Lifestyle

Health | 7 redenen waarom je je vaak niet fit voelt (en wat je eraan kunt doen)

9 juni 2021

niet fit voelen tips
We voelen ons allemaal wel eens een dagje niet lekker. Maar als je merkt dat je je vaker niet fit voelt, kun je dat duidelijk zien als een signaal om meer aandacht aan je gezondheid te besteden. Dit zijn zeven redenen waarom je je vaak niet fit voelt inclusief tips wat je eraan kunt doen!

‘Lees ook: Health | Dit zijn de beste tips tegen snurken.’

niet fit voelen tips

7 redenen waarom je je vaak niet fit voelt (en wat je eraan kan doen!)

Onvoldoende voedingsstoffen

Er zijn veel vitamines en mineralen die bijdragen aan een sterke weerstand, maar enkele daarvan zijn cruciaal. Denk aan vitamine C, vitamine D en zink. Als je een beetje aan het kwakkelen bent, dan heb je mogelijk een tekort aan deze voedingsstoffen. Zorg er dus voor dat je een gezond eetpatroon hebt met veel verse groenten en fruit. Hierin vind je immers veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C.

Neem ook dagelijks een handje noten, zaden of pitten voor zink of zet oesters en onbewerkt rundvlees op het menu. Hierbij is het handig om te weten dat je lichaam zink uit dierlijke bronnen beter kan opnemen. Ga ook dagelijks naar buiten, zodat je lichaam vitamine D kan aanmaken. In dit artikel vind je tips om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Suiker

Suiker beïnvloedt je immuunsysteem op twee manieren. Wanneer je bloedsuiker piekt, gaan je witte bloedcellen minder goed werken. Ook speciale immuuncellen, T-cellen genaamd, functioneren minder goed wanneer je suikerspiegel te hoog is. Hierdoor verzwakt je immuunsysteem.

Stress

Chronische stress – vaak in combinatie met te weinig slaap – is één van de belangrijkste redenen dat we ons niet fit voelen. Als het stresshormoon cortisol toeneemt en we daarnaast uitgeput zijn, heeft dat zijn weerslag op ons immuunsysteem. Cortisol verstoort het vermogen van T-cellen om zich te vermenigvuldigen en signalen van het lichaam op te vangen. Bovendien verlaagt cortisol ook een belangrijk antilichaam, secretoir IgA. Dit zit aan de binnenkant van onze luchtwegen en darmen en is onze eerste verdediging tegen binnendringende ziekteverwekkers.

Stress zorgt er ook voor dat we minder gezond eten, wat ook niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Daarom is het van belang om regelmatig te ontspannen. Hier vind je tips om stress tegen te gaan.

Te weinig of te veel beweging

Als je niet genoeg beweegt, lijdt je weerstand eronder. Als je te intensief beweegt, is dat helaas ook niet bevorderlijk voor je weerstand. Dan kan het bewegen namelijk werken als een stressor, wat zorgt voor een teveel cortisol in je bloed. Zoals we eerder zagen, onderdrukt dit stresshormoon je immuunsysteem. Om dit te voorkomen, zorg je er steeds voor dat je je vrolijk, energiek en fit voelt na het bewegen. Voel je je teleurgesteld over je sportprestaties of uitgeput en leeggezogen, dan is dat een teken dat het sporten een bron van fysieke en mentale stress voor je is.

Te weinig water

Water beschermt je slijmvliezen en zorgt ervoor dat ze goed werken, zodat virussen, bacteriën en andere potentieel schadelijke ziekteverwekkers zich niet aan het weefsel kunnen vasthechten. Als je lichaam uitgedroogd is, drogen ook je neusgaten uit en kunnen ze minder gemakkelijk ziekteverwekkers afvoeren, waardoor het voor deze stofjes gemakkelijker wordt om je lichaam binnen te dringen. Probeer daarom voldoende water te drinken gedurende de dag als je je steeds fit en gezond wil voelen. Wil je een richtlijn, houdt dan 1,5 tot 2 liter water per dag aan.

Alcohol

Alcohol heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Zo beschadigt het T-cellen, die ziekteverwekkers opsporen en vernietigen. Alcohol doodt ook de goede bacteriën in je darmen, waardoor je lichaamseigen afweer verzwakt. Laat alcohol dus zoveel mogelijk staan als je je fitter wilt voelen.

Falend immuunsysteem

Als je op alle genoemde punten actie hebt ondernomen en je je na een aantal weken nog altijd niet fit(ter) voelt, is het mogelijk dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert of er iets anders onderliggend speelt. Tijd om een afspraak te maken met je huisarts zodat je verdere vervolgstappen kan nemen om het één en ander uit te laten zoeken.

–> Wat is jouw ultieme tip waardoor je je altijd snel een stuk fitter voelt?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nutribites.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Daenelia
    Reply Daenelia 10 juni 2021 at 17:09

    Kun je een bron geven voor de bewering dat ’te intensief sporten’ slecht is voor je immuunsysteem? Ik ken namelijk alleen een studie die aangeeft dat dat dus juist niet zo is. Ja, er is een verandering in de hormonen die samenhangen met je immuunsysteem, maar de voordelen van sporten, zelfs intensief, zijn op de lange termijn beter voor je immuunsysteem. (Debunking the Myth of Exercise-Induced Immune Suppression: Redefining the Impact of Exercise on Immunological Health Across the Lifespan)
    Uit eigen ervaring, en dat is een anecdote, weet ik dat het echt onmogelijk is om intensief te blijven sporten als je al uitgeput bent. Als je te lang doorgaat, ga je gewoon tegen de vlakte., En heb je dat 1 of twee keer meegemaakt, dan pas je je activiteit en intensiteit aan: naar een tandje minder.
    Bewegen is en blijft gewoon echt erg goed voor je. Het hoeft niet 7 dagen per week, of 3 x een uurtje, maar iedereen kan toch wel tijd vinden voor een fikse wandeling en een uurtje per week wat krachttraining doen? Al is het maar de boodschappen de trap opdragen. Voordeel is ook dat bewegen stress vermindert en dat je lichaam beter de afvalstoffen afvoert.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.