Huis & interieur

Home | Het resultaat van de DIY radiator ombouw

5 mei 2021

diy radiator ombouw zelf maken
Ik heb al vaker verteld dat we onze slaapkamer tóch weer naar zolder verplaatst hebben en dat we hier flink opgeruimd hebben. Zo ontstond er flink wat ruimte om met de make-over aan de slag te gaan om hier echt een fijn plekje voor ons tweeën te maken in een Scandinavische stijl. Inmiddels is deze ruimte bijna helemaal af – en dan komen er zeker foto’s online – maar eerst even deze DIY radiator ombouw met je delen. Een ideetje dat spontaan in me opkwam, zó gedaan was en echt heel leuk uitpakte. Al zeg ik het zelf :)

‘Lees ook: Interieur | Geld besparen door je huis te isoleren (+ subsidie tip).’

diy radiator ombouw zelf maken

DIY radiator ombouw

Als je de zolderkamer inkomt is het eerste dat je ziet een grote witte verwarming. Mensen die ook stadsverwarming hebben weten dat de radiatoren hiervoor vaak flinke units zijn. Niet het meest mooie om zo als middelpunt in een slaapkamer te hebben, zéker wanneer je deze radiator echt nooit aan hebt staan. Helemaal weghalen vonden we een beetje te rigoureus dus bedacht ik er wat anders voor. En hierboven zie je het resultaat. Tadaa!

diy radiator ombouw zelf maken diy radiator ombouw zelf maken

Hoe je aan het werk gaat? Simpelweg even de hoogte en de breedte meten, hier een paar extra centimeter bij optellen en met de hoogte, diepte en breedte op een papiertje naar de bouwmarkt gaan. Hier hebben ze namelijk een grote keuze aan plaatmateriaal staan én een zaagservice. Je kiest het soort plaat wat je mooi vindt (zo zijn er met een bepaalde afwerking in houtprint, tot aan massief hout of kan je kiezen voor een MDF plaat). Wij kozen voor onbehandeld MDF omdat ik de ombouw nog in dezelfde kleur als de muur wilde verven zodat de ombouw optisch weg zou vallen tegen de muur. Met hoekprofielen maakte ik de onderdelen aan elkaar vast, ik schuurde de randjes, verfde de ombouw in dezelfde kleur als de muur en bevestigde de mooie plank (eigenlijk een wandplank) als bovenkant er bovenop. Viltjes eronder zodat de radiator ombouw net boven de vloer lijkt te zweven en klaar!

Zo’n dichte ombouw is natuurlijk niét aan te raden als je de radiator wel in gebruik neemt. Dan kan je ervoor kiezen om in de voorplaat lijnen uit te laten frezen of een stippenpatroon aan te houden, zodat de warmte van de verwarming de kamer in kan.

Zeker als je de voor- en nafoto naast elkaar hebt staan zie je goed hoe zo’n kleine aanpassing – die echt in no-time gemaakt is – een enorme verandering kan maken in een ruimte. Tof he?!

diy radiator ombouw zelf maken

Op de muur | Graham & Brown Elsie

We wilden voor onze slaapkamer een Scandinavische touch, waarbij natuurlijke elementen, beige en wit de hoofdtoon voeren, maar we wilden het niet te ‘kaal’ hebben. We kwamen al snel uit op een blauwtint voor deze ruime, maar de juiste kleur was echt nog even een zoektocht. Het ene blauw is het andere niet, want het één is al snel te donker of te kil en het ander al snel te groenig.. Tot we Elsie tegenkwamen en deze kleur niet meer uit onze gedachten konden krijgen. We besloten voor in de slaapkamer dus te gaan voor de Graham & Brown Elsie verf.

Deze kleur is het beste te omschrijven als een koele en vergrijsde blauwtint met een heel subtiel saliegroen tintje erdoor. Deze muurverf dekte perfect in één laagje, werkt heel prettig (net even wat dikker en dus minder knoeigevaar) en droogt prachtig mat op. Leuk weetje: de naam van deze verf is vernoemd naar Elsie, de eerste medewerker van Graham & Brown, die zo trouw en cruciaal was voor de verdere succes van het bedrijf dat ze haar eigen kleur verdiende. Ja, ik ben een sucker voor zulke weetjes :)

diy radiator ombouw zelf maken diy radiator ombouw zelf maken diy radiator ombouw zelf maken

De styling | Shoppinglist

Toen het verven eenmaal gedaan was en de ombouw droog was, kon het geheel op z’n plek gezet worden en mocht ik ein-de-lijk aan de slag met de afstyling van dit ‘hoekje’. Dit vind ik echt één van de leukste dingen om te doen; van het uitzoeken van de sfeer en de afzonderlijke items tot het neerzetten ervan en net zolang schuiven tot ik het heb staan zoals ik in gedachten had. Omdat er vast vragen naar komen, hierbij een shoppinglist van de spulletjes voor de styling van de radiator ombouw:

– zowel het bankje als de wandplank (bovenkant radiator ombouw) komen uit de IKEA Skogsta lijn van mooi acaciahout
– het schapenvachtje is van het merk Weltevree (gaat al jaren mee en blijft mooi)
– altijd een plekje voor de poezen in m’n hoofd, deze keer met een nieuw poezenmandje van Beeztees die gelijk in de smaak viel bij de dametjes
– de vaasjes zijn oude lege flessen van Gimber (lievelings), champagne en een vaasje met gouden randje van H&M HOME
– de papieren bloemen komen uit deze Jurianne Matter field flowers set en fröbel je zelf in elkaar
– verder staan er de ‘gouden driehoek’ edelstenen op (bergkristal, amethist en rozenkwarts) samen met een rune-steentje dat ik tijdens een bijzondere reading op de persreis naar IJsland kreeg en een aroma diffuser in de vorm van een lantaarn (die ook nog eens gezellig kan flikkeren als een echte kaars).

Ik ben enorm blij met het resultaat! De blauwgrijze tint op de wand hult de kamer in een mooie rustgevende kleur en matcht goed met de overige kleuren in de ruimte en de verwarming is mooi weggewerkt waardoor er ruimte ontstond voor een sfeervol hoekje. Love it!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Melissa
  Reply Melissa 22 januari 2022 at 16:39

  De radiator is heel mooi weggewerkt! Mooi gedaan!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 januari 2022 at 12:00

   Dankjewel! Nog steeds heel blij mee :)

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 8 mei 2021 at 08:27

  Wauw echt heel mooi gedaan! Van een doorn in het oog naar een rustgevend plekje.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.