Mama & Kind

Momtalk | Tips voor de aanschaf van een kinderwagen

15 april 2021

aanschaf kinderwagen tips, informatie en waar je echt op moet letten
Eén van de duurste aankopen die je voor je kind doet, is de aanschaf van een kinderwagen. Of je nu op zoek bent naar een combinatiewagen voor wanneer je kleintje in aankomst is of wanneer je overgaat van een kinderwagen naar een buggy: er komt heel wat kijken bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel een aantal handige tips en tricks voor de aanschaf van een kinderwagen die het maken van deze keuze een stuk gemakkelijker zal maken.

‘Lees ook: Momtalk | Onze ervaring met de Thule Spring buggy.’

aanschaf kinderwagen tips, informatie en waar je echt op moet letten

Tips voor de aanschaf van een kinderwagen

Naast dat een kinderwagen één van de meest kostbare aankopen voor je kind is, is het ook een aanschaf waar misschien wel het meest intensief gebruik gemaakt van zal worden. Het is daarom heel belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk aangezien er enorm veel keuze aan merken en modellen is. Past de kinderwagen goed bij jou en je partner qua looks, bouw en lengte? Past de kinderwagen bij jullie situatie qua opbergen, auto en de omgeving waar jullie wonen? Kortom; waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een kinderwagen?

Verschillende soorten kinderwagens

De meest populaire kinderwagen is de combiwagen omdat je deze vanaf de geboorte kan gebruiken met de reiswieg en later kan ombouwen tot een wandelwagen met een zitje (buggy). Vaak kan hier ook de maxi-cosi en/of het autostoeltje opgeklikt worden, waardoor je er vanaf de geboorte tot wanneer je kind een jaar of drie is plezier van kan hebben. Krijg je een tweeling? Dan kom je niet uit onder de aanschaf van een duowagen; een kinderwagen waar twee kinderen van dezelfde leeftijd tegelijkertijd in vervoerd kunnen worden.

Weet je zeker dat je je kindje liever vanaf de geboorte draagt in een draagdoek of draagzak, dan heb je een combiwagen met reiswieg niet nodig en kan je gelijk op zoek gaan naar een wandelwagen. Deze is vaak net even wat minder groot dan een combiwagen en is te gebruiken vanaf het moment dat je kind zelfstandig kan zitten. Al hebben veel wandelwagens tegenwoordig ook een zitverkleiner en ergonomische ligstand, waardoor deze zelfs voor niet al te lange wandelingen ook al vrij snel na de geboorte gebruikt kan worden.

Is je kind al een stuk groter en kan hij of zij al echt een stukje zelf wandelen? Dan is het handig om de overstap te maken naar een buggy. Deze zijn vaak zo gebouwd dat je kind er zelf in en uit kan stappen en zijn vooral compacter in omvang, waardoor hij minder ruimte inneemt tijdens het opbergen. Vooral handig als je niet zo groot woont, een kleine kofferbakruimte hebt en je in die tussenfase zit waarin de combiwagen of kinderwagen te weinig gebruikt wordt om hem aan te houden, maar je nog wel een vervoersmiddel nodig hebt voor de echt wat langere wandelingen met je kleintje.

aanschaf kinderwagen tips, informatie en waar je echt op moet letten

Veiligheid

Bovenaan je wensenlijstje zou toch duidelijk de veiligheid van de kinderwagen moeten staan. Voldoet de wagen aan de nieuwste Europese norm voor kinderwagens? En hoe zit het bijvoorbeeld met de stabiliteit, een veilige en verstelbare gordel, beveiliging tegen inklappen en een goede ventilatie in zowel de reiswieg als de wandelwagen?

Ergonomie

Eén van de belangrijkste dingen na de veiligheid van de kinderwagen is toch wel de ergonomie van de wagen voor je kleintje. Kan hij of zij er echt goed ondersteund in liggen of zitten? Is het matrasje van de wandelwagenbak comfortabel genoeg en zakt je kleintje in de buggyzit niet onderuit of zit hij/zij er scheef in? Bedenk je dat grotere kindjes ook in slaap vallen in de wandelwagen of buggy. Kan de kinderwagen of combiwagen van jouw keuze ook in deze fase in een comfortabele ligstand gezet worden? Check ook of het zitje zowel naar je toe als van je af kan worden gemonteerd, want vanaf een bepaalde leeftijd kijkt je kleintje graag de wijde wereld in tijdens het wandelen :)

Ga je regelmatig wandelen op wat ruwer terrein, zoals in het bos, zit er dan een goede vering in de wielen? Grotere luchtbanden hebben een goede demping en maken een kinderwagen makkelijker om vooruit te duwen op een ongelijkere ondergrond, maar kunnen leeglopen en lek raken. Foambanden kunnen niet lek gaan of leeglopen, maar zijn net wat zwaarder en maken een rit net iets hobbeliger. Als laatste heb je ook nog massieve banden (van kunststof/plastic) die vaak wel lekker wendbaar zijn maar amper tot geen vering bieden en minder stabiel zijn op bijvoorbeeld bospaden.

