Lifestyle

Health | Dit is wat het betekent om een lichte slaper te zijn

11 september 2021

lichte slaper informatie en tips

Als het op slapen aankomt, kun je mensen vaak indelen in twee groepen: lichte slapers en diepe slapers. In dit artikel lees je meer informatie over wat het betekent om een lichte slaper te zijn, wat de oorzaak ervan kan zijn en tips om de nacht wél goed en uitgeslapen door te kunnen komen.

‘Lees ook: Health | Zo kan je PMS verminderen met je voeding.’

lichte slaper informatie en tips

Health | Dit is wat het betekent om een lichte slaper te zijn

Wat is een lichte slaper?

Als je een lichte slaper bent, raak je misschien gefrustreerd door alle keren dat je ’s nachts wakker wordt. Dit is meteen ook het kenmerk van lichte slapers: zij worden gemakkelijk wakker tijdens de nacht, vooral onder invloed van geluid. Denk bij geluid bijvoorbeeld aan onweer of harde wind. Een lichte slaper wordt er wakker van, terwijl een diepe slaper er doorheen slaapt. Nu is het zo dat vrijwel iedereen wel een paar keer wakker wordt tijdens een nacht. Dat gebeurt meestal in de overgang tussen de verschillende slaapfases. Diepe slapers hebben alleen niet door dat ze wakker worden. Ze worden ook niet echt wakker zoals overdag. Lichte slapers daarentegen wel, waarna ze niet altijd gemakkelijk weer in slaap vallen.

Hoe komt het dat je een lichte slaper bent?

Er zijn verschillende ideeën over de vraag hoe het komt dat de één gemakkelijker wakker wordt dan anderen. De meest voor de hand liggende gedachte is dat lichte slapers minder tijd in de fase van de diepe slaap doorbrengen dan mensen die de hele nacht doorslapen. De andere theorie heeft te maken met een fenomeen dat bekend staat als slaapspoeltjes. Dit zijn uitbarstingen van hersenactiviteit tijdens fase 2 van de niet-REM slaap. Het gaat om elektromagnetische straling die zichtbaar is op een EEG.

Deze slaapspoeltjes lijken slapers te beschermen tegen wakker worden als reactie op lawaai. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hoe meer slaapspoeltjes je hebt, hoe dieper en vaster je slaapt. Slapers met weinig slaapspoeltjes worden juist gemakkelijker wakker tijdens de nacht.

Wat betekent het om een lichte slaper te zijn?

Als je regelmatig wakker wordt tijdens de nacht, is het belangrijk dat je wat meer aandacht besteed aan de kwaliteit van je slaap. Op deze manier kom je aan de nachtrust die je nodig hebt voor een goede gezondheid. De meeste mensen hebben minimaal zeven tot acht uur slaap nodig om zich goed te voelen en goed te kunnen functioneren. Met wat extra aandacht voor je slaap kun je prima aan deze hoeveelheid komen. Of je nu een diepe of lichte slaper bent.

Zo kom je als lichte slaper de nacht door

Als je een lichte slaper bent, is het extra belangrijk dat je slaapkamer rustig, koel en donker is. Een temperatuur van 18 graden Celsius is ideaal om te slapen. Ook een goede routine voor het slapengaan is belangrijk, net als jezelf meer tijd geven om te slapen. Het beste ga je ’s avonds dan ook lekker op tijd naar bed. Dan kun je eventueel nog wat lezen als je niet meteen de slaap kunt vatten. Voel je je moe zodra je in bed stapt, dan ga je meteen slapen om de nachtrust te krijgen die je nodig hebt.

Probeer sowieso om drie uur voor het slapengaan niet meer te eten of te drinken. Als je lichaam bezig is met het verteren van voedsel of dranken, kan dat jou als lichte slaper uit je slaap houden. Alcoholische dranken en cafeïne hebben sowieso een  wakker makend effect, dus vermijd deze als je een goede nachtrust wilt. Een magnesium supplement kan wel helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en te blijven. Hier lees je alles over de beste magnesium tabletten.

Wanneer naar de dokter?

Als je meer dan vijf keer per nacht wakker wordt, dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Wellicht is er iets anders waardoor je zo vaak wakker wordt. Het zou ook niet meer dan 15 tot 30 minuten moeten duren voordat je weer in slaap valt als je ’s nachts wakker wordt. Ook dat kan dus een reden zijn om een bezoekje aan je huisarts te brengen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nutribites.

Bronnen:

Dang-Vu, T.T. et al. (2010). Spontaneous brain rhythms predict sleep stability in the face of noise. Current Biology;20(15):R626-7.

Funato, H.et al. (2016). Forward-genetics analysis of sleep in randomly mutagenized mice. Nature;539:378–383.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 13 september 2021 at 14:26

  Ik slaap rustig door een onweerstorm heen. En ik word net zo makkelijk wakker als de kat door de slaapkamer loopt. Dus ik ben een … rare? … slaper?? Een onweerstorm is denk ik iets wat ik verwacht. Als de kat de slaapkamer binnenkomt, dan is dat onverwacht.
  Over het algemeen slaap ik gelukkig goed. En dat is belangrijk. Als ik niet goed zou slapen, regelmatig, dan zou ik er echt wat aan doen. Maar ik denk dat ik alles onder controle heb. Ik drink koffie, eet chocola en als ik honger heb kan ik niet slapen. Maar laat een arts er inderdaad even naar kijken als je slaapproblemen hebt. In mijn familie hebben mensen daar vooral baat bij gehad.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 11 september 2021 at 13:57

  Goed artikel.
  Ik ben een lichte slaper.
  Hoor altijd alles…..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.