Beauty

Foundation Friday | Foundation tips voor een donkere huid

8 oktober 2021

foundation tips donkere huid
Ik mag het dan wel vaak lastig hebben bij het zoeken naar de juiste kleur foundation – omdat bij veel drogisterijmerken de lichtste kleur vaak al te donker is voor mij – maar andersom komt dit natuurlijk ook regelmatig voor. Helaas hebben veel make-upmerken simpelweg een te kleine kleurenrange.. In dit artikel deel ik een aantal foundation tips voor een donkere huid, een paar tricks om rekening mee te kunnen houden én een aantal merken waar je zéker een mooie kleurmatch moet kunnen vinden.

‘Lees ook: Beauty | Welke foundation bij welk huidtype?

foundation tips donkere huid

Foundation tips voor de donkere huid

De basis

Natuurlijk komt het aanbrengen van make-up voor zowel de lichte als de donkere huid in principe op hetzelfde neer. We hebben allemaal een juiste tint met juiste ondertoon nodig, een formule die aansluit bij je huidtype en willen allemaