnen raken en niet bijdragen aan klimaatverandering. Enkele voorbeelden van groene stroom die wordt opgewekt met behulp van schone en duurzame energiebronnen, is stroomopwekking door middel van zonnepanelen, windmolens en uit waterkracht van kleinschalige centrales.

Hoe kies je een groene energieleverancier?

Het is mooi om te weten dat de meest groene energieleveranciers niet alleen maar stroom leveren die is opgewekt met zonnepanelen en windmolens, maar ze helpen ook te vergroenen door te investeren in groene producenten en de productie ervan waardoor ze actief meewerken aan het gehele proces van A tot Z, van transitie tot levering van de groene energie. Wil je het echt ‘goed’ doen, dan is het dus slim om ook te kijken naar het beleid van de energieleverancier. Daarmee wordt het kiezen voor de groenste energieleverancier een stuk eenvoudiger.

De meest duurzame energieleveranciers zijn de bedrijven die actief meewerken aan een omslag naar groene energievoorziening, zoals het kopen van windstroom via langdurige contracten en het zelf bouwen van windmolens. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE doen regelmatig onderzoek naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen en stelt hiermee een ranglijst op. Kies dus zeker voor een leverancier uit de top 10 zodat je zeker weten goed zit.

Wil je overstappen naar groene energie? Bekijk dan het stroometiket van jouw stroomleverancier (dit kan je vinden op de website van de aanbieders, maar krijg je ook ieder jaar bij de eindafrekening) naar de herkomst van jouw stroom en zoek uit of jouw leverancier een Milieukeur heeft. Nog een tip is om bij energievergelijkers aan te geven dat de levering van stroom alleen uit Nederland mag komen. Waarom? Windenergie en zonne-energie uit Nederland is nog schaars en de vraag is groter dan het aanbod. Door te kiezen voor een leverancier die enkel groene energie uit Nederland opwekt, help je bij de bouw van nieuwe windmolens en zonnecentrales in eigen land en worden er meer investeringen in duurzame energie gemaakt.

Met bovenstaande informatie en tips kan je vast een stuk gemakkelijker een groenere en bewustere keuze maken als het om de overstap naar een groene leverancier gaat. En wil je echt stappen maken, dan is het aan te raden verdere lifestyle veranderingen en duurzame tips toe te passen. Je zal merken dat het vaak helemaal niet zo lastig is om groenere, duurzamere en meer bewuste keuzes te maken. Succes!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 6 maart 2021 at 10:32

    Zeer interessante tips!
    Ik ga er zeker naar kijken….

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.