Beauty Carrière & Geld

Girlboss Interview met Erica van den Broek van ABYSK

5 april 2021

Erica van den Broek Abysk huidverzorging interview
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al gestart maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Erica van den Broek van clean beautylabel ABYSK.

Girlboss

A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

‘Lees ook: Skincare | Abessijnse olie als wondermiddel tegen een droge huid.’

Erica van den Broek Abysk huidverzorging interview

Interview met Erica van den Broek van ABYSK

Wie ben je?
Ik ben Erica van den Broek, 51 jaar en de oprichter van ABYSK. Ik ben getrouwd met Wiljan en samen met onze 3 zoons van 20, 22 en 24 jaar wonen we in het gezellige Brabant. Lekker druk en soms zelfs chaotisch in combinatie met ons werk, maar vooral heel gezellig.

Kan je wat over je bedrijf vertellen?
ABYSK is een clean beauty merk dat zich richt op natuurlijke & vegan huidverzorging. De naam ABYSK  is afgeleid van Abyssinian Skincare. Alle producten die we maken zijn op basis van biologische Abyssinian olie. We proberen met zo min mogelijk ingrediënten een product te creëren die doet wat het moet doen, zonder gebruik te maken van stoffen die irriterend of zelfs schadelijk zijn voor de huid, je lichaam of het milieu. De producten zijn sinds vorig jaar verkrijgbaar.

Waar komt jouw liefde en passie voor huidverzorging vandaan en wanneer besloot je hier een bedrijf mee op te willen zetten?
Dan gaan we even ver terug in de tijd. Als klein meisje had ik al interesse in uiterlijke verzorging maar nooit de stap gezet om een opleiding hierin te gaan volgen. Na de middelbare school heb ik een secretaresse opleiding bij Schoevers gevolgd om daarna op kantoor te werken. Maar de interesse die ik had in huidverzorging raakte ik maar niet kwijt. Het bleef ‘knagen’ dat ik er destijds niets mee had gedaan. Na het overlijden van mijn moeder kwam ik op een punt waarvan ik dacht; als ik het ooit nog wil doen, moet ik het nù doen! Ik moest er niet aan denken dat, als ik 80 zou mogen worden, spijt zou hebben. Dat was voor mij een reden om alsnog een opleiding tot schoonheidsspecialist te volgen. Ik opende mijn eigen salon en ging als gediplomeerd specialist aan de slag.

Op welk punt ben je ervoor gegaan om fulltime te ondernemen?
Op het moment dat ik mijn kantoorbaan opzegde en een salon startte. Buiten mijn werkzaamheden in de salon volgde ik veel trainingen, verdiepte me in cosmetica ingrediënten en volgde ik een opleiding tot orthomoleculair voedingsadviseur. Ondertussen was ik begonnen met het maken van huidproducten. Na een aantal jaren besloot ik om er full time mee verder te gaan en ben ik gestopt met de salon. ABYSK is opgericht en daar werk ik full time in.

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
Ik volg mijn passie en doe dagelijks wat ik onwijs leuk vind om te doen. Iedere dag heb ik profijt van de opgedane kennis als schoonheidsspecialist en voedingsadviseur. Ik sta voor de volle 100% achter mijn concept en kan daar helemaal in op gaan. Ik ben perfectionistisch en resultaatgericht en krijg veel energie als iets me lukt. Dat maakt dit werk leuk en geeft me nog meer kracht om door te gaan en kan ik mezelf blijven uitdagen om beter te worden.

Waar zie je jezelf en het bedrijf over vijf jaar?
Ik hoop over vijf jaar hetzelfde pad nog te bewandelen, maar dan wel een paar flinke stappen verder te zijn. Door mezelf te blijven ontwikkelen hoop ik als mens én met ABYSK te kunnen groeien. Ik ga geregeld naar netwerkbijeenkomsten en vind het fijn om met collega’s te kunnen sparren. Het houdt me scherp en soms komen er mooie samenwerkingen tot stand. Goede en gezonde huidverzorging ontwikkelen blijft een mooie uitdaging en het is mijn streven dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze op hun huid smeren.

Erica van den Broek Abysk huidverzorging interview

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Dat is verschillend. Ik begin de dag wel eerst op de crosstrainer. Alle afvalstoffen van de nacht er uitzweten, om daarna fris aan mijn werk te beginnen. Laptop wordt opgestart en ik ga aan de slag; mailbox, bestellingen, administratie, telefoontjes, artikelen lezen, informatie verzamelen, plannen maken en werken aan nieuwe producten.

Als het werk het toelaat probeer ik in de middag nog een stevige wandeling te maken. Even achter de laptop vandaan en in beweging komen. Dat geeft even rust in m’n hoofd om daarna weer met energie verder te werken.

Wat is het grootste leerpunt uit jouw carrière?
Mijn grootste leerpunt was om mijn kracht te vinden en deze in te zetten. Een harde les kwam destijds van mijn moeder; zij was ziek en spoorde me aan om te doen wat mijn hart ingaf. Ze zei: “Je moet dingen niet uitstellen tot later, misschien komt later wel nooit”. Zij is de reden geweest om mijn baan op te zeggen en alsnog de opleiding tot schoonheidsspecialist te volgen. Mijn moeder is al geruime tijd overleden maar ik denk nog dagelijks aan haar. Zij was de meest krachtige en inspirerende vrouw die ik ken. Toen mijn jongens me ook nog aanspoorden om mijn zelfgemaakte producten verder te gaan ontwikkelen, heb ik de sprong in het diepe gemaakt. Tot op de dag van vandaag heb ik geen seconde spijt van.

Ik heb geleerd meer op mezelf te vertrouwen. De obstakels niet meer uit de weg te gaan maar ze juist te zien als een uitdaging. Het geeft me kracht wanneer ik de berg had beklommen en het motiveert me alleen maar meer om de volgende stap te zetten.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Met stip op 1: mijn laptop! Deze gaat ’s ochtends vroeg aan, ik zou echt niet zonder kunnen. Alle informatie werk ik hierop uit, onderhoud mijn contacten via de mail, verwerk alle bestellingen en mijn boekhoudprogramma draait hierop. Dus eerlijk gezegd onmisbaar!

Wat is het beste advies dat je aan andere (vrouwelijke) ondernemers kan geven?
Vertrouw op je intuïtie en eigen kracht. Blijf kritisch en neem alle adviezen van anderen ter harte, maar neem niet zomaar iets aan. Het valt niet altijd mee maar je kunt ook prima ondernemen met een gezin erbij. Wanneer je beschikt over doorzettingsvermogen en positief bent ingesteld kom je al een heel eind, ook als het even tegenzit. Durf een beetje meer buiten je comfort zone te gaan. Daarmee bereik je onwijs leuke dingen die je stiekem altijd al hebt willen doen.

–> Klik hier voor de website van Abysk voor meer informatie.

Heb jij een eigen bedrijf en wil je dit graag in de spotlight zetten in deze rubriek? Neem dan zeker eens contact met me op! ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 5 april 2021 at 11:43

  Zo mooi….
  Zeer overzichtelijke website.
  Goed blog.
  Fijn interview….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.