Huis & interieur

Interieur | Zo kies je welke vorm eettafel het mooist staat in jouw keuken

24 juli 2021

welke vorm eettafel tips
De eettafel is in veel huishoudens echt het hart van het huis waaraan de gezamenlijke momenten van het gezin plaatsvinden, zoals het ontbijt en avondeten. Maar – als ik naar onze situatie kijk – is het ook een plek waaraan gewerkt, gespeeld, geknutseld en gelezen wordt. De keuze voor een nieuwe eettafel is daarom best een belangrijke; want je kijkt niet alleen naar de functie die een tafel binnen jouw gezin heeft, maar ook naar welke vorm eettafel het mooist staat in jouw keuken zodat je de ruimte optimaal kan benutten. In dit artikel een aantal handige tips en tricks op een rij voor welke vorm eettafel de beste keuze zal zijn, inclusief de voordelen én nadelen van zowel een rechthoekige, vierkante, ronde en ovale eettafel.

‘Lees ook: Home | Inspiratie voor een prachtige tuinkamer.’

welke vorm eettafel tipswelke vorm eettafel tips

Tips voor het kiezen van de vorm eettafel voor jouw eetkamer

Rechthoekige eettafel

Een rechthoekige eettafel is de meest verkochte vorm eettafel, omdat deze vorm in veel ruimtes neer te zetten is en het een eenvoudige vorm is om te verlengen. Daarnaast kan je er al snel een flink aantal mensen aan kwijt. Zelfs een tafel voor vier personen, kan je eenvoudig van de muur af zetten waardoor er aan de kopse kanten nog twee zitplekken te creëren zijn als er eens meer mensen mee-eten. Nog een groot voordeel: je kan deze vorm tafel als enige met een kant tegen de muur aanzetten zodat je minder diep de ruimte zelf in komt.

Mocht er een nadeel aan deze vorm eettafel zitten, dan is het wellicht dat het al snel wat meer ruimte in beslag neemt en dat je je snel aan een hoek kan stoten.

Ovale eettafel

De ovale eettafel wint steeds meer terrein, en ik snap wel waarom! Het is eens wat ‘anders dan anders’, het staat speels, je kan er alsnog snel heel wat mensen aan kwijt zonder dat er knie-aan-knie of elleboog-aan-elleboog gezeten hoeft te worden en het is een vorm die het in bijna ieder huis goed kan doen. Zeker in smallere ruimtes doet een eettafel in ovaalvorm het heel erg goed of juist een extra grote ovale variant als losstaande eyecatcher met ruime eettafelstoelen als je er de ruimte voor hebt.

De ovale vorm brengt eigenlijk vooral twee grote voordelen met zich mee: je hebt geen hoeken om tegenaan te stoten en het is minder diep dan een ronde tafel waardoor het niet naar beide kanten toe veel ruimte in beslag neemt en dat creëert meer bewegingsruimte om de tafel heen. Daarnaast zit een organische vorm, zoals rond en ovaal, een stuk gezelliger dan een hoekige tafel. Een nadeel van een ovalen tafel is dat je op het smalle deel niet met twee personen tegenover elkaar kan eten of werken, omdat je hier dan wat diepte tekort komt. Maar, bedenk je ook hoe vaak die situatie zich voor zal doen als je je keuze hiervan af zou laten hangen ;)

welke vorm eettafel tips welke vorm eettafel tips

Vierkante eettafel

Een vierkante eettafel is een vorm eettafel die niet heel erg veel meer verkocht wordt, terwijl het toch ook wel weer wat kan hebben. Doordat je hierbij vooral heel veel tafeloppervlak heb kan je er juist een heel mooi centerpiece van een flinke bos bloemen en een schaal met leesvoer en dergelijke op kwijt, zonder dat je dit bij iedere maaltijd gelijk van tafel hoeft te halen als je de pannen kwijt moet.

Maar deze vorm tafel heeft dus duidelijk wel een flinke ruimte nodig om goed tot haar recht te komen, er zijn hoeken waar tegenaan gelopen kunnen worden, als er aan twee naastgelegen hoeken gezeten wordt zit je al snel met de knieën tegen elkaar aan én er kan niet snel even ergens een stoel bijgeschoven worden.

Ronde eettafel

De ronde eettafel is misschien wel de meest gezellige vorm eettafel, omdat iedereen aan tafel zonder moeite oogcontact met elkaar kan maken. Dat is niet alleen met de eetmomenten heel erg gezellig, maar bijvoorbeeld ook ideaal als er vaak spelletjes aan tafel gespeeld worden. Nog een voordeel is dat een ronde tafel de – vaak veel aanwezige – ‘harde hoeken’ in een ruimte verzacht en wat speels in de ruimte terug brengt.

Misschien wel de grootste twee nadelen aan een ronde eettafel hebben niet zozeer met de vorm van de tafel te maken, maar met het wegkrijgen van voldoende stoelen. De poten van de stoelen komen al snel met de poten van de tafel in de clinch waardoor je de stoelen niet volledig aan kan schuiven als een zitplek niet in gebruik is. Daarnaast zit je vaak knie aan knie als wél alle plekken bezet zijn.

welke vorm eettafel tips

Een keuze maken

Eigenlijk is het dus vooral heel belangrijk om naar de ruimte te kijken waar de eettafel komt te staan, hoeveel beweegruimte rondom fijn is in verband met de looproute maar bijvoorbeeld ook met openslaande (kast)deuren, hoeveel mensen er dagelijks aan tafel zullen zitten en of je vaak extra tafelgasten hebt. Heb je dit goed bekeken, dan is het maken van een keuze al een stuk eenvoudiger!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.