Huis & interieur

Home | Tips voor een mooie tuininrichting (de basis #2)

28 maart 2021

tips voor de basis inrichting van je tuin
Zijn bij jou ook de vingers aan het jeuken om met je tuin of terras aan de slag te gaan? Zeker nu de lente echt begonnen is, merk je dat iedereen echt aan de slag wil om van de tuin een fijn verlengstuk van de woning te gaan maken. In dit artikel een aantal handige tips voor de basis van je tuininrichting zoals de schutting, het terras en de meubelen. Kan je daarna lekker aan de slag met de fun stuff zoals lichtpunten, bloemen en planten en accessoires!

Deze drie elementen zijn onmisbaar als basis in je tuin

Inhoudsopgave

Schutting

Begin bij het meest praktische en beeldbepalende gedeelte van je tuin: de schutting. Want hiermee zet je, letterlijk, de grote lijnen uit waar je met andere tuinelementen op aan kunt sluiten. Een schutting is bovendien niet alleen mooi, maar ook heel praktisch, want je krijgt ook meer privacy in je tuin. Hoeveel privacy, dat bepaal je zelf.

Staat er al een schutting rondom de tuin? Dan kan dat tijd en geld schelen, als deze kan blijven staan. Maar misschien past de tuinafscheiding niet bij je smaak en dan moet je wel aan de slag. En dat hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Een bestaande schutting of muur is namelijk snel en eenvoudig om te toveren tot een natuurlijke schutting met bijvoorbeeld wilgenmatten of bamboematten. Of kies voor gaaswerk waar klimplanten tegenaan groeien, zodat je uiteindelijk een groene schutting krijgt.

Is er nog helemaal geen schutting? Dan heb je alle vrijheid om te kiezen wat bij je past. Belangrijk is om van tevoren na te denken over de levensduur van de schutting en of je tijd wilt besteden aan onderhoud. Een schutting van geïmpregneerd grenenhout is bijvoorbeeld relatief voordelig, maar blijft minder lang staan dan een schutting van hardhout. En hout heeft vaak toch wat beits of olie nodig om in goede conditie te blijven. Wil je dat niet? Dan is composiet een oplossing. Deze combinatie van houtvezel en kunststofvezel zorgt voor een sterk materiaal dat goed bestand is tegen vocht. En beits of olie is niet nodig, want composiet verkleurt niet en blijft zeker twintig jaar staan.

Terras

Bekijk voor het aanleggen van een terras goed welke plek het meest geschikt is. Het is handig om over een dag heen goed te kijken waar de zon staat. Zo weet je uiteindelijk precies waar je lekker in de zon kunt zitten en waar je op een warme dag geniet van de schaduw. Het aanleggen van een terras kan met tegels, maar ook vlonderplanken zijn een optie. Deze geven een ruimtelijk effect en zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout en composiet.

Tuinmeubelen

Genieten in je tuin doe je meestal zittend, of misschien wel liggend. Dan zijn goede en comfortabele tuinmeubelen onmisbaar. Een fijne stoel om een boek in te lezen of een zachte loungebank om een dutje te kunnen doen. Maar denk ook aan een mooie tafel waar je aan kunt zitten om te eten. En kun je de perfecte tuinmeubelen niet vinden? Bedenk dan of je ze niet zelf kunt maken, dan weet je zeker dat het bij je smaak past en het is bovendien uniek.

Staat de basis van je tuin? Dan kun je het aanvullen met andere dingen die je mooi vindt. Een stuk gras bijvoorbeeld en een paar borders met planten. Of juist mooie bloembakken en een glijbaan voor de kinderen. Of zelfs een (mini)moestuin? Zo wordt de tuin een plek die helemaal bij jou past en om deze lente en komende zomer heerlijk veel uurtjes in door te kunnen brengen!

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Oma Will
  Reply Oma Will 7 april 2021 at 22:38

  Zodra het weer een beetje beter weer wordt, gaan mijn handen weer jeuken en stroop ik de mouwen weer op om in de tuin bezig te gaan.
  Een mooie loungebank maken is de bedoeling deze zomer.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 28 maart 2021 at 16:50

  Zo fijn om tips op te kunnen doen voor een mooie tuin.
  Ik ben er voor mijn balkon ook voor bezig…..
  Er is zoveel moois.
  Nu vooral met veel lounge banken, kleden, kussen, kweekbakken etc….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.