Huis & interieur

Home | Geef je interieur een upgrade met een Perzisch tapijt

23 juni 2021

Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips
Wanneer je eenmaal de basis van je woonkamer in orde hebt, is het uitkijken naar de aankleding en accessoires om de ruimte helemaal ‘af’ te maken. Een vloerkleed is een musthave om je zithoek een warmere uitstraling mee te geven en één van de terugkomende trends hierin is het Perzisch tapijt. In dit artikel laat ik je met veel interieur inspiratie foto’s zien dat zo’n kleed in zo goed als ieder interieur mooi kan zijn!

‘Lees ook: Interieur DIY | Zelf een radiator ombouw maken (het resultaat!).’

Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips

Interieur inspiratie | Geef je interieur een upgrade met een Perzisch tapijt

Hoe weet je of een Perzisch tapijt echt is?

Als je op zoek bent naar een écht Perzisch tapijt, dan kan de aanschaf hiervan al snel flink in de kosten lopen. Zo’n investering voor een mooi en uniek item voor in je interieur is natuurlijk heel erg leuk, maar dan wil je wel zeker weten dat je een ‘echte’ koopt. Ten eerste een Perzisch tapijt de benaming van een handgeknoopt vloerkleed dat in Iran (voormalig Perzië) is geknoopt. Daarnaast zijn er een aantal dingen waar je op kan letten bij de aanschaf van jouw nieuwe vloerkleed:

Let op imperfecties en asymmetrie. Perzische vloerkleden worden met de hand geknoopt en hebben daardoor eigenlijk altijd wel hier en daar een kleine imperfectie ergens in het patroon of aan de achterkant en zal nooit helemaal symmetrisch zijn. Die kleine ‘foutjes’ maken het tapijt juist uniek, geven hem karakter en je weet zo zeker dat er maar één van op de wereld is.

Kijk naar de knopen in het kleed. Vouw met twee vingers de pool van het kleed uit elkaar zodat je er diep tussen kan kijken en de knopen kan zien zitten. Handgeknoopte tapijten hebben namelijk kleine knoopjes zichtbaar in tegenstelling tot een vloerkleed dat machinaal en vlak geweven is.

Het gebruikte materiaal. Bij een echt Perzisch vloerkleed zal er gebruik worden gemaakt van kwalitatieve natuurlijke materialen zoals wol, zijde en katoen. Naast dat het handwerk het kleed een prijzigere aanschaf maakt, zorgen de gebruikte materialen ook voor een hogere prijs. Maar dit heeft dan weer als voordeel dat het tegen een stootje kan en jaren mee zal gaan, soms zelfs door meerdere generaties!

De afwerking. Een Perzisch tapijt is pas helemaal af als deze is afgewerkt met een mooie rand en franjes, die wederom met de hand aan het kleed worden bevestigd door middel van scheringdraden. Die zie je terug aan de korte zijden van het tapijt.

Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips Perzisch tapijt interieur inspiratie trend tips

Een Perzisch tapijt past in ieder interieur

Zoals je in deze blog goed kan zien is een Perzisch tapijt in heel veel verschillende stijlen, prints en kleuren verkrijgbaar. Zo zijn er prachtige traditionele tapijten met de intense kleuren en prints die direct je kamer een warme aankleding geven, maar er zijn ook meer moderne tapijten in rustige kleuren en meer subtiele uitvergrootte prints te vinden die meer op de bekende Beni Ouarain vloerkleden lijken. Daardoor kan een Perzisch tapijt eigenlijk in bijna ieder interieur een plekje krijgen.

Je kan ervoor kiezen om een echte eyecatcher van een groot Perzisch tapijt in de woonkamer te leggen, waarmee je gelijk de gehele ruimte een warme uitstraling geeft. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te werken met wat meer subtiele en kleine kleden, zoals bijvoorbeeld een mooie vintage loper onder of voor een sidetable, in de werkkamer of een lange variant in de hal. Zeker wanneer je een lange hal hebt kan deze vaak wat ‘kaal’ ogen en met zo’n mooie loper los je dit probleem heel snel af en zal ook deze ruimte meer als onderdeel van je woning aanvoelen.

Persoonlijk heb ik meer met de Perzische vloerkleden in rustige kleuren en met moderne geometrische vormen, maar stiekem vind ik zo’n échte vintage variant met een rijke print en diepe kleuren ook wel wat hebben.. Een leuke afwissel-tip hiervoor is dat een drukker en kleurrijk kleed warmer is voor de wintermaanden en een meer ingetogen kleed in rustige kleuren dan weer frisser staat voor in de zomermaanden :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Heidie
    Reply Heidie 30 juni 2021 at 23:22

    Ik ga deze zomer ook eens op zoek naar een mooi tapijt, misschien is een Perzisch tapijt wel een idee, iets wel met groen/grijs tinten.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.