Beauty

Skincare | Waarom antioxidanten een must zijn voor je huid

7 juli 2021

Hilla Skincare ervaring/review

Dit is een expertblog door Hilde van Hilla Skincare | Bij het verdiepen in goede huidverzorging kan je er haast niet meer om heen: antioxidanten. Met name bij producten rondom ‘mooi ouder worden’ vliegt de term je regelmatig om de oren. Maar wat zijn antioxidanten nu precies en, wat doen antioxidanten voor je huid? In dit artikel lees je er alles over, inclusief dé musthave antioxidant die onmisbaar is in jouw skincare routine!

‘Lees ook: Skincare | Deze dagcrème-fouten worden vaak gemaakt..

antioxidanten skincare huid uitleg

For al the veggie lovers
De term antioxidanten is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines, mineralen of voedingsstoffen die onder andere aanwezig zijn in groente en fruit. In de basis zorgen ze ervoor dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten in ons lichaam. Hmm.. Dat klinkt nog wat vaag!

Roestplekken
Gaat er niet direct een belletje rinkelen bij de term vrije radicalen? Geen zorgen. Vrije radicalen komen vrij bij de natuurlijke oxidatieprocessen in ons lichaam. Oxidatie is een proces dat vanzelf ontstaat in het lichaam, bijvoorbeeld na de inname van sigarettenrook of uitstootgassen, of bij het opnemen van chemische stoffen uit ongezond eten. Je kunt dus zeggen dat iedereen er in meerdere of mindere mate wel mee te maken krijgt.

Een ander woord voor oxideren is roesten, en is een reactie van het lichaam zodra deze vrije radicalen in contact komen met zuurstof. Het klinkt meteen wat minder gezellig, maar ons lichaam “roest” tijdens het leven heel wat af. Ouderdomspigmentvlekken zijn in die zin een voorbeeld van roestvlekken op ons lichaam.

Dat klinkt niet goed. Wat nu?
Je kunt jouw lichaam een handje helpen door middel van antioxidanten. Antioxidanten vertragen het oxidatieproces in het lichaam, waardoor jij deze ‘roestplekken’ kunt verminderen en voorkomen. Een goed voorbeeld maakt het effect vaak duidelijk: een appel zal enige tijd nadat jij hier een hap uit hebt genomen verkleuren. De appel reageert namelijk op de zuurstof in de lucht en gaat oxideren: de appel wordt bruin. Als jij citroensap, een antioxidant, op de appel aanbrengt wordt het oxidatieproces echter vertraagd en zal de appel zijn eigen, frisse kleur behouden.

Kom maar op met die antioxidanten!
Een antioxidant voeg je dus onder andere toe aan jouw routine om te zorgen dat je minder vlekjes op de huid krijgt. Met name voor mensen die veel buiten zijn of roken kan het nooit kwaad om antioxidanten toe te voegen aan de routine. Maar, eigenlijk is het voor iedereen een absolute aanrader.

De onmisbare antioxidant in je skincare routine?
Een eenvoudige manier om antioxidanten toe te voegen aan je routine is door het toevoegen van vitamine C. Let er bij de aanschaf goed op dat er minimaal 4% vitamine C aanwezig is, zodat er ook daadwerkelijk voldoende werkzame stof in het product zit om effectief te kunnen zijn. Daarnaast is het van belang dat het product vervolgens in een donkere, vacuüm/luchtdichte verpakking zit, zodat het niet in aanraking kan komen met zuurstof en licht en de werking van vitamine C stabiel blijft totdat je verpakking leeg is.

Op naar een stralende huid!

Deze expertblog werd geschreven door Hilde, founder van Hilla Skincare, waar je je ideale dagcrème zelf kunt samenstellen. Lees hier mijn persoonlijke ervaring met Hilla Skincare en lees hier het Girlboss Interview met oprichtster Hilde Steyvers.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 8 juli 2021 at 08:39

  Jeetje wat vreselijk….
  Nou dan zal ik snel dit soort producten kopen….
  Wil nog lager mee gaan….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.