Lifestyle

Health | Dit gebeurt er in je lichaam als je suiker eet (+ tips)

12 oktober 2021

het effect van suiker op je lichaam
Een koekje, snoepje, stuk taart.. het hoort er op z’n tijd gewoon bij en is heerlijk om van te genieten! Wél met mate, want we weten allemaal dat suiker niet gezond voor je lichaam is. Maar.. hoe komt dat precies? En wat is het effect van suiker op je lichaam? Daar komt namelijk meer bij kijken dan je denkt, maar kan ook zeker het één en ander verklaren.. In dit artikel lees je hier meer over plus een aantal fijne tips!

‘Lees ook: Health | Dit is wat het betekent om een lichte slaper te zijn.’

het effect van suiker op je lichaam

Dit gebeurt er in je lichaam als je suiker eet

Energieboost.. en daarna de energiedip

Herkenbaar? Je eet een gebakje, koek of een aantal snoepjes, drinkt een glas frisdrank, warme chocolademelk of gebruikt lekker wat suiker in je koffie en je voelt je al snel energiek. Whoa! Maar voor je het weet bezorgt deze snelle brandstof je een dip.

Je lijf zet namelijk de suiker en andere snelle koolhydraten van je tussendoortje om in glucose; een stof die je lichaam kan gebruiken als brandstof voor je organen en hersenen. De suikers worden dus afgebroken in glucose, dit komt vervolgens in je bloed terecht en daardoor stijgt je suikerspiegel ineens. Deze stijging van je suikerspiegel geeft je een energiek gevoel, maar houdt helaas maar kort aan waardoor deze al snel zal gaan dalen. Soms zelfs tot een lager niveau dan vóór je het suikerrijke tussendoortje nam. En dat is de bekende suikercrash waardoor je je juist moe, slap en soms wat misselijk en duizelig kan gaan voelen.

Een hunkering naar suiker

Voel je je slap en futloos door de suikercrash, dan hunkert je lichaam weer naar suiker om en je weer lekker energiek te voelen. Je lichaam reageert instinctief als het ware met een lichte paniekreactie en vraagt dus om méér suikers. Geef je aan dit verlangen toe, dan kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht van suiker/energiepieken en -dalen. Daarnaast krijg je op deze manier steeds meer suikers binnen, wat weer andere gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Insulineresistentie en vetopslag

Als je te vaak toegeeft aan het verlangen om steeds maar weer iets met suiker te eten, schiet je suikerspiegel voortdurend de hoogte in. Steeds wanneer er glucose in je bloed komt, wordt namelijk het hormoon insuline actief. Insuline heeft onder andere tot taak om de suiker naar je cellen te vervoeren en op deze manier je suikerspiegel weer omlaag te brengen. Een voortdurend hoge suikerspiegel is namelijk niet gezond.

Moet je lichaam steeds grote hoeveelheden insuline aanmaken, dan worden je cellen op een gegeven moment lijf ongevoelig voor dit hormoon. Vandaar ook de benaming ‘insulineresstentie’. Je lichaam reageert dan niet meer goed op insuline. De effecten hiervan? Doordat je suikerspiegel te hoog is, krijgen je cellen geen brandstof en maakt je lichaam steeds meer insuline aan om de glucose uit je bloed in je cellen te krijgen. Dat levert op langere termijn allerlei klachten op, waaronder aanhoudende moeheid.

Omdat je cellen enkel de hoeveelheid glucose gebruikt wat het nodig heeft, ontstaat er een overschot aan glucose. Je lichaam zal dit gedeeltelijk opslaan in je spieren en lever en het heet dan glycogeen. Hiermee heeft je lichaam een voorraadje aan glucose om aan te spreken als het snel brandstof nodig heeft. Alleen kan je lichaam geen grote hoeveelheid glucose opslaan. Wat overblijft wordt door je lichaam opgeslagen als vet. Doet je lichaam dit vaker, dan bouw je steeds meer vetweefsel op en krijg je een te hoog vetpercentage.

bananenbrood met skyr en blauwe bessen

Hoe ga jij om met suikers?

