Beauty

Ik probeerde de Curly Girl Methode en dit is het resultaat!

20 juni 2021

curly girl methode test/ervaring
Het begon ergens na de bevalling van Shae, dat ik merkte dat mijn haar net even wat voller en meer ‘vorm’ leek te hebben dan ervoor. Na de bevalling van Cate kwam daar af en toe een grove slag en zelfs hier en daar een pijpenkrul in mijn nek bij.. Maar meestal ga ik voor steil haar waardoor ik de waves weinig kans gaf. Tijd om daar eens verandering in te brengen en dus ging ik met de Curly Girl Methode aan de slag. Ik vertel je er meer over, welke producten ik gebruik én laat je graag het verrassende resultaat zien!

‘Lees ook: Beauty tips om lief te zijn voor je haren (en hoofdhuid).’

curly girl methode test/ervaring

– afbeelding van Kurlify

De Curly Girl methode

De CG-methode, Curly Girl methode, is een methode waarbij je voor je haarverzorging geen producten gebruikt waar sulfaten, minerale oliën, siliconen en ‘harde’ alcoholen gebruikt. Zo krijgt je haar al snel meer voeding en hydratatie tot zich. In combinatie met bepaalde aanbrengtechnieken krijg je op deze manier gezondere haren én hoofdhuid en zal je merken dat er ook een mooie(re) slag, wave of zelfs krul ontstaat.

Ik ben zelf geen Curly Girl expert en ben er pas kort mee begonnen, waardoor ik de methode vast niet helemaal perfect uitvoer. Het is een beetje trial & error, ook omdat ik nog moet ontdekken welk haartype ik heb en welk type producten daar bij aansluiten.

Wil je meer over de curly girl methode lezen, dan kan ik je de blog van Aukjes Wereld aanraden en de Nederlandse Facebookgroep The Curls Cult – NL (Curly Girl Methode (CG)). Op zowel de blog van de prachtige Aukje als de Facebookgroep staan enorm veel tips en tricks over de Curly Girl methode, producten, technieken, het ontdekken van je haartype etc. Heel interessant én leuk!

curly girl methode test/ervaring

Kérastase Curl Manifesto producten

Na contact gehad te hebben met Salontopper kreeg ik als advies om kennis te maken met de nieuwe Kérastase Curl Manifesto producten, specifiek het pakket met producten voor krultype 2 (slag/golvend haar). Deze set bestaat uit shampoo, conditioner en een gelcrème waarmee je gelijk een goede basis te pakken hebt om aan de slag te kunnen met de Curly Girl methode.

De volledige Kérastase Curl Manifesto lijn bestaat uit zeven producten waarmee sets samengesteld kunnen worden voor ieder type krul waarbij vier producten volledig Curly Girl proof zijn. Good to know: alle zeven producten bevatten geen sulfaten, parabenen en minerale oliën dus daarmee zit je in ieder geval al goed :)

Niet alleen zien deze Kérastase producten er prachtig uit met de perzikkleurige verpakking waar een parelmoerglansje over heen zit, ook ruiken de producten heerlijk en zijn ze zuinig in gebruik. De shampoo bain hydratation douceur zorgt voor een sulfaatvrije shampoo heel verrassend al met de eerste wasbeurt voor een lekker romig schuim, de conditioner fondant hydratation essentielle (officieel niet CG-proof) zorgt ervoor dat de haren tijdens het intrekken al goed doorkambaar zijn en geeft een redelijk goede slip en de laatste stap is de gelée curl contour gelcrème die je op vochtig tot handdoekdroog haar aanbrengt waarna je het haar aan de lucht of met behulp van een diffuser droogt.

Doordat ik al lange tijd haarproducten zonder sulfaten en zo min mogelijk van de ‘verkeerde’ ingrediënten gebruikte, wenden mijn haren al best snel aan de nieuwe haarroutine. Na de eerste keer gebruik ontstond er al meer slag en nu we een paar weken verder zijn ontstaat er zelfs hier en daar een echte krul. Té grappig om te merken!

curly girl methode test/ervaring

Mijn huidige haarroutine

Wat ik dan zoal anders doe dan vóórdat ik begon met de Curly Girl methode?

