Beauty Carrière & Geld

Girlboss Interview met Leslie en Monique van Squalan

18 april 2021

Squalan interview Leslie en Monique (vrouwelijke ondernemers interview)
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over nagedacht? Of ben je al gestart maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Lesie en Monique, oprichters van beautymerk Squalan.

Girlboss

A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

‘Lees ook: Interview met Erica van der Broek van clean beautylabel ABYSK.’

Interview met Leslie van der Meijden en Monique Hugen van Squalan

Kan je de lezers meer over jullie merk vertellen, hoe het ontstaan is en waar het voor staat?
Dit jaar vieren we onze 7e verjaardag, ongelooflijk dat het al weer zo lang geleden is dat we squalaan olie ontdekten tijdens onze zoektocht naar een product voor onze eigen gevoelige huidjes.

Wij hadden beiden al jaren last van een extreem gevoelige huid en verdiepten ons uit eigen interesse daarom in voeding en andere dingen die de huid konden beïnvloeden. We werkten destijds nog beiden in de vastgoed/projectontwikkeling/makelaardij. Tijdens een gezamenlijk project ontdekten we dat we een goed team waren en elkaar goed aanvulden. Daarnaast raakten we in gesprek over onze huidproblemen en wat we al hadden geprobeerd.

We besloten ons verder te gaan verdiepen in ingrediënten die de huid echt herstellen en niet irriteren en zo kwamen we bij de huididentieke stof squalaan. We bestelden een jerrycan voor onszelf en wat bleek? Onze huid werd hier ontzettend blij van. Nadat we het een tijdje gebruikten, gingen steeds meer mensen vragen waarom onze huid zo mooi was, hoe kon dat ineens, wat was het geheim? Toen besloten we om een 500 flesjes met deze olie af te vullen en om ons heen te verkopen. Zo begon Squalan en nu zijn we 7 jaar verder met een hele lijn van prachtige huidvriendelijke, vegan en Allergy Certified producten.

Squalan interview Leslie en Monique (vrouwelijke ondernemers interview)

Waar komt jullie liefde en passie voor huidverzorging vandaan en wanneer besloten jullie hier een bedrijf mee op te willen zetten?
Echt uit frustratie met onze eigen gevoelige huid. We hebben alles geprobeerd, van goedkoop tot duur, van 1 pot tot een 10 stappen routine maar niks werkte. En nu hebben we heerlijke verzachtende producten die er ook nog eens prachtig uit zien in je badkamer.

Op welk punt zijn jullie ervoor gegaan om fulltime te ondernemen?
We zijn beide altijd al ondernemend geweest maar het was extra spannend om onze droom na te jagen en ons volledig te richten op Squalan, je laat dan toch een stukje zekerheid varen. Maar we geloofden erin en we hadden en hebben zoveel plannen, dat moest goedkomen.  Aangezien we allebei eigenlijk altijd al ondernemer waren, was het voor ons een logische stap hier vol voor te gaan!

Wat is volgens jullie de sleutel van jullie succes?
Eerlijkheid staat altijd bovenaan en dat is iets wat in de wereld van cosmetica geen vast gegeven is. Het is een wereld die bol staat van de misleidende marketingclaims en waarbij marketing een grotere rol lijkt te spelen dan ingrediënten en productontwikkeling. Wij willen juist dat de producten die we maken alleen ingrediënten bevatten die echt wat doen voor de huid en daarnaast hebben we veel contact met onze klanten en helpen we ze graag in hun journey naar een gezonde, glowy skin.

Eerlijkheid, passie en het feit dat we zelf hebben ervaren hoe het is om een gevoelige huid te hebben zijn denk ik de succes factoren. En daarnaast vullen we elkaar goed aan, we zijn 1+1=3 zeggen we altijd.

Squalan interview Leslie en Monique (vrouwelijke ondernemers interview)

Waar zien jullie jezelf en het bedrijf over vijf jaar?
We hopen tegen die tijd onze basis in Nederland sterker gemaakt te hebben, vooral online maar ook offline valt er nog veel te winnen. Daarnaast willen we graag gaan testen in het buitenland, dus over 5 jaar hopen we ook in een aantal landen aanwezig te zijn en het goed te doen.

Tegen die tijd hopen we ook dat we meer bezig zijn met onze visie en productontwikkeling en dat we een operational manager hebben die de dagelijkse aansturing op zich neemt. We doen nu nog zoveel zelf dat het soms moeilijk is om echt vooruit te plannen en met onze visie bezig te zijn.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Leslie: De ideale dag begint met een wandeling in het park met mijn zoontje en de hond, even opladen en dan achter mijn laptop. Het hangt een beetje van de periode en projecten af wat er dan volgt. De afgelopen tijd was het vooral druk met alles rondom de Gold lancering. Marketing activiteiten bedenken en inplannen, zorgen dat alles bedrukt, afgevuld en ingepakt wordt, zorgen dat alles klopt met de website, voorraad, marketing en nieuwsbrieven. We hebben geregeld overleg met elkaar en dat gaat afgelopen jaar vooral via de telefoon maar daarvoor zaten we altijd 1 dag in de week samen om dingen te bespreken, overleggen en plannen.

Monique: Zodra ik enigszins wakker ben ga ik eerst alle mail beantwoorden. We krijgen ook vanuit de retail en het buitenland vaak vragen. Elke dag is eigenlijk anders. De ene dag ben ik met bestellingen bezig van de winkels, andere dag met nieuwe recepturen bedenken. Verder brainstormen we altijd wat af over nieuwe producten en ideeën die ineens omhoog komen.

Wat is het grootste leerpunt uit jullie carrière?
Leslie: Geloof in jezelf en je visie en luister naar je gut feeling. Wij hebben meerdere malen met ‘succesvolle’ mensen aan tafel gezeten die ons dan gingen vertellen hoe we het beter konden doen, maar uiteindelijk zijn we altijd dicht bij ons gevoel gebleven. Het scheelt wel heel erg als je samen bent want dan zijn er twee gut feelings waar je naar moet luisteren en dat maakt het makkelijker als je twijfelt.

Monique: Helemaal eens met bovenstaande. Meer werktechnisch, dat je alles, maar dan ook alles (!) moet bevestigen en uitleggen per mail. We kunnen al een boek schrijven over verkeerd gedrukte flessen, verkeerd geplakte labels, te volle flessen, te lege flessen, flessen met de verkeerde inhoud. Als je dan niet kunt checken wat je precies hebt doorgegeven dan ben je snel failliet.

Squalan interview Leslie en Monique (vrouwelijke ondernemers interview)

Waar kunnen jullie als ondernemers echt niet zonder?
Leslie: Mijn hoofd. We hebben zoveel petten tegelijk op en dat is soms best lastig. Ik moet echt zorgen dat ik in mijn hoofd cool blijf en daar werken de ochtendwandelingen goed bij. Daarnaast is (helaas) ook mijn telefoon heel belangrijk, voor foto’s, maar ook voor het beantwoorden van mails en snelle communicatie met het team. En natuurlijk ons team, de mensen waar we mee werken zijn belangrijk. Brainstormen en sparren is goud.

Monique: Ja toch ook helaas mijn telefoon. Alleen al om mail en apps weg te werken gedurende de dag. Verder hou ik nog heel erg van schrijven in boekjes, liefst met een vulpen dus die zitten altijd in mijn tas.

Wat is het beste advies dat jullie aan andere (vrouwelijke) ondernemers kunnen geven?
Leslie: Probeer jezelf te blijven en kijk naar wat jij belangrijk vindt in je werk en privé en maak daar tijd voor. Dit is echt belangrijk want als ondernemer werk je eigenlijk 24/7, je hoofd draait altijd overuren. Het grote voordeel van ondernemer zijn, is dat je je eigen tijd kan indelen. Doe dat dan ook! Het is niet erg als je af en toe besluit om even te gaan sporten, lunchen met vriendinnen of spelen met je kind, jij bent de baas en jij bepaalt je schema.

Monique: Ik werk heel erg vaak in het weekend! Ik vind dat heerlijk want dan word ik niet de hele dag gestoord met telefoontjes.  En maandagochtend… dan probeer ik altijd vrij te nemen. In plaats van klagen dat de werkweek weer is begonnen, zit ik relaxed met een koffie op de bank!

–> Klik hier voor de website en webwinkel van Squalan voor meer informatie.

Heb jij een eigen bedrijf en wil je dit graag in de spotlight zetten in deze rubriek? Neem dan zeker eens contact met me op! ♥

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 21 april 2021 at 02:25

    Leuk artikel van deze hardwerkende dames.
    Goed en heel productief bezig….

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.