Eten & drinken Lifestyle

Health | Simpele tips om meer groente te eten

22 juli 2021

meer groente eten tips
Groenten en fruit zijn de belangrijkste leveranciers van vitaminen en mineralen om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren. Daarnaast zitten ze bomvol vezels en die zijn dan weer belangrijk om onze darmen en stoelgang gezond te houden. Kortom; het eten van voldoende groente en fruit is belangrijk! En toch kan het best een uitdaging zijn om er voldoende van binnen te krijgen op een dag. In dit artikel daarom een aantal simpele tips op een rij om meer groente te eten.

‘Lees ook: Health | Met deze tips krijg je meer focus.’

meer groente eten tips

Health | Met deze simpele tips ga je zonder moeite meer groente eten

Gezondheidsorganisaties adviseren om veel groente te eten, waarbij de minimale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid op zo’n 250 gram voor een volwassen persoon ligt. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt echter dat de we in Nederland gemiddeld slechts 131 gram groenten per dag eten. Tijd dus om daar wat aan te gaan doen!

Dat de meeste mensen onvoldoende groenten eten is niet zo raar; 250 gram groenten bij het avondeten is namelijk behoorlijk wat. We willen ook een plaatsje op ons bord voor wat aardappelen, pasta, of rijst en een eiwitbron zoals vlees, vis, ei of een vleesvervanger. Er zijn gelukkig een aantal simpele tips om toch zonder al teveel moeite op 250 gram groente per dag te komen.

Eet een salade als lunch

Veel mensen eten de vertrouwde boterhammen als lunch. Dit doen we uit gewoonte, omdat voorgaande generaties het ook deden en het is gemakkelijk om te maken. Vanuit gezondheidsoogpunt is er echter geen reden om brood als lunch te eten. We krijgen al ruim voldoende koolhydraten binnen omdat we bij het ontbijt ook vaak brood of havermout eten en bij het diner eten we vaak ook nog aardappelen, rijst of pasta. We eten daardoor eerder teveel koolhydraten dan te weinig en het kan zorgen voor een after-lunch-dip wat niet helpt bij productief door kunnen werken na de lunch.

Door de boterhammen te vervangen voor een salade vang je twee vliegen in één klap; je krijgt minder koolhydraten binnen en bovendien meer voedingsstoffen. Een salade is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, spoorelementen, chlorofyl en bioactieve stoffen. Een salade maak je met sla en rauwkost zoals sla, komkommer, tomaat en paprika en dit vul je aan met wat je in de koelkast hebt liggen, zoals bijvoorbeeld een gekookt eitje, kipreepjes, blokjes feta, een beetje vis, noten, bonen.. Er is van alles mogelijk!

Kies voor een lichte saladedressing, zoals een vinaigrette op basis van olijfolie en azijn, die heel eenvoudig zelf te maken is. Olijfolie is gezond en geeft goede vetten aan de salade mee en haalt andere smaken omhoog en de azijn zorgt voor iets zuurs en ondersteunt de spijsvertering. Iets zoets kan je eventueel toevoegen door (gedroogd) fruit aan de salade toe te voegen. Je kan het zo gek maken als je zelf lekker vindt of hoeveel tijd je hebt om het klaar te maken :)

Drink dagelijks een groentesapje

Geen tijd om een salade te maken? Het drinken van een pure groentesap is een goede manier om voldoende groente binnen te krijgen. Hoe vol je agenda ook is, je hebt altijd wel tijd en gelegenheid om een glas groentesap te drinken.

Groentesap is het pure vocht wat uit groente is geperst. Voor het maken van één glas groentesap wordt wel vaak minimaal 400 gram groente gebruikt. Je kunt je voorstellen dat groentesap dan ook erg rijk is aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Groentesap kan je gewoon online bestellen, hier bijvoorbeeld. Het handige daarvan is dat je de groentesapjes ingevroren geleverd krijgt. De voedingsstoffen blijven in de vriezer wel een half jaar bewaard en je haalt eenvoudig iedere avond een groentesapje voor de volgende dag uit de vriezer in je koelkast. Dan heb je de volgende dag een heerlijk koel en vers groentesapje wat klaar is om gedronken te worden.

