Lifestyle

Health | 5 tekenen dat je een sterk immuunsysteem hebt

4 augustus 2021

sterk immuunsysteem check/tips
Een sterk immuunsysteem is belangrijk voor een goede gezondheid. En dat draagt dan weer bij aan het lekker in je vel zitten, waardoor je energiek en met een positieve mindset het leven door kan gaan. Maar hoe weet je nou of het een beetje okee zit met je immuunsysteem? In dit artikel lees je vijf interessante weetjes hierover!

‘Lees ook: Health | Simpele tips om meer groente te eten.’

sterk immuunsysteem check/tips

Zó weet je of je een sterk immuunsysteem hebt!

Je bent niet te vaak ziek en herstelt snel

Het klinkt misschien onlogisch dat zo nu en dan ziek zijn een teken is van een sterk immuunsysteem. Toch betekent ziek worden niet dat je een zwak immuunsysteem hebt. Iedere keer dat je een ziekte of infectie doormaakt, wordt je immuunsysteem namelijk sterker. Af en toe ziek zijn betekent immers dat je immuunsysteem een soort training krijgt. Deze training heeft je immuunsysteem zo nu en dan nodig om je lijf gezond te houden. Het maakt dan namelijk stoffen aan om dit virus of deze bacterie te bestrijden.

Je hoeft hier trouwens niet heel ziek van te zijn. Het kan zijn dat je een keer niest of een zere keel hebt. Dit zien we vaak als de eerste tekenen van een verkoudheid die op komst is. Het kan echter ook betekenen dat je immuunsysteem bezig is om ziekteverwekkers uit je lichaam te krijgen. Je kunt je immuunsysteem hierbij helpen door stress en eventuele slaapproblemen aan te pakken en even wat extra op je voeding te letten. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen. Tips om te ontstressen en beter te slapen vind je hier.

Ook als je echt ziek wordt en koorts hebt, is dat over het algemeen goed teken. Het is namelijk een signaal dat je immuunsysteem actief is. De volgende keer dat je met dezelfde ziekteverwekker in contact komt, hoef je hierdoor niet opnieuw geïnfecteerd te raken. Of je wordt minder ziek en bent na niet al te lange tijd weer hersteld.

Je hebt een gezonde darmflora

Als je een gezonde darmflora hebt, kan dat een teken zijn dat je een sterke immuniteit. De gezonde bacteriën en micro-organismen in je darmen zijn immers bedoeld om je lichaam te beschermen tegen infecties. Ook helpen ze mee om je immuunsysteem te ondersteunen. In feite bevindt een groot gedeelte van je immuniteit zich in je darmen. Een ondergewaardeerd stukje lichaam, dus help je darmen een handje door voldoende vezels en vocht tot je te nemen :)

Wondjes genezen snel

Als je een gezond immuunsysteem hebt, stuurt je lichaam voldoende immuuncellen naar iedere plek op je lichaam waar de huid is beschadigd. Dit merk je aan roodheid, zwelling en jeuk. Het zijn allemaal tekenen dat er een gezonde immuunrespons op gang is gekomen. De immuunrespons zorgt er namelijk voor dat eventuele ziekteverwekkers worden gedood. Dit helpt bij het herstel van de huid waardoor wondjes vrij snel genezen. Snel genezende wondjes is dus ook een teken van een sterk immuunsysteem.

Je hebt steeds hetzelfde slaappatroon

Een goede nachtrust is belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Omgekeerd geldt dat als je ’s nachts steeds hetzelfde slaappatroon hebt, dit een teken kan zijn van een goede gezondheid en een sterke weerstand. Als je ziek bent en niet lekker in je vel zit, verandert namelijk je slaap. Dit komt doordat bepaalde stofjes van je immuunsysteem, cytokinen genoemd, dan actief worden. Sommige cytokinen zijn in staat om invloed uit te oefenen op ons slaappatroon. Een goede nachtrust is zó ontzettend belangrijk en heeft op zoveel processen zijn uitwerking.. Daar kan een heel afzonderlijk artikel over geschreven worden!

Je voelt je energiek

Als je immuunsysteem op peil is en precies zo werkt als het zou moeten, merk je dat aan je energiepeil. Je lichaam heeft dan namelijk niet voortdurend energie nodig om ziektekiemen te bestrijden, zodat je energie overhoudt voor andere dingen.

Als je je voortdurend uitgeput voelt ondanks dat je genoeg slaapt, kan dat een teken zijn dat je immuunsysteem een beetje ondersteuning nodig heeft. Met deze tips kun je zelf je weerstand verhogen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nutribites.

Bronnen:

Nicholson, L.B. (2016). The immune system. Essays Biochem;60(3):275–301.

InformedHealth.org. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Overview. 2006 Feb 14. Updated October 8, 2020.

Wu, H-J. et al (2012). The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut Microbes.1; 3(1): 4–14.

Larouche, J. et al (2018). Immune Regulation of Skin Wound Healing: Mechanisms and Novel Therapeutic Targets. Adv Wound Care (New Rochelle);1;7(7):209-231.

Dimitrov, S. et al (2019). Gαs-coupled receptor signaling and sleep regulate integrin activation of human antigen-specific T cells. J Exp Med;216 (3): 517–526.

Opp, M.R. (2005). Cytokines and sleep. Sleep Medicine Reviews; 9(5):355-364.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 4 augustus 2021 at 07:17

  Goed artikel want hier wordt heel weinig over geschreven….
  Voor mij is dit heel belangrijk omdat ik erg ziek ben…..
  Maar ik wil wel zeggen dat ik ermee geboren ben en het zich later uit….
  Ik zorg heel goed voor mezelf…..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.