Zoals je kan begrijpen is het voor je lichaam het meest gezond om bewust om te gaan met voedsel en drinken dat een hoog suikergehalte en andere snelle koolhydraten bevat. Maar, hier te rigoureus mee omgaan door alle suikerhoudende producten te schappen is waarschijnlijk niet vol te houden. Probeer dus met kleine stapjes je suikerinname te verminderen.

Een simpele start is bijvoorbeeld het afbouwen van suikers in je koffie en thee, kies vaker voor fruitwater in plaats van frisdrank of kies bijvoorbeeld voor siroop dat je zelf aanlengt met water. En door bijvoorbeeld bij tussendoortjes te kiezen voor een stuk fruit, handje noten of een bakje kwark met (gedroogd) fruit, zal je al snel minder suikers en andere snelle koolhydraten tot je nemen.

En door zelf je koekjes of cake te bakken heb je niet alleen een leuke bezigheid, maar heb je ook meer controle over wat er ín gaat. Door bijvoorbeeld te werken met dadels, rijpe bananen, kokosbloesemsuiker en/of honing krijg je alsnog een heerlijk zoet resultaat, maar dan met enkel natuurlijke suikers. Zoals bijvoorbeeld dit heerlijke noten en vruchten brood of deze bananencake met skyr en blauwe bessen.

Maar hou het leuk en leg jezelf geen harde restricties op: een koekje bij de koffie, stukje taart op een feestje, een dessert bij een etentje of bijvoorbeeld een lekkere warme chocolademelk mét slagroom na een frisse wandeling moet gewoon een genietmomentje kunnen zijn waar je zonder schuldgevoel van mag genieten!

–> Probeer jij op je suikerinname te letten? Mocht je nog fijne en/of lekkere tips hebben, deel je ze dan onder dit artikel? Zo helpen we elkaar een handje op weg :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nutribites

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Willemse
  Reply Willemse 14 oktober 2021 at 08:49

  Ik vind vooral de verstopte suikers lastig, zoals in bv een simpel boulion blokje.
  Want ik heb niks tegen suiker, af en toe genieten en af en toe extra veel genieten zelfs moet kunnen.
  Maar ik wil er wel bewust voor kiezen.
  Daarom probeer ik zoveel mogelijk etiketten te lezen zodat ik er zelf voor kies of ik wel of geen suiker eet.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 oktober 2021 at 09:59

   Daar heb je inderdaad een goed punt, is ook precies hoe ik er in huis ook op probeer te letten. Het is eigenlijk bizar dat er in producten als bijvoorbeeld een bouillonblokje suiker verstopt zit..

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 12 oktober 2021 at 16:49

  Ik dacht altijd dat ik een zoetekauw was, maar als dat al zo was, dan is dat nu niet meer zo. Ik vind al snel iets veel te zoet. Zo dronk ik vroeger altijd koffie met melk en suiker, maar met mate. Ik dacht dat ik niet van koffie hield. Maar toen ik koffie zonder suiker ging drinken, dronk ik echt veel vaker koffie. Suiker in koffie vind ik nu zo vies!
  Mijn tip is om gewoon water te drinken. Geen gedoe met sapjes, water met smaakjes of limonadesiroop. En ik stapte over op minimaal 85% pure chocola.Ik eet ook amper taart, en misschien 2x per week een verdwaald koekje. Ik zie voor mij niet in waarom ik slagroom op warme chocolademelk zou moeten hebben en waarom serveren ze zo vaak appeltaart met slagroom? Totaal niet aan mij besteed.
  Maar goed, suiker kan verslavend werken. En net zo goed als er mensen zijn die wel in 1x met roken kunnen stoppen, is het altijd te proberen of je ook zo met suiker kunt stoppen (of minderen, want er zijn heel veel producten met suiker).

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 12 oktober 2021 at 13:15

  Fijne tips.
  Ik let er zeker op alhoewel het lastig is nu alle lekkernijen die zoetig zijn in de winkels liggen….
  Maar ik hou me in….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.