Eten & drinken

Summerfood | Heerlijke tapenade met slechts 5 ingrediënten

11 mei 2021

tapenade recept snel borrelplank, tapas
Zodra de temperaturen ook maar een klein beetje omhoog gaan, laat ik de Mediterrane invloeden in de keuken graag terugkomen. Zo ben ik een groot fan van maaltijdsalades, brood met dips, een borrelplankje vol lekkers en tapas-achtige hapjes. Grappig om te merken dat je smaak door de jaren heen flink verandert, want vroeger moest ik niks weten van olijven en tegenwoordig kan ik de smaak ervan steeds meer waarderen. Ze komen ook terug in dit supersnelle recept voor tapenade met slechts 5 ingrediënten. Heerlijk op een stukje vers en nog ovenwarm brood.. Mmm!

‘Lees ook: Food | Broodje pulled salmon van de BBQ.’

tapenade recept snel borrelplank, tapas tapenade recept snel borrelplank, tapas

Recept voor snelle tapenade met zongedroogde tomaten

Ingrediënten

– 180 gram zongedroogde tomaten (uit pot, laten uitlekken)
– 110 gram pitloze groene olijven
– 2 flinke teken knoflook
– een flinke hand verse basilicumblaadjes
– 3 eetlepels citroensap
– en verder uit de voorraad van je keukenkastje: een eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak.

Bereidingswijze

1. Laat de zongedroogde tomaten en olijven in een zeefje uitlekken
2. Ontdoe de knoflook van het schilletje en halveer deze
3. De tijdbesparende truc: de blender! Doe hier de olijven, zongedroogde tomaten, knoflook, basilicum, olijfolie en het citroensap in en blender het tot het een soepele en iets grove ‘homemade’ structuur heeft
4. Proef op dit moment de tapenade en voeg zout en peper toe tot het de gewenste smaak heeft
5. Schep de tapenade over in een kom en garneer met wat basilicum. Klaar om te serveren!

Bovenstaande tapenade blijft zo’n vijf tot zeven dagen goed in de koelkast. Zeker met zomerse temperaturen kan je eenvoudig in één keer een wat grotere hoeveelheid maken, maar eerlijk; met zo’n eenvoudig recept als hierboven is het zó gemaakt en vers is het lekkerst :) Maar maak je een grotere hoeveelheid in één keer: druk de tapenade dan wat aan in een goed af te sluiten potje en giet er een beetje olijfolie overheen zodat je de bewaarduur van de tapenade verlengt.

Een goede tapenade is wat mij betreft onmisbaar op een tafel vol met lekkere warme en koude hapjes of bij een borrelplank. Denk hierbij verder aan lekkere kaas, nootjes, worst, zoutjes, dips, verschillende soorten vers brood, toastjes én vergeet ook zeker de vegetarische hapjes niet zodat je voor iedereen wat aan te bieden hebt. Enjoy!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky10120508
    Reply chucky10120508 11 mei 2021 at 11:43

    Tapenade is zo heerlijk.
    Handige tips….

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.