Begin de dag met een boerenomelet

Een voedzaam ontbijt is een goede start van de dag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boerenomelet. Die maak je heel eenvoudig van één of twee eieren en een lading fijngesneden groenten zoals spinazie, prei, champignons en/of tomaat. Zo krijg je een heel rijtje aan vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en goede vetten in één keer binnen. Wees wel spaarzaam met het gebruik van zout en als je er brood onder eet, kies dan voor een volkoren boterham voor nog wat extra vezels.

meer groente eten tips

Eet de juiste tussendoortjes

Om de tijd tussen de lunch en het avondeten te overbruggen eten veel mensen een tussendoortje, meestal iets koolhydraatrijks zoals een koek. In plaats hiervan kan je beter een schaaltje rauwkost eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan komkommer, paprika, tomaatjes, snackworteltjes of bleekselderij. Er bestaan zelfs handzame komkommers en mini-paprika’s zodat je ze eenvoudig ‘uit het vuistje’ kan eten. Nog een voordeel: rauwe groente bevatten meer vitamines en antioxidanten dan wanneer je ze kookt zoals je bij je avondeten zou doen.

Daarnaast is het ook nog eens een heel gezond tussendoortje. Rauwkost zit vol vezels, is koolhydraatarm en bevat geen vet. Door deze vezelbommetjes heb je langere tijd een verzadigd gevoel en de vitamines geven je die fijne energieboost om de middag door te komen.

Eet soep op basis van groente

Tomaten-, champignon-, courgette-, pompoen-, linzen- en wortelsoep; allemaal voorbeelden van soepen die rijk zijn aan groenten. De meest gezonde soepen maak je eenvoudig zelf, zodat je er van verzekerd bent dat er niet te veel zout en andere ongezonde toevoegingen in zitten. Maak je vaker zelf soep, dan is een soupmaker wellicht een idee om aan te schaffen. Deze maakt van allerlei grof gesneden groentes binnen no time een grove of gladde soep zonder dat je boven een pan hoeft te staan of nog hoeft te pureren achteraf. Zo maak ik er bijvoorbeeld regelmatig deze heerlijke spinazie courgette soep mee, die er ook bij de kinderen heel goed in gaat.

–> Wat is jouw favoriete groenterecept? Deel deze gerust via de reacties :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 27 juli 2021 at 20:03

  Linzen salade met pompoen, rucola en granaatappel, verrassende combi en super simpel :)

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 24 juli 2021 at 01:42

  Ik probeer altijd bij de lunch al een portie groenten binnen te krijgen. Dat kunnen snackgroenten zijn, een omelet met groenten, soep,.. Ik merk ook dat ik door de kerstomaatjes, snackkomkommers (uit de tuin van mijn ouders 🤤), worteltjes,.. te wassen en in bakjes in de koelkast te bewaren, veel sneller eentje pak om te snacken. Lekker!

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 23 juli 2021 at 14:23

  Eigenlijk is de lunch nou net de enige maaltijd waarbij ik brood eet. En het nadeel van groentesapjes is nou eenmaal dat waar je de groenten voor eet (vezels.) daardoor verloren gaan. Mijn favoriete groenterecept is … eh, gewoon groente eten? Het is echt zo simpel. Er zijn zoveel groente die je rauw kan eten, dus dat scheelt weer een pan afwassen. Je kunt bij elke maaltijd, en bij tussendoortjes, gewoon groente eten: tomaat, komkommer, paprika, ui. Lekker, tomaat op brood. Eventueel met kaas, of wat je dan ook op je brood legt. Of ik kook een eitje, en met komkommer en tomaat heb je dan al snel een broodje gezond.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.