– Laat ik zeggen dat ik nu probeer mijn haren zo min mogelijk te borstelen, hooguit met de vingers ontwarren, direct vóór het wassen uitborstelen óf tijdens het intrekken van de conditioner ontwarren met een grove kam. Dit voelt heel tegenstrijdig, maar zorgt wel voor minder haarbreukmomenten en minder pluizend haar.
– Na het wassen knijp ik overtollig water uit mijn haren, breng ik de gelcrème aan en vervolgens pak ik heel losjes mijn haren in met een haartulband of microvezeldoek voor zo’n 20 minuten. Daarna knijp ik met een beetje extra gel de krullen in model en laat ik het verder aan de lucht drogen. Als het helemaal droog is knijp ik de krullen een beetje los tot ze lekker zacht en bouncy aanvoelen.
– Ik laat de föhn (behalve soms de diffuser op een lauwe stand) en vooral de stijltang achterin mijn badkamerkastje liggen omdat de hitte hiervan niet goed is voor de haren én het proces waarbij de haren hun golf/wave/krul zoeken verstoort.

Al met al neemt de routine zelf niet heel erg veel meer tijd in beslag per wasbeurt, er is alleen een klein beetje meer nazorg qua stylingproducten. Maar het scheelt aan de andere kant ook weer tijd omdat ik het nu niet droog hoef te föhnen en de tijd van een rondje stijltang bijvoorbeeld. Ik was mijn haren trouwens zo’n twee keer per week/eens per 4 dagen en kan daar goed mee af.

curly girl methode test/ervaring

Het resultaat van een paar weken Curly Girl methode

Na de eerste paar keer wennen aan een nieuwe haarroutine was ik nog niet direct onder de indruk. Het was duidelijk dat mijn haren nog aan de nieuwe methode moesten wennen.. Maar na een keer of vier kreeg ik de handigheid te pakken, begonnen mijn haren ‘beter te reageren’ en begon er ook echt een grove slag en zelfs hier en daar wat krul te komen. Ik ben echt enorm verrast. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt nadat ik mijn haren aan de lucht heb laten drogen, maar als ik een diffuser gebruik krijg ik nog veel meer krul en begint de krul ook wat dichter naar mijn haaraanzet toe. Maar echt bi-zar dat hier dus geen krultang of iets aan te pas is gekomen!

Ook een heel fijn voordeel van deze methode: het doet mijn haren duidelijk goed door er nog wat liever voor te zijn, want het voelt steviger aan én glanst heel mooi.

Er is alleen één ‘maar’: dit mooie wavy en krullende resultaat heb ik dus alleen op de dag van het wassen. Ik kan duidelijk nog niet goed met mijn nieuwe haarstijl omgaan want de dagen erna vind ik het maar wat rommelig en niet mooi gedefinieerd ogen waardoor ik dan al snel met een knotje of staartje rondloop. Of ik ben iets te perfectionistisch en moet nog wennen aan al dat volume op mijn hoofd :)

Maar voor nu vind ik het een heel leuk ‘projectje’ om deze zomer mee door te blijven gaan en mijn weg in te zoeken. Ik ben benieuwd wat de Curly Girl methode op wat langere termijn met mijn haren gaat doen!

–> Heb jij deze haarmethode wel eens gebruikt? Spreekt het je aan eens te proberen?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Anna
  Reply Anna 17 mei 2022 at 22:55

  Hoiii, welke 4 producten uit de lijn zijn cg proof? Weer je dat toevallig nog? Ik ven heel benieuwd! Groetjes.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 mei 2022 at 18:57

   Hi Anna, volgens mij was alleen de conditioner niet CG-proof. Maar bij twijfels gewoon even de webshop contacteren, ze hebben snel antwoord! :)

 • Avatar van Dana Cheng
  Reply Dana Cheng 3 juli 2021 at 13:52

  Ik ben er ook mee begonnen sinds eind mei ongeveer, het is wel echt een zoektocht naar de juiste manier van handelen en producten. Een andere FB groep die ik ook echt fijn vindt is: Curly girl wave NL.

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 30 juni 2021 at 04:53

  Oh wauw! Hier moet ik me ook maar eens in gaan verdiepen 😉 dank je wel voor de tips.
  Hopelijk lukt het je snel om langer van je krullen te genieten!

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.