Beauty

Foundation Friday | Welke foundation bij welk huidtype?

14 mei 2021

welke foundation bij welk huidtype tips
Als het op een goede match met een foundation aankomt, dan is kijken naar de juiste kleur en de juiste ondertoon en het gebruiken van de juiste tool niet voldoende. Ieder huidtype reageert namelijk weer anders op bepaalde formules en ingrediënten; zo vraagt een droge huid weer om een heel ander type foundation dan een onzuivere huid. In dit artikel deel ik graag een aantal tips voor welke foundation je het beste kan gebruiken bij welk huidtype.

‘Lees ook: Foundation Friday | Welke foundationkwast gebruik je voor welk resultaat?

welke foundation bij welk huidtype tips

How to | Welke foundation gebruik je bij welk huidtype

Foundation tips voor een droge huid

Over het algemeen kan je zeggen dat je met een drogere huid beter niet kan kiezen voor een matte foundation of een foundation met een hoger aandeel aan talk. Zo zullen poederfoundations en matte foundations namelijk juist droge lijntjes en eventuele velletjes accentueren waardoor je huid er nóg droger, ietwat dof, minder levendig en daardoor ook iets ‘ouder’ uit zal zien. Daarnaast voelen deze types foundation in combinatie met een droge huid gedurende de dag al snel trekkerig en ‘droog’ aan waardoor je echt zo’n ‘make-upgevoel’ zal ervaren. Een creamy foundation, stick foundation of extra verzorgende foundation zijn dan aanraders om eens te proberen :)

Met een droge huid is het dan wel weer aan te raden om te kiezen voor een foundation/skincare combinatie zoals bijvoorbeeld de IT Cosmetics CC cream. De huidverzorgende ingrediënten geven je huid die extra verzorging die het kan gebruiken en toch geeft dit product voldoende dekking zoals een foundation doet. Met een satijnen, glowy of dewy finish met een klein beetje olie erin verwerkt zit je al snel in de juiste richting als je een goede match zoekt in een foundation bij een droge huid.

En als het op de afwerking aankomt: kies dan niet voor een gekleurde gezichtspoeder maar voor een transparant poeder dat extra fijn gemalen is. Zoals de bekende ‘witte’ HD poeders van merken als Make-up Forever maar ook een budgetvriendelijke tip is die van Catrice bijvoorbeeld. Met zo’n poeder zal je wederom de droge huid, fijne lijntjes en eventuele velletjes niet accentueren maar wél je foundation goed setten zodat het de hele dag op z’n plek blijft.

–> Ik heb zelf een drogere huid en kan voor dit huidtype de foundations uit dit artikel aanraden eens te proberen :)

welke foundation bij welk huidtype tips

Foundation tips voor een onzuivere huid

Een onzuivere huid heeft al snel de neiging om gedurende de dag te gaan glanzen waardoor een foundation kan gaan glijden, heel erg glimmend/ ‘vettig’ kan ogen en zal daardoor ook minder lang mooi blijven zitten. Hiervoor heb je dus duidelijk een heel ander type foundation nodig! Een mousse foundation, poederfoundation of matte foundation zijn dan aanraders om uit te proberen.

Juist voor dit huidtype is een foundation met een matte tot hooguit een satijnen finish aan te raden en is een klein beetje talk tussen de ingrediënten juist een hulpje om de glans van je huid gedurende de dag onder controle te kunnen houden. In een foundation voor de vettere huid kan je teveel verzorgende ingrediënten zoals oliën en boters dan weer beter vermijden, omdat deze teveel voeding en glans zullen geven.

Met een droge huid kan je dan wel weer heel goed een gekleurd gezichtspoeder gebruiken, aangezien deze vaak als hoofdbestanddeel talk hebben wat de huid minder glanzend maakt. Daarnaast zorgt zo’n poeder ervoor dat je make-up de hele dag blijft zitten zonder te gaan ‘glijden’. Maar wil je niet een té mat resultaat? Dan kan je een eventuele glans of glow beter ná het aanbrengen van je foundation en gezichtspoeder aanbrengen met een losse highlighter precies op de plekken waar jij dat graag wilt.

‘Lees ook: Foundation Friday | Zó kies je de juiste ondertoon foundation!

welke foundation bij welk huidtype tips

Foundation tips voor een oudere of rijpere huid

Als je wat ouder wordt, heb je vaak nog wel een duidelijk huidtype zoals een vettere/onzuivere huid of juist een meer droog huidtype. Maar hier komen dan wel steeds meer lijntjes en rimpeltjes bij en dat kan zeker om iets meer aandacht vragen. Een te matte foundation kan die lijntjes juist accentueren maar een te glanzende foundation heeft al snel de neiging ín lijntjes en rimpeltjes op te hopen.. Een goede primer ónder je foundation, foundation in héél dunne laagjes aanbrengen, een satijnen finish en een transparant fijn poeder kan dan dé gouden combinatie zijn om de hele dag te genieten van een mooi resultaat van je foundation.

Persoonlijke voorkeur

En dan heb je natuurlijk ook nog zoiets als persoonlijke voorkeur. Want je kan natuurlijk volgens de basisprincipes zoals hierboven te werk gaan, maar als jij met een onzuivere huid tóch liever voor een glanzende foundation gaat of heel graag een matte foundation gebruikt terwijl je een droge huid hebt, moet je daar vooral voor gaan. Er is niet echt een ‘foute’ keuze te maken :)

Daarnaast maakt de basis ónder de foundation ook een groot verschil; heb je een droge huid maar exfolieer je regelmatig, gebruik je een goede moisturizer en eventueel nog een hydraterende primer? Dan kan een matte foundation alsnog een heel mooi resultaat geven. Of gebruik je met een wat meer glanzende/onzuivere huid een matterende dagcrème en eventueel nog een matterende primer, dan kan een glowy foundation ook goed aansluiten zónder dat het té shiny wordt. Zo zijn er ook weer leuke foundation hacks te vinden die juist de boel weer omdraaien. Heel interessant! Het is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur én een beetje ‘spelen’ met hoe je een bepaalde foundation kan láten werken met jouw huidtype.

–> Wellicht leuk om elkaar een handje te helpen en tips te geven: wat is jouw huidtype en welke foundation is jouw favoriet/aanrader?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 14 mei 2021 at 07:05

    Wat een zeer fijne en goede bruikbare tips.
    Ik had hier nooit bij stilgestaan….

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.