Carrière & Geld Lifestyle

Girlboss Interview met Marina Broeva van stichting Braive

28 maart 2021

Marina Broeva stichting Braive interview
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al gestart maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Marina Broeva van stichting Braive.

Girlboss

A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

‘Lees ook: Girlboss Interview met Jamie Koers van sieradenlabel James&Co.’

Marina Broeva stichting Braive interview

Interview met Marina Broeva van stichting Braive

Wie ben je?
Mijn naam is Marina Broeva. Ik ben 32 jaar, ik woon al 12 jaar in mijn lievelingsstad Amsterdam en ik ben de oprichter van stichting BRAIVE (BraveBrains). Verder houd ik van mensen, lezen, reizen, dansen, yoga, lekker eten en sinds kort ben ik een enorme kite fan!

Kan je meer over jouw stichting vertellen?
Braive bestaat nu iets langer dan een jaar. Ik heb deze stichting in het najaar van 2019 gelanceerd, vlak voor de komst van Corona eigenlijk. Ik heb Braive opgericht om mentale problemen onder jongeren te voorkomen. Door jongeren bewust te maken van hun mentale gezondheid en hen te helpen bouwen aan meer zelfvertrouwen en verbinding met zichzelf en met elkaar.

Wij bieden onze meerdaagse programma’s in de basis aan op scholen, maar sinds kort kun je jezelf (als jongere) of je kind (15-25) ook los van een school inschrijven voor een meerdaags in-house programma. In beide vormen nemen de jongeren begeleid door professionele trainers een diepe duik in hun persoonlijke/bewustzijnsontwikkeling (van het thema mentale gezondheid als geheel tot specifieke onderwerpen als emoties, zelfbeeld, zelfinzicht, onderbewuste patronen, gedrag etc). Daarbij komen elementen als, meditatie, visualisatie, diepe ontspanning, beweging, verbinding, leuke activiteiten en samen eten aan bod.

Waar komt jouw intentie voor jouw organisatie vandaan en wanneer besloot je hier echt meer mee te willen doen?
Van jongs af aan wilde ik al van betekenis zijn voor anderen, maar door mijn brede interesse werd maar niet duidelijk welke kant ik op moest. Het antwoord op deze vraag kwam uit een hele onverwachte en pijnlijke hoek.

Mijn 7 jaar jongere broertje Alexander koos er op zijn 18e voor om zijn topsportcarrière te stoppen om te gaan studeren. Niet omdat hij dat wilde, maar omdat hij druk voelde vanuit de maatschappij en ons als familie om een goede basis voor zijn toekomst te leggen. Dit terwijl hij juist heel creatief was, van muziek maken hield en DJ wilde worden. Iets moeten zijn wat hij niet was of wilde zijn brak hem uiteindelijk op. Meerdere psychoses en opnames met medicatie volgden.

Ik bezocht Alexander dagelijks in de kliniek en ontmoette daar nog veel meer jongeren die enorm aan het lijden waren. Met de dag dat ik daar kwam kreeg ik meer en meer vragen over hoe het nou kon dat zij daar terecht waren gekomen en zich zo konden voelen. Dus ik ben met de ze gaan praten en gaan uitzoeken wat ze hebben gemist en wat ze zouden willen hebben geweten wat hun huidige struggle wellicht zou kunnen hebben voorkomen. In gesprek met deze jongeren voelde ik heel sterk: dit is wat ik ga doen. Ik ga jongeren begeleiden bij hun bewustwordingsproces. Hen leren over emoties, over hun identiteit, zelfbeeld, verbinding met zichzelf, met elkaar, praten over moeilijke/gevoelige onderwerpen, en bewustwording van hun eigen rol en kracht hierin.

Het idee voor Braive is toen geboren, maar tegelijkertijd had ik op dat moment nog teveel zorgen over het welzijn mijn broertje, dus het idee om daar iets mee te doen had ik even geparkeerd. De rollercoaster van emoties, opnames, medicatie en geen echte behandeling vanuit de GGZ resulteerde er uiteindelijk in dat mijn broertje in 2018 uit het leven is gestapt. “Niks kunnen voelen, dat is geen leven” heeft hij weleens gezegd. Mijn wereld stortte in en ik wilde alleen nog hem achterna. Een spirituele ervaring met ayahuasca heeft mij daar op het nippertje van weerhouden. Ik ben in verbinding gekomen met mijn broertje en hij verzekerde mij dat het mijn tijd niet was en dat ik mijn hart moest volgen en doen waarvoor ik hier op aarde was gekomen. Jongeren helpen.

Het is dan ook mijn zielenmissie om jongeren te helpen en te voorkomen dat meer jongeren zich zo voelen als mijn broertje zich heeft gevoeld. Eenzaam verdrinkend in hun pijn en negatieve gedachten. Geen ruimte voelen om zichzelf te zijn en zich te uiten zo hoe zij dat willen.

Marina Broeva stichting Braive interview

Waarom richt je je met Braive specifiek op jongeren?
Jongeren zijn onze toekomst. En er valt enorm veel winst te behalen met meer zelfinzicht/meer bewustzijn op een jonge leeftijd. De afgelopen twee jaar heb ik zelf een enorme groei meegemaakt in mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling en elke keer als ik iets nieuws leer denk ik wauw, als ik dit eerder had geweten, al is het 5 jaar geleden, had ik dit of dat zo anders aangepakt of had het me minder energie gekost of bepaalde problemen bespaard. Kortom, ik gun het jongeren om (bewust) te kunnen genieten van hun jonge jaren, in plaats van veel tijd kwijt te zijn aan onzekerheid en onnodige struggle.

Waar begint volgens jou de eerste stap naar een goede mentale gezondheid?
Bewustzijn (en openheid). Bewustzijn van je gedachten, van je patronen, van je gewoontes, van je omgeving en jouw rol daarin. Daarna kun je hier wat van vinden, en er bewust voor kiezen om de eerste stappen te zetten. Op onze nieuwe website die begin april live gaat staan veel tips die je hierbij op weg kunnen helpen.

Bij welke eerste kleine signalen merk je als ouder dat je kind niet lekker in zijn/haar vel zit en wat kan je als ouders doen om je kind te ondersteunen?
Dit zal van kind tot kind natuurlijk erg verschillen. Jij kent jouw kind als geen ander, dus let vooral op verandering in zijn/haar gedrag! Dit kan zich uiten in dat je kind stiller, meer teruggetrokken of angstiger is dan normaal. Of als je kind ineens juist veel drukker doet, alleen maar aan het gamen is of vluchtgedrag vertoont in ongezonde gewoonten. Maak je je zorgen? Ga dan met je kind in gesprek. Stel je kind open vragen en geef zelf het goede voorbeeld door vaker te delen hoe jij je voelt en te normaliseren dat het oké is om je soms wat minder blij te voelen, maar dat daar wel over gepraat kan worden. Je kunt al veel problemen voorkomen door thuis een veilige omgeving te creëren waar je kind voelt dat hij of zij alles kan delen. Onvoorwaardelijke acceptatie noem ik dat.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen bereiken met Braive?
Ik wil uiteindelijk bereiken dat elke jongere naast feiten over de wereld op school ook over zichzelf gaat leren. Dat onze programma’s op elke middelbare school in Nederland een vast onderdeel van het curriculum worden. Dat we daarnaast inspirerende bijeenkomsten kunnen organiseren en meer jongeren en ouderen kunnen inspireren om zichzelf te zijn en vanuit hun hart te leven.

Mentale gezondheid moet namelijk genormaliseerd en meer bespreekbaar worden gemaakt. Tragische gebeurtenissen zoals het overlijden van mijn broertje moeten voorkomen kunnen worden, door mentale problemen eerder te detecteren en er met elkaar over te praten.

Welk advies zou je willen delen met andere vrouwelijke ondernemers?
Vertrouw in jezelf en volg je hart en intuïtie in ALLES wat je doet. Als je vooral die stem het woord geeft gaat kom je in een flow staat, dan doe je dingen vanuit de juiste intentie met een dieper weten dat dit het beste is voor de wereld en voor jou. En geloof in jouw unieke verhaal en jouw unieke waarde voor de wereld. Er is niemand anders die exact is zoals jij en daar ligt juist jouw kracht. Benut deze.

–> Klik hier voor de website van stichting Braive voor meer informatie.

Heb jij een eigen bedrijf en wil je dit graag in de spotlight zetten in deze rubriek? Neem dan zeker eens contact met me op! ♥

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 28 maart 2021 at 16:47

    Heel goed want jongeren zijn de toekomst….
    Goed dat er zoveel vrouwen zijn die baas zijn van hun eigen bedrijf.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.