Eten & drinken

Home | Tips voor het samenstellen van een goede pannenset

12 augustus 2021

pannenset samenstellen materiaal nodig tips
Je kan mij persoonlijk heel erg blij maken van het laten rondstruinen in een mooie kookwinkel. Niet alleen om te kijken wat er allemaal voor nieuws uitgebracht wordt, maar ook voor het uitzoeken van iets nieuws om mee te kunnen bakken of koken (of wanneer ik vind dat ik een bepaalde tool of gadget écht nodig heb ;) En heel soms komt daar ook een nieuwe pan bij kijken. Maar, wanneer weet je nu of je toe bent aan nieuwe pannen? En wat heb je nodig voor het samenstellen van een goede pannenset?

‘Lees ook: Food | Heerlijk recept voor Limburgs Zoervleisj (met een twist).’

pannenset samenstellen materiaal nodig tips

Waarom nieuwe pannen aanschaffen?

Er zijn natuurlijk een aantal redenen te bedenken waarom je nieuwe pannen zou moeten aanschaffen. Bijvoorbeeld als je voor het eerst op jezelf gaat wonen en je nog geen uitzet hebt, of wanneer je een specifiek type gerechten wil gaan bereiden waardoor je een nieuwe soort pan aan je uitzet toe wil voegen zoals een gietijzeren pan of een grillpan. Maar, als je eten regelmatig aankoekt door beschadiging van de bodem – zeker als het om een antiaanbaklaag gaat – of de pan flink verkleurd is kan het aan te raden zijn om uit te kijken naar een nieuwe pan of pannenset. En laten we eerlijk zijn: soms is het ook gewoonweg heel erg leuk om een frisse wind door je keukenkastjes te laten gaan en er wat nieuws in te zetten :)

Waar bestaat een goede basis pannenset uit?

Dit is eerlijk gezegd een vraag die niet één goed antwoord heeft, want het ligt heel erg aan je persoonlijke situatie, voorkeuren, welk type gerechten je graag bereidt en daarnaast ook aan je budget.

Meestal kom je een heel eind wanneer je een basis pannenset van verschillende soorten formaten kookpannen met deksels en een steelpannetje aanschaft en dit aanvult met een goede koekenpan, grillpan en een gietijzeren pan die je als braadpan kan gebruiken. Daarmee kom je echt een heel eind! Maar, als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, dan kan ik ook een diepere hapjespan (sauteerpan) met deksel aanraden en staat de wok hier ook regelmatig ‘op het vuur’. Mmm, en ben je een gezonde eter die graag gestoomde groentes eet dan zou je hier nog een stoompan aan toe kunnen voegen.

Zoals je merkt.. een goede pannenset aanschaffen heeft voor iedereen een andere invulling. Maar wellicht kan je wél wat met onderstaande tips én is het duurzamer om te gaan voor kwaliteit boven kwantiteit zodat je in ieder geval heel lang plezier van je nieuwe pannen zal gaan hebben.

Welk type pan?

Het komt steeds vaker in het nieuws dat de bekende (teflon/PTFE) anti-aanbaklaag nogal wat schadelijke stoffen bevat die bij het bakken en braden los kunnen komen. En niet eens alleen wanneer er beschadigingen zichtbaar zijn.. Het beste kan je dus kiezen voor een pan zonder teflon of PTFE en kies je voor een pan van bijvoorbeeld:

plaatstaal, dit is zo’n beetje onverwoestbaar, tot hoge temperaturen te gebruiken en krijgt door regelmatig gebruik als vanzelf een soort natuurlijke antiaanbaklaag)
keramisch materiaal, zoals bijvoorbeeld pannen van GreenPan dat geen teflon maar een goede minerale antiaanbaklaag gebruikt die niet schadelijk is
gietijzer, een heel veelzijdig materiaal waar je voor veel gerechten mee uit de voeten kan, het verwarmt voedsel heel gelijkmatig en is een duurzaam materiaal dat zeer lang mee zal gaan
emaille, handig wanneer je een nikkelallergie hebt omdat ze van natuurlijke materialen worden gemaakt en deze pannen zijn zeer slijtvast en gaan dus lang mee.

Nieuwe pannen nodig van gas naar inductie?

Dit is er eentje die dus lang niet altijd zo hoeft te zijn, terwijl mensen al snel denken dat ze nieuwe pannen nodig hebben als ze overstappen van gas naar inductie. Wat wél zo moet zijn, is dat je pannen magnetiseerbaar metaal moeten bevatten om op inductie te kunnen gebruiken zodat de warmte goed overgedragen kan worden. Maar de meeste pannen bevatten dit materiaal wel, dus dat hoeft geen probleem te zijn en dit check je eenvoudig met een magneetje! Blijft deze plakken, dan kan je je oude vertrouwde pan dus ook op je nieuwe inductie kookplaat gebruiken.

Waar je wel op moet letten, is dat een pan door het gebruik op gas – en de oneven verdeelde warmte die daar vanaf komt – ietwat kromgetrokken of beschadigd kan zijn. Is dit het geval dan wordt de warmte op inductie niet goed doorgegeven en kan het dus zijn dat je wel aan nieuwe pannen toe bent.

Nog een laatste tip

Ben je toe aan een nieuwe pannenset en heb je oude pannen die je weg wil doen? Gooi deze dan niet in de kliko maar breng ze weg om te laten recyclen óf geef ze (mits onbeschadigd) weg aan iemand die het goed kan gebruiken :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.