Beauty

Skincare | Niacinamide (een alleskunner op beautygebied?)

3 juni 2021

niacinamide huid voordelen, werking en tips
Soms zijn er van die ingrediënten die ineens flink in opkomst zijn en waar de marketing van beautymerken gretig op in gaan. Zo is dat de laatste tijd het geval met niacinamide, ook wel vitamine B3 genoemd, dat voor iedere huidtype geschikt is en een echte alleskunner lijkt te zijn.. In dit artikel lees je er alles over inclusief een aantal producttips!

‘Lees ook: Skincare | Bakuchiol als alternatief van retinol?

niacinamide huid voordelen, werking en tips

Wat doet niacinamide voor je huid?

Niacinamide (vitamine B3) is één van de weinige stoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat deze echt iets doet voor de huid. Het zorgt voor de aanmaak van vetzuren en ceramiden die de huidbarrière versterken en heeft verder onder andere de volgende voordelen voor je huid:

– het heeft een licht exfoliërende werking waardoor velletjes voorkomen worden
– het heeft ontstekingsremmende eigenschappen
– beschermt tegen UV schade
– zorgt dat de huid beter vocht vast kan houden
– laat op langere termijn pigmentvlekjes minder zichtbaar worden
– gaat huidveroudering tegen
– staat er om bekend de huid gladder en zachter te maken
– het vermindert de talgproductie en helpt bij de behandeling van acne
– het kalmeert een jeukerige en rode huid.

Zoals je ziet is niacinamide eigenlijk voor iedere huid een mooie toevoeging in beautyproducten. En hier wordt de laatste tijd dan ook flink op ingehaakt in de marketing van nieuwe huidverzorgingsproducten.. Besef je alleen wel dat er een redelijke concentratie aan een product toegevoegd moet zijn om ook effectief aan huidverbetering te kunnen werken. Zo is een minimale concentratie van 4-5% ideaal, maar kan er vanaf 2% al huidverschil worden opgemerkt. Hiervoor moet het ingrediënt dus ook redelijk hoog in de ingrediëntenlijst van een product vermeld staan. Grofweg heb je een goed product te pakken als niacinamide in het eerste derde deel van de INCI-lijst op de verpakking staat.

niacinamide huid voordelen, werking en tips

Beautyproducten met niacinamide

Misschien wel één van de eerste drogisterijmerken in Nederland die zich op dit ingrediënt toespitste en er hogere percentages van in producten toevoegde, was Olaz. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Olaz (tegenwoordig ook in Nederlad Olay) Total Effects 7 dagcrème en serum, die beide ook nog eens heel betaalbaar zijn :)

Een korte zoektocht in mijn ‘beautykast’ (toch wel één van de leuke voordelen van mijn werk :) leverde nog een aantal fijne tips op van producten met een mooi percentage niacinamide:

niacinamide huid voordelen, werking en tips

Biodermal Pure Balance skin boosting serum 30ml/€24,99
Een serum voor de normale tot gecombineerde huid, met name wanneer je last hebt van onzuiverheden en oneffenheden. Er zit onder andere niacinamide (2e op de ingrediëntenlijst), hyaluronzuur, glycerine, panthenol en vitamine E in. Deze combinatie geeft de huid een boost, verbetert en verfijnt de huidtextuur, verkleint de poriën en vermindert oneffenheden en onzuiverheden zonder de huid uit te drogen.

niacinamide huid voordelen, werking en tips

La Roche-Posay Effaclar ultra concentrated serum 30ml/€31,19
Een hoge concentratie niacinamide toegevoegd aan een dagelijkse peeling, waar verder onder andere glycolzuur, salicylzuur en LHA in zit. Een mooi multi-acid product om onzuiverheden en restlittekens te verminderen, verstopte poriën diep te reinigen, dode huidcellen te verwijderen, de huidtextuur gladder en zachter te maken en de huidvernieuwing te versnellen. De toegevoegde niacinamide geeft een mooie balans waardoor deze peeling ook voor mensen met een droge huid en onzuivere huid goed te gebruiken is.

niacinamide huid voordelen, werking en tips

CATRICE Pore Minimizing Serum 30ml/€5,95
Jep, weer zo’n mooie budget-skincare-topper van Catrice, waar ik onlangs over schreef. Er zit maar liefst 10% niacinamide in verwerkt en is verder aangevuld met onder andere glycerine, panthenol en vitamine E. Dit serum kan je iedere dag gebruiken en helpt speciaal bij het verkleinen van poriën, het gezicht mat te houden en een gladdere en zachtere huid te krijgen.

niacinamide huid voordelen, werking en tips

The Ordinary 100% niacinamide powder 20g/€6,00
Mocht je nou geen zin hebben in een nieuw serum in je routine, omdat dat ook weer andere ingrediënten met zich meebrengt, dan kan je heel simpel een klein beetje van dit pure niacinamide poeder toevoegen aan een serum dat al in je routine zit. Superhandig! Je hebt per keer maar een kwart van het kleine maatschepje nodig en het is met iedere dunne water-based serum te mengen.

Nog een aantal producttips met niacinamide:
Paula’s Choice niacinamide booster 10% 20ml/€40,80
Alpha-H vitamin B serum 5% 25ml/€49,95
Dr Leenarts droge huid dag & nacht crème 4% 50ml/€11,95
The Inkey List niacinamide serum 10% 30ml/€11,95

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Luna
    Reply Luna 3 juni 2021 at 16:27

    Het is inderdaad een fijn product, ik gebruik het niacinamide-serum van het Deense merk Jorgobé. Ik doe al maanden met dit tubetje, je hebt er zeer weinig van nodig.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 3 juni 2021 at 16:28

      Klinkt goed! Ik ga er eens naar kijken :)

  • Avatar van Marieke
    Reply Marieke 3 juni 2021 at 10:28

    Interessant! Ik gebruik al een tijdje niacinamide, maar wist niet dat het voor zó veel dingen goed was. Ben je bekend met facetheory? Betaalbare skincare met mooie ingrediënten, mijn huid doet het heel goed op hun niacinamide serum.

    • Avatar van Desirée
      Reply Desirée 3 juni 2021 at 10:35

      Wat goed dat je iets hebt gevonden waar je huid het zo goed op doet! Ik ken het merk wel, maar volgens mij nog nooit wat van geprobeerd. Ik zal er eens naar kijken :) Heb je specifieke aanraders?

  • Avatar van Lisa
    Reply Lisa 3 juni 2021 at 08:14

    Fijn artikel, ik hou van Niacinamide!
    Ik gebruik de 10 en 20% Niacinamide van Paula’s Choice, heel blij mee! 😊

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 3 juni 2021 at 07:11

    Zeer interessant…..
    Nooit geweten en het zit ook nog in beautyproducten die wel bekend zijn.
    Goed dat je dit bespreekt….
    Ik ga meteen even kijken…

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.