Beauty

How to | Zo vind je jouw perfecte parfum!

6 mei 2021

perfecte parfum zoeken tips
Als je op zoek bent naar een nieuw parfum dat helemaal bij jou past dan is dat nog niet zo eenvoudig. Ik snap het dan ook zeker dat veel vrouwen het bij één of hooguit enkele vaste geuren houden en de verdere zoektocht opgegeven hebben. Zo waren de parfums van Mugler voor mij vroeger een go to waar ik heel lang trouw aan bleef, omdat ze echt bij mij pasten. Want wie herkent het nu niet? Die keren dat je je door een verkoopster liet overhalen in een winkel, maar je na een paar dagen toch niet meer zo enthousiast was waardoor je deze geur achter in je kast schoof en terugviel op je vertrouwde parfum. Daarnaast is een nieuw parfum aanschaffen vaak ook nog redelijk prijzig.. Maar met de tips in dit artikel vind je hopelijk wèl jouw perfecte geurmatch!

perfecte parfum zoeken tips

How to | Met deze tips vind je een parfum dat perfect bij jou past!

Wat voor type ben je?

Als je je wil laten voorlichten in een parfumerie, zorg dan dat je je huiswerk doet. Zet voor jezelf op een rijtje wat voor type je bent (romantisch, sportief, zakelijk), voor welke situatie je een geur zoekt (zakelijke besprekingen, een everyday signature scent of juist iets voor een date) èn wat op dit moment je favoriete drie geuren zijn. Op deze manier zou een goede verkoopster je echt al wat goede tips moeten kunnen geven.

De verpakking zegt meer dan je denkt

Kijk naar de kleuren van de flesjes van jouw favoriete geuren op dit moment. Deze tip werkt wel als je al een redelijke parfumverzameling hebt. Vaak zijn frisse geuren verpakt in groene en blauwe flacons, romantische en vrouwelijke geuren in roze flacons en sensuele geuren in paarse en rode flacons. Ook de vorm van veel flesjes zegt meer over de geur dan je in eerste instantie zou denken. Zachte geuren komen vaak in een ronde flacon en meer intense geuren in flacons met meer hoeken. Mocht je op zoek zijn naar een geur die precies in jouw straatje past dan kan je hier al veel uit afleiden.

perfecte parfum zoeken tips perfecte parfum zoeken tips perfecte parfum zoeken tipsperfecte parfum zoeken tips

Welke geurfamilie?

Geuren worden ingedeeld in geurfamilies van bestanddelen die overeenkomen. Er zijn vier grote geurfamilies te benoemen; de frisse, bloemige, houtachtige en de oriëntaalse geuren. Als je eenmaal weet tot welke geurfamilie jouw favoriete parfum behoort, is het een stuk makkelijker kiezen. Bloemige geuren zijn voor de lente en zomer het meest populair. Houtachtige geuren met bijvoorbeeld een combinatie van sandelhout zie je vaak terug in mannelijke geuren, maar ook in vrouwenparfums komt deze geurfamilie voor. Om even terug te komen op mijn oude favoriet: zo is Alien parfum een combinatie van houtachtige en oriëntaalse geuren. Frisse geuren doen je denken aan de zee en hebben vaak een vleugje citrus in zich. Oriëntaalse geuren zijn kruidig en bevatten bijvoorbeeld vanille en cacao. Parfums zijn persoonlijk en jouw favoriet kan wisselen afhankelijk van het tijdstip op de dag, het seizoen of zelfs het moment van de maand. En dat maakt het dan weer extra leuk om een eigen collectie aan te leggen van een signature scent voor iedere dag, iets voor een date night en iets dat aansluit bij het seizoen.

perfecte parfum zoeken tips

Tip: Fragrantica

Ga online op zoek! Mijn favoriete website hiervoor is Fragrantica en nee, ik krijg er geen geld voor om dit te zeggen. Als je hier een geur invoert die je op dit moment graag draagt maar je op zoek bent naar een nieuwe geur in dezelfde geurstijl dan zie je enkele geurtips links in je scherm opduiken bij ‘people who like this also like’ maar ook worden er in de reviews onderaan de pagina vaak verrassende tips gegeven. En ja, je kan je hier zomaar uren verliezen aan het uitpluizen en uitzoeken van parfums. Je bent gewaarschuwd ;)

