Carrière & Geld Huis & interieur

Girlboss Interview met Anita Notenboom van Happy Home

19 mei 2021

Woonwinkel Happy Home interview Anita Notenboom
Ruim een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw en er zijn heel veel vrouwen die eraan denken om een eigen bedrijf te gaan starten. Wellicht heb jij hier ook al eens over gedacht? Of ben je al gestart maar heb je nog net dat duwtje in de goede richting nodig om er helemaal voor te kunnen/durven gaan? Deze inspirerende vrouwelijke ondernemers gingen je voor! Vandaag in de Girlboss Interview serie: Anita Notenboom van Woonwinkel Happy Home.

Girlboss

A woman in control, taking charge of her own circumstances in work & life. Someone who knowns her worth and won’t accept anything less. She is empowering and inspiring to those around her & kicks ass!” – Urban Dictionary

‘Lees ook: Interview met Marina Broeve van stichting Braive.’

Woonwinkel Happy Home interview Anita Notenboom

Interview met Anita Notenboom van Woonwinkel Happy Home

Wie ben je?
Mijn naam is Anita Notenboom, geboren in 1969 dus dit jaar (oktober) word ik alweer 52. Ik ben getrouwd met Nico, ook alweer 23 jaar, waarmee ik 30 jaar samen ben. We hebben geen kinderen maar wel 2 prachtige (en vooral lieve) katten. We zijn verzot op reizen en heerlijk eten. Zelf hou ik naast deze hobby’s ook van fotograferen en heb ik een passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Van mijn liefde voor het interieur heb ik mijn werk gemaakt.

Mijn passie is dus wonen maar er is meer . . . daarom zet ik mij naast het ondernemen ook in als vrijwilligster bij Stichting Bretels. Deze stichting zet zich in voor jonge gezinnen waar een ouder is of komt te overlijden. Hier ben ik verantwoordelijk voor de activiteiten die we organiseren voor kinderen en jongeren. Van 2011 tot 2018 had ik een vergelijkbare functie (coördinator kinderen en jeugd) bij het Adamas inloophuis. Een stichting die zich inzet voor mensen die geraakt worden door kanker. Ik vind het heel bijzonder om deel te mogen uitmaken van het leven van de kinderen en jongeren die ik in deze setting mag ontmoeten.

Kan je de lezers meer over je bedrijf vertellen, hoe en wanneer het ontstaan is en waar het voor staat?
Ik ben sinds februari 1996 de trotse eigenaar van Woonwinkel Happy Home op de woonboulevard Cruquius. Een winkel gevuld met mooie duurzame interieurproducten; van houten tafel tot kast en van lamp naar prachtig gestoffeerde zitmeubelen. Denk hier aan heerlijke loungebanken, mooie fauteuils en comfortabele eetkamerstoelen. We hebben met de winkel kleur bekend en zitten in de lifestyle hoek maar met een industriële knipoog. En we bieden altijd keuze: zo zijn banken zelf samen te stellen en zijn de meubelen altijd in meerdere maten/uitvoeringen mogelijk.

Mijn man (toen nog mijn vriendje) en ik werkten samen in onze meubelgroothandel en de vorige winkel in dit pand was onze klant. Nico kwam daar vaak om meubelen af te leveren en/of te verkopen en toen hun winkel te koop was kwam hij met het idee “misschien is dit wel iets voor jou”. Ik was 26 jaar en vond het super spannend. Naast mijn grote passie voor alles wat met het interieur te maken had, had ik weinig ervaring met het runnen van een winkel. Ik had wel een economische opleiding gedaan (meao) en had een klant van de meubelgroothandel geholpen op beurzen en op zijn winkel ‘gepast’ als hij op vakantie ging.

Maar ik ben de uitdaging aangegaan en de praktijk was mijn leerschool. Ik wilde graag een laagdrempelige winkel waar mensen zich thuis zouden voelen. En omdat ik erg optimistisch van aard ben, een ‘blij ei’ wat mijn man vaak zegt moest Happy deel uit maken van de naam. Zo is de naam Happy Home ontstaan.

In de afgelopen 25 jaar is Happy Home voor mij echt een belichaming geworden waar ik voor sta als het om inrichten gaat. De meubelen zijn betaalbaar maar van zeer goede kwaliteit en onderling te combineren zodat je echt een huis in kan richten die laat zien wie jij bent. Niet een kopie van een studio uit een winkel of een artikel uit een woonmagazines maar mix & match wat bij jou past. Dat mensen het gezin herkennen die er woont.

Ik vind het heerlijk om mensen daarbij te helpen. Of het nu gaat om het inrichten van hun huis of bedrijfsruimte(n), we maken er met elkaar iets prachtigs van. In de loop der jaren is mijn taak hierin vergroot. Was ik in het begin heel erg druk om de winkel te vormen naar wat het nu is kwam er steeds meer tijd en ruimte voor adviestrajecten bij de mensen thuis. Dit heeft mijn werk nog leuker gemaakt.

Ik heb ondertussen een geweldig team van 3 meiden die mij helpen om van Happy Home iedere dag een fijne plek te maken om te komen winkelen en je te laten adviseren. Naast de winkel op de woonboulevard Cruquius hebben we een hele goed webshop: www.happy-at-home.nl en een webwinkel met inspirerende blogs en informatie over onze adviestrajecten: www.happy-home.nl.

Woonwinkel Happy Home interview Anita Notenboom

Waar komt jouw passie voor interieurproducten vandaan en hoe rolde je in dit vakgebied?
In mijn jeugd was ik al gek op frutsels en knutsels en wilde dingen altijd mooier maken. Maar als je me toen vroeg wat wil je later worden was het antwoord standaard zakenvrouw :-) Toen ik in de brugklas bevriend werd met een tweeling wiens ouders beide een meubelzaak hadden en we daar in het weekend mochten helpen paste dat heel goed. Hun broer was Nico en toen wij een setje werden was het een logisch verloop om in deze business verder te gaan. Het heeft bijna zo moeten zijn.

Nico en ik gingen samen naar de beurs in Milaan en kochten daar boekenkastjes en tv-meubels en de start van de groothandel was een feit. En zo is het langzaam gegroeid tot waar we nu staan. Ik met (als zeg ik het zelf) een prachtige winkel en Nico met zijn web-based business die ook nog steeds alleen meubelen verkoopt.

We gaan nog vaak samen naar beurzen in binnen- en buitenland en gaan dan samen op inkoop. Ik kies op gevoel en volgens de laatste trends en hij is degene met oog voor detail en prijs en niet geheel onbelangrijk een hele goede onderhandelaar. Hierdoor kopen we goed en scherp in en hebben we grote voorraden waardoor ik veelal uit voorraad kan leveren. Maar het is ook heel leuk om de binnenlandse beurzen en huisshows te bezoeken met het verkoopteam.

Ben je gelijk begonnen met fulltime ondernemen of wanneer kwam dit kantelpunt?
In het begin van de meubelgroothandel werkte ik nog voor een baas maar daar ging ik steeds een dagje minder werken. Toen we kozen voor de winkel ben ik dat meteen fulltime gaan doen en meer dan dat. Pas toen ik personeel aan kon nemen begon de werkweek een wat normale vorm aan te nemen.

Wat is volgens jou de sleutel van jouw succes?
PASSIE. Ik ben gedreven en heel gepassioneerd. Het bekende kip en het ei verhaal versterkt dit want of ik nu van mijn hobby mijn werk heb gemaakt of dat mijn werk mijn hobby is geworden dat weet ik echt niet meer. Maar dat ik hou van wat ik doe is duidelijk en straalt af op alles. Happy Home is een erkend leerbedrijf dus we hebben vaak stagiaires en deze meiden/jongens geef ik altijd mee dat als je werk hebt wat je leuk vindt je nooit meer hoeft te werken. Zo zie ik dat echt. Daarnaast versterkt onze eigen import onze positie. Door het importeren van meubelen uit bijvoorbeeld India, China en Vietnam hebben we een grote collectie uit voorraad leverbaar tegen hele scherpe prijzen. En, niet geheel onbelangrijk, hele andere dingen staan dan bij bijvoorbeeld de buurman. Dit maakt dat Happy Home bijzonder is en opvalt. We zijn op de woonboulevard echt een boetiekje tussen de grote ketens ook al is de winkel 650m2.

Waar zie je jouw bedrijf over vijf jaar?
Dan bestaan we 30 jaar en ben ik 57. Als we de komende 5 jaar door mogen gaan zoals nu ben ik tevreden maar mijn ondernemershart blijft altijd kriebelen dus misschien wel uitbreiden. Ik heb niet de behoefte aan meerdere winkels. Ik heb een tijdje een tweede winkel gehad in Aalsmeer maar ik ervaarde al snel dat dat niet was waar ik energie van kreeg. Maar een uitbreiding van meters op deze locatie bijvoorbeeld door een naastgelegen pand erbij te betrekken zou ik nog wel leuk vinden.

Maar meer taken en verantwoordelijkheden overdragen aan mijn team en zelf meer gaan reizen staat ook op het menu. Me nog meer richten op de inkoop en import van ver om zo de winkel nog bijzonderder te maken lijkt me ook een mooi toekomstbeeld.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Mijn werkdagen zijn heerlijk divers. Zo kan ik druk zijn met mijn social media, het (her)inrichten van de winkel, klanten adviseren, nieuwe collecties uitzoeken/inkopen, klanten thuis bezoeken, advies uitwerken door heerlijk te tekenen of bezig zijn met de administratie.

De winkel gaat om 10:00 open dus ik heb altijd thuis nog even een momentje voor mezelf maar soms is het ook lekker om voor alles en iedereen in de winkel op te starten. En ook ‘s avonds gaat het vaak ongemerkt door. Toch nog even de laptop open om mail te beantwoorden om iets af te maken. Als zelfstandig ondernemer ben je eigen nooit klaar. Ik heb ’s nachts in mijn dromen de beste ideeën die ik dan ’s ochtend meteen opschrijf om iets mee te gaan doen.

Woonwinkel Happy Home interview Anita Notenboom

Wat is het grootste leerpunt uit je carrière?
Inkopen, dit blijft een ongoing leerproces en is eigenlijk het lastigste. Ik weet wat de klant zoekt, waar op dit moment de behoefte ligt maar waar haal je dit tegen een dusdanige goede prijs dat je goedkoper ben dan de concurrent zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dit is mede de reden dat ik veel zelf importeer.

Investeren, dit blijft altijd lastig en spannend maar het verdient zicht altijd terug. Natuurlijk moet je goed op je centjes passen maar stilstand is achteruitgang. Toen ik de winkel overnam lag hier blauw project-tapijt en dit heb ik heel lang zou gehouden (lees: veel te lang ;-) omdat ik opzag tegen de investering maar toen ik dit (eindelijk) had vervangen met een mooie houten vloer kwamen de meubelen veel beter uit en verhoogde het direct de sfeer in de winkel. Op deze wijze verdien je het snel terug. Daarom heb ik dit jaar niet getwijfeld om de voorkant van de winkel rigoureus aan te pakken – lekker tegen de stroom in. Natuurlijk wel met hulp van de verhuurder maar toch, wederom een flinke investering. Maar het plezier dat ik dagelijks ervaar als ik aan kom rijden – de trots maar ook de vele complimenten van klanten maakt dat het het waard is. En ook nu ben ik er weer van overtuigd dat dit zichzelf gaat terugverdienen.

Personeel, we zijn een klein bedrijf en het is logisch dat je een bijzondere band opbouwt met je medewerkers. Als deze dan besluiten te vertrekken omdat ze elders een andere uitdaging hebben gevonden voelt dat als een persoonlijke afwijzing. Dat heb ik moeten leren: ik ben goed voor mijn personeel en zij voor mij en het moment dat ze besluiten iets anders te gaan doen is dat hun persoonlijke keuze en een zakelijke beslissing – niet persoonlijk. En het mooie is dat ik ze dat dan ook weer gun.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen bereiken met Woonwinkel Happy Home?
Ik zou willen dat de winkel blijft bestaan ook als ik er niet meer zou zijn. Dus ik hoop nog een ambitieuze student binnen te krijgen die na haar stage blijft hangen en alles wil aanpakken om de winkel voort te zetten. Ik zou het geweldig vinden diegene te begeleiden, op te leiden en tot het eind (indien gewenst natuurlijk) te blijven ondersteunen. Ik heb al het geluk gehad kandidaten te begeleiden maar die hadden tot op heden altijd dromen die verder reikten dan de winkel. Dus als je me vraagt wat is de droom / verlangen voor Happy Home dan is dat wat sterk boven komt drijven.

Waar kan jij als ondernemer echt niet zonder?
Mijn agenda :-) nog zo’n heerlijke ouderwetse papieren variant. Een Filofax waar alle afspraken in gaan maar waar ik ook mijn to do-lijstjes in maak, prioriteiten aanbrengt en mijn planning aan vast hang.

–> Klik hier voor de website van woonwinkel Happy Home voor meer informatie.

Heb jij een eigen bedrijf en wil je dit graag in de spotlight zetten in deze rubriek? Neem dan zeker eens contact met me op! ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 19 mei 2021 at 07:35

  Zo een leuke website heeft ze met de mooiste meubelen etc…..
  Fijn interview.
  Zo speciaal….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.