Extra tip: veel kindjes hebben na de geboorte last van (verborgen) reflux. Dan is het fijn als de reiswieg in een iets hellende stand gezet worden zodat het hoofdje van de baby hoger ligt dan het lijfje.

New | De Thule Spring buggy (2021 update)

aanschaf kinderwagen tips, informatie en waar je echt op moet letten

Het formaat

Size does matter. En dan heb ik het niet zo zeer over het formaat van een kinderwagen als deze in gebruik is, maar eerder als je hem ingeklapt hebt. Want ook dit is iets om rekening mee te houden. Hoe groot is de ruimte waar de kinderwagen ongebruikt zal staan. Is je hal of bijkeuken groot genoeg om hem volledig neer te zetten of zal je hem altijd ingeklapt op moeten bergen? Kan de gewenste kinderwagen een beetje compact ingeklapt worden en kan hij dan ook nog op z’n kant blijven staan?

En natuurlijk is het niet alleen handig om het ingeklapte formaat te weten voor het opbergen in huis. Want het is wel zo handig als de kinderwagen ook in de kofferbak van je auto past. En als het nét niet gaat: of het loshalen van de wielen bijvoorbeeld in één snelle klik gedaan is, zodat het dan wel past. Woon je in een bovenwoning zonder lift, dan is het gewicht van de kinderwagen ook iets om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan.

Accessoires

Ben je er eindelijk uit welke kinderwagen je aan wil schaffen? Dan gaat er naast de wagen zelf nog een wereld aan mogelijkheden voor je open aan accessoires waarvan sommigen echt heel handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kap met ingewerkte zonbescherming, een ventilerend matras, een bekerhouder, een regenhoes en/of muskietennet, een extra boodschappenmandje of aanklikbare boodschappentas, een parasolletje, een voetenzak voor ieder seizoen.. Bedenk je goed wat je écht zal gebruiken voor het drie jaar later nog steeds ongebruikt op zolder ligt.

Handig | Check vooraf of de beoogde kinderwagen goed uit de test komt

aanschaf kinderwagen tips, informatie en waar je echt op moet letten

Maak een proefrit

Je kan je zinnen nog zó hebben gezet op een bepaald model of merk kinderwagen, maar je zal niet de eerste zijn die deze online bestelt en achteraf toch niet helemaal tevreden is. Het is daarom aan te raden om een proefritje te maken met de kinderwagens van jullie top drie. Zoek van tevoren uit bij welke babyzaak ze jouw merken en modellen op voorraad hebben en maak er in de winkel een proefritje mee, probeer hem een aantal keer in en uit te klappen, is de duwstang makkelijk aan te passen in lengte en ook echt lang of kort genoeg, schop je dan met je voeten tegen het onderstel of boodschappenmandje aan of niet en – ook belangrijk – heb je er écht een goed gevoel bij.

Een tweedehands kinderwagen kopen

Omdat de aanschaf van een kinderwagen zo’n grote kostenpost is, kan je geld besparen door eventueel een tweedehands kinderwagen aan te schaffen. Ga dan ook altijd even een proefritje maken en ga daarbij in je hoofd een checklist af; voelt het onderstel nog stabiel en solide, missen er schroefjes of onderdelen, zit er roest op het onderstel, hebben de wielen nog voldoende profiel, klapt de wagen fijn in en uit elkaar en controleer of de rem nog goed werkt. En vraag altijd of de gebruiksaanwijzing en eventueel de aankoopbewijs of factuur nog aanwezig is.

Met de informatie, tips en tricks uit dit artikel moet de aanschaf van een kinderwagen hopelijk een stuk gemakkelijker worden. Zet vooraf op papier welke punten jullie écht belangrijk vinden en je zal merken dat er al veel minder kinderwagens overblijven om uit te kiezen. Houd je tijdens het winkelen aan jullie checklist en voor je het weet heb je de uiteindelijke keuze gemaakt.

Alvast veel wandelplezier met je kleintje gewenst!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Thule.

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.