Losse geurnoten

Snuffel eens rond aan ingrediënten in je keuken en spullen in je huis en denk terug aan bepaalde geurherinneringen die je hebt. Komt hierbij direct de geur van rozen of bijvoorbeeld vanille naar boven en krijg je daar een goed gevoel bij? Houd je van de geur van koffie, leer, peper, wierook of de zee? Schrijf drie van je favoriete geurnoten op en ga hiermee op zoek via internet of in een goede parfumerie. Op deze manier kom je uit op een geur die echt jouw feel good persoonlijke geur wordt en je zal merken dat je zo’n parfum jarenlang zal koesteren.

perfecte parfum zoeken tips

Wie is de neus?

Heb je een favoriete geur die je graag wil behouden maar ben je op zoek naar een soortgelijke blend? Zoek dan eens uit welke ‘neus’ (iemand die parfums ontwerpt) die specifieke geur ontworpen heeft. Vaak houden ze een signature aan die heel herkenbaar is in andere geuren van diezelfde ‘neus’. Ook deze informatie is trouwens vaak terug te vinden op Fragrantica. Met deze tip kom je vaak uit op heel verrassende parfums die je normaal niet snel zal kiezen. Heel leuk!

Welke intensiteit in combinatie met je huidtype

Bedenk goed of je van de wat meer subtiele geur om je heen houdt of van juist een sterkere variant en denk hierbij ook aan wat past bij de gelegenheid waar je deze geur het meeste zal gaan dragen. Zo kan je alvast de keuze maken of je eerder op zoek bent naar een eau de cologne of eau de toilette (lichtere en subtielere varianten) of bijvoorbeeld een eau de parfum of parfumolie (sterkere en intense varianten). Hou hierbij – vreemd genoeg – ook je huidtype in je achterhoofd omdat geuren vaak minder lang en minder intens op een droge huid blijven ruiken en juist langer en intenser op een vettere huid.

Vraag om een sample

Voel je je uiteindelijk aangetrokken tot enkele nieuwe geuren, houd je dan niet in en vraag dan eerst om proefjes hiervan zodat je de geur meerdere dagen kan dragen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Zo weet je al heel snel of het echt een geur voor jou is of dat je nog even verder moet zoeken. Een goede (online) parfumerie kan je deze service zeker verlenen.

Ik hoop dat je met bovenstaande tips hopelijk jouw perfecte parfum weet uit te zoeken in de parfumerie of zelfs online een gokje durft te wagen :)

–> Wat is op dit moment jouw favoriete parfum?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van PatriciaP Croes
  Reply PatriciaP Croes 27 april 2022 at 14:11

  Ik ben al heel lang op zoek naar een geur die Diane von Fūrstenberg evenaart, deze is nl. Niet meer te krijgen. Zo jammer. Ik begrijp dat het de geurnoten muskus, patchouli, mirre, violet en fragipani bevatte.
  Heeft u me misschien een tip welke parfums hierop lijken.

 • Avatar van Mariëlle
  Reply Mariëlle 8 mei 2021 at 21:09

  Bedankt voor de tips! Die website voor het vinden van een soortgelijke geur ga ik zeker eens proberen. Wellicht nog een leuke tip: ik heb sinds een paar maanden een parfumabonnement van Thuisparfumerie.nl Daar ben ik erg enthousiast over! Iedere maand krijg je een andere geur in een kleine verpakking. Voordeel is dat je zo goed geurtjes kunt proberen. Én je blijft zelf de geur ruiken. Ik merk dat als ik lang dezelfde geur heb, ik hem zelf niet meer ruik.

 • Avatar van Anouk
  Reply Anouk 6 mei 2021 at 19:35

  Al jaren Tocade van Rochas

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.