Carrière & Geld Huis & interieur

Home | Geld besparen door je huis te isoleren (subsidie tip)

11 maart 2021

huis isoleren tips en subsidie 2021
Door je huis beter te isoleren wordt je huis comfortabeler, energiezuiniger én ben je goed op weg naar een duurzamer huis. Met als bijkomend voordeel dat ook nog eens je maandelijkse kosten als de energierekening omlaag gaan. Een heel erg mooie win-win situatie dus! En als het op isoleren aankomt zijn er een heleboel dingen die je zelf kan doen of laten doen, voor in je huurhuis of je koophuis en er bestaat zelfs een heel fijne subsidie waar je gebruik van kan maken.

‘Lees ook: Bewuster leven | Wat is groene stroom & hoe kies je een goede groene energieleverancier?’

huis isoleren tips en subsidie 2021

Geld besparen door je huis te isoleren

Zelf doen | Met deze tips kan je binnen een dag je huis beter isoleren

Er zijn een heleboel dingen die je zelf kan aanpakken om je huis te isoleren. Je zal merken dat het hiermee helemaal niet veel hoeft te kosten of veel tijd in beslag zal nemen en toch zal je er al direct profijt van hebben. Vooral handig als je budget op dit moment niet zo groot is of als je in een huurhuis woont, waardoor je nou eenmaal niet alles kan en/of mag doen zoals je graag wilt. Tijd om de handen uit de mouwen te steken met de volgende isolatie tips om met isolatiemateriaal zelf aan de slag te kunnen gaan:

radiatorfolie, heel eenvoudig achter de radiator op de muur aan te brengen waardoor de warmte niet je muren in trekt maar juist de te verwarmen ruimte in
tochtstrips, wederom in een paar tellen aangebracht maar het vult gaten en kieren langs ramen en deuren op waardoor je geen last krijgt van wegsluipende warmte en het houdt andersom natuurlijk ook de koude lucht buiten
– ben je van plan om een nieuwe laminaat of pvc-vloer neer te gaan leggen, denk er dan aan om vooral op de benedenverdieping ook een isolerende ondervloer aan te brengen. Een extra laagje waardoor de warmte uit de ruimte niet de vloer in wordt getrokken
– kies voor zwaardere gordijnen op de lengte van het raam, dus bijvoorbeeld niet tot aan de grond waardoor ze bijvoorbeeld voor een radiator komen te hangen. Door je gordijnen in de avond op tijd te sluiten creëer je natuurlijk de gewenste privacy, maar trekt ook de warmte van je radiator niet naar je ramen toe maar terug de woonruimte in
– breng tochtborstels aan onder deuren met een grotere ruimte van deur tot vloer, waardoor er geen tocht kan worden getrokken tussen bijvoorbeeld een frissere hal of bijkeuken en de woonkamer
– heb je een kelder of een kruipruimte waardoor je bij het leidingwerk ónder je huis kan, denk dan ook aan het isoleren van de leidingen.

Let op! Natuurlijk is het heel erg goed om aan de slag te gaan met het isoleren van je huis, maar er bestaat ook zoiets als té goede isolatie. Om eventuele vochtproblemen en dergelijke te voorkomen blijft het belangrijk je huis goed te luchten. Regelmatig even alles open zetten om te ventileren is dus zeker aan te raden. Daarnaast warmt een goed geventileerd huis ook weer makkelijker op.

– Ook slim: zoek uit of je je hypotheekrente kan verlagen of vast kan zetten, om nog meer kosten te besparen –

Laten doen | Isolatietips om te laten uitvoeren voor een hoger rendement

Heb je een koophuis en een wat groter budget dan zijn er ook een heleboel dingen die je kan laten uitvoeren als het op een betere isolatie van je huis aankomt. Het kan even een investering zijn, maar het bespaart uiteindelijk veel geld. Bij het laten isoleren van je huis kan je denken aan bijvoorbeeld de volgende opties:

muurisolatie, laat isolatiemateriaal aanbrengen in de ruimte tussen je binnenmuur en buitenmuur; spouwmuurisolatie genoemd. Dit wordt eigenlijk altijd vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is vaak binnen één dag helemaal klaar. Heeft jouw huis geen spouw, dan is er ook gevelisolatie mogelijk
– je kan je kozijnen en raamwerk laten vervangen voor onderhoudsvriendelijke kunststof kozijnen met daarin isolatieglas zoals HR++ glas of triple glas, dit heeft een enorme meerwaarde tegenover enkelglas of dubbelglas
– door een professionele vloerisolatie aan te laten brengen kan je op jaarbasis gemiddeld zo’n 320 m3 gas besparen
– je kan tot aan de nok van je huis doorgaan door het laten isoleren van je dak. Dakisolatie vraagt echter wel om het leeghalen van de gehele zolderverdieping en achteraf wat schoonmaakwerk, maar – aangezien warme lucht naar boven stijgt – kan dit veel rendement opleveren.

Tip | Subsidie voor het isoleren van je huis

Sinds 1 januari 2021 kan je als woningeigenaar je huis (laten) isoleren met subsidie vanuit de Rijksoverheid. De ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) kan je krijgen als je kiest voor minstens twee verduurzamingsmaatregelen, zoals isolerende werkzaamheden maar ook een investering in bijvoorbeeld een warmtepomp valt hier onder. Gemiddeld betekent dit dat je ongeveer 20 procent subsidie kan krijgen.

Via de Belastingdienst bestaat er ook een regeling dat je als particulier de BTW op zonnepanelen terug kan vragen. En daarnaast hebben sommige provincies en gemeenten een eigen subsidieregeling voor energiebesparing. Met de energiesubsidiewijzer check je eenvoudig of je in jouw woonplaats een subsidie of lening kan krijgen voor het verbeteren van je huis.

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 11 maart 2021 at 17:30

    Zeer fijne tips om op deze manier heel veel geld te kunnen besparen…..

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.