Carrière & Geld Media

Behind the scenes | Wat heb je nodig als blogger?

24 maart 2021

wat heb je nodig als blogger? Hoe word ik blogger?
Ik blog dit jaar op deze website alweer elf jaar. Time flies! En nog steeds heb ik er enorm veel plezier in en is het door de loop van de jaren zelfs mijn bedrijf geworden. Ik krijg nog steeds regelmatig de vraag wat je nou nodig hebt om te kunnen starten met bloggen, zeker wanneer je dit professioneel aan wil pakken. In deze uitgebreide blog ga ik hier verder op in met mijn tips en aanraders qua hardware en software.

‘Lees ook: Behind the scenes | Wat ik leerde van 10+ jaar bloggen.’

wat heb je nodig als blogger? Hoe word ik blogger?

Wat heb je nodig om met bloggen te beginnen?

Apparatuur

Qua apparatuur heb je eigenlijk alleen een laptop of een computer nodig, al zou je het zelfs af moeten kunnen met alleen je smartphone aangezien veel platformen een eigen app hebben waarin je kan werken. Toch kan ik je aanraden om minstens met een laptop of een vaste PC te gaan werken. Wel zo prettig voor je houding aangezien je er vast en zeker heel wat uurtjes achter door zal brengen. En dan het liefste gecombineerd met een vaste internetverbinding zoals glasvezel internet. Het signaal van glasvezel heeft een minimaal verlies van kwaliteit en kan kilometers verder worden gestuurd, waardoor je ook in huis met minder versterkers een hoge kwaliteit internet hebt. Zo heb je dus een goede vaste, snelle en stabiele internetverbinding en dat werkt wel net zo lekker. Of je nu op één device aan het werk bent of op meerdere apparaten tegelijk aan de slag bent met werken, uploaden en downloaden. Tip: je kan online heel eenvoudig een glasvezel check doen waarbij je kan zien of jouw huis aangesloten is op glasvezel waardoor deze manier van internet beschikbaar is voor jou.

Mocht je nu veel met eigen fotografie en beeldmateriaal willen doen dan zou ik niet enkel werken met de camera van je smartphone maar investeren in een goede spiegelreflex- of systeemcamera. Maar ook die smartphone is zeker onmisbaar om je blog uit te kunnen breiden met social media kanalen en om onderweg of tussendoor even snel wat te kunnen lezen, beantwoorden, zakelijke calls etc.

Wat ik gebruik: een vaste PC (HP Pavilion 23”), de Sony A5100 systeemcamera met verschillende lenzen en mijn smartphone (Samsung A71) en tablet en laptop in één (Lenovo Yoga).

Website & Platform

Natuurlijk kan je starten met een gratis blog, hier zijn heel veel opties voor. Maar als ik één ding kan aanraden dan is het toch wel om direct te starten met een eigen domeinnaam. Dit maakt het meer eigen en straalt gelijk meer uit. Zoek een provider, leg je domeinnaam vast, koppel een blogplatform eraan vast, knutsel als je een beetje handig bent zelf een lay-out, koop er eentje of laat er eentje maken, zet het geheel online en start met bloggen! Het is in principe zo moeilijk niet en je kan al heel snel online zijn.

Qua blogplatform (CMS/contentmanagementsysteem) zijn er verschillende mogelijkheden waaronder WordPress, Wix, Joomla en Squarespace en je zou zelf eens kunnen kijken en vergelijken welke jou het meest aanspreekt bij wat je wil gaan doen. Mocht ik er eentje kunnen aanraden dan is dat toch wel WordPress omdat dit erg prettig werkt en er achter de schermen heel erg veel mogelijk is. Zoek er in ieder geval eentje waarbij je Google Analytics kan installeren zodat je je statistieken bij kan houden. Leuk voor jezelf om te kijken hoe het met je website gaat en mocht het uitgroeien tot meer dan een hobby dan hebben bedrijven ook gelijk de juiste aantallen om mee aan de slag te kunnen gaan voor een eventuele samenwerking.

Wat ik gebruik: ik heb al vanaf het begin als provider Antagonist en mijn blog werkt via het WordPress platform, ik ben over beide heel erg tevreden!

Skills

Studies om professioneel blogger te worden zijn er niet en als je het puur en alleen als hobby wil gaan doen dan heb je ook niet meer nodig dan de drive om je passie, verhalen, ervaringen en/of tips te delen. Maar als je het groter aan zou willen pakken en van je blog je bedrijf zou willen maken, dan kan ik een aantal vaardigheden zeker aanraden. Ga erover lezen, volg eventueel workshops, webinars en masterclasses en ontwikkel jezelf hierin zoveel als mogelijk is. Denk hierbij aan SEO, online marketing, (product)fotografie, PR en social media. De trends en algoritmes veranderen redelijk vlot dus het is belangrijk om hiervan op de hoogte te blijven en te blijven bijspijkeren.

Oh, en daarnaast heb je als skills toch duidelijk een flinke portie doorzettingsvermogen en discipline nodig. Zeker als je er van rond zou willen komen kan het heel veel tijd, zweet, tranen èn geld kosten voordat het zich eventueel terug gaat betalen. Een groot en groeiend bereik en trouwe following opbouwen is niet in een paar maandjes gedaan.

Netwerk

Als je puur hobbymatig wil gaan bloggen dan hoef je hier geen speciaal netwerk voor op te bouwen. Maar als je er professioneel mee aan de slag wil dan raad ik aan om een goed LinkedIn- en Facebookprofiel aanmaken en gericht te gaan netwerken. Een mooi netwerk kan je helpen om verder te komen, deuren op een kier te zetten en contacten te leggen voor mooie samenwerkingen. Leg contact met andere bloggers en content creators, mensen uit de mediawereld, met merken en bedrijven waar je mee samen zou willen werken en die goed bij je doelgroep passen en ga bijvoorbeeld naar netwerkborrels. Toon interesse, wees eerlijk en werk netjes en oprecht met mensen en bedrijven of merken samen.

Checklist

– pc en/of laptop
– een goede en snelle vaste internetverbinding zoals glasvezel internet
– smartphone
– eventueel een losse camera en/of een abonnement op een stockphotowebsite
– vastleggen van een domeinnaam, emailadres en matchende social media kanalen
– (laten) ontwerpen of kopen van een lay-out
– kennis opdoen voor je skills
– een goede LinkedIn en Facebookpagina om je netwerk op te bouwen.

Pfoe, ik vond het nog best lastig om dit artikel kort en duidelijk te houden want per onderdeel zou ik er veel dieper en uitgebreider op in kunnen gaan. Zeker omdat er zoveel verschillen zijn tussen puur hobbymatig bloggen als wanneer je ermee wil beginnen om er hopelijk een bedrijf van te gaan maken maar hiermee heb je de basis in ieder geval goed op een rij staan.

Mocht je vragen hebben over mijn werk als blogger/content creator of mijn bedrijf, laat deze dan gerust achter onder dit artikel. Dan beantwoord ik je vragen graag :)

Liefs,
Desirée

Lees ook deze artikelen uit de ‘Behind the scenes’ serie eens:
– Hoe ziet een werkdag eruit?
– De werkzaamheden van een blogger
– Ondernemen vanuit huis
– Wat doe je met alle producten die je ontvangt?
– Hoe en hoeveel verdien je als blogger?
Alles over (rechtenvrij) beeldmateriaal voor bloggers

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.