Carrière & Geld

Geldzaken | Tip voor het terugvragen van teveel betaalde rente op je lening

15 september 2021

teveel betaalde rente lening/hypotheek terug vragen
Geld lenen kost geld, iets dat we allemaal weten. Maar wanneer je meer rente voor een lening hebt betaald dan wat banken aan rente móchten berekenen, is dat niet fair. Onlangs kwam in het nieuws dat iedereen die in de afgelopen 30 jaar een lening, schuld of hypotheek heeft gehad vaak teveel rente heeft betaald dat kan oplopen tot een paar duidend euro. En deze teveel betaalde rente kan je dus terugvorderen. In dit artikel lees je hier meer informatie over.

Hoe zit het met de teveel betaalde rente?

Banken mogen een variabele rente verhogen als de ‘marktrente’ stijgt, maar ze behoren ook de variabele rente te verlagen als de ‘marktrente’ daalt. En dat hebben veel banken niét gedaan, waardoor ze in strijd met de wet en je contract teveel rente in rekening hebben gebracht. Denk hierbij aan de volgende situaties waar dit over kan gaan:

– je hebt een lening gehad voor een zakelijke investering
– je hebt gebruikgemaakt van een creditcard
– je hebt debetstanden (‘rood staan’) op een betaalrekening
– je hebt een lening voor een auto, wasmachine of ander product voldaan via ‘achteraf betalen’
– je hebt een persoonlijke lening of doorlopend krediet
– je hebt een hypotheek voor je huis of bedrijfspand.

Let op! De voorwaarde voor het starten van een procedure voor het terugkrijgen aan teveel betaalde rente is dat de rente die je betaalde niet vast was, maar ‘variabel’. Bij een persoonlijke lening of een betaalrekening is dat bijna standaard, maar voor veel andere leningen ook.

En dit kan dus oplopen tot een serieus bedrag dat je terug mag/kan vorderen, waarbij je kan denken aan een bedrag dat al snel oploopt tot duizend euro per persoon. Maar er zijn ook schades bekend van enkele tienduizenden euro’s. Zeker de moeite waard dus om te kijken of dit ook voor jouw of jullie situatie opgaat.

Hoe kan je de teveel betaalde variabele rente terugvragen?

Onlangs heeft De Consumentenbond met verschillende banken ‘afspraken’ gemaakt over compensatie voor de teveel betaalde rente. Helaas blijkt uit meerdere gevallen dat de compensatie echter te laag is wanneer particulieren of bedrijven dit zelf proberen te regelen met de bank of kredietverstrekker. Ga dus zeker niet te snel akkoord met een aangeboden compensatie.

Tip! Qollect is een nieuwe jonge onderneming die de banken gaat chasen. Dit initiatief voor rentevergoeding Interbank is opgezet door verschillende experts die zich al eerder hebben ingezet voor het terughalen van onterecht betaalde bedragen, zoals bij de Airbnb servicekosten.

Aanmelden bij Qollect is vrijblijvend en gratis en ze gaan zo proberen als één front de schade voor individuele gevallen op te halen. Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van Qollect.

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 16 september 2021 at 05:37

  Heel interessant.

  Xoxo

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 16 september 2021 at 00:06

  Heb mij aangemeld, ben benieuwd. Heb jij jezelf ook aangemeld via Qollect? 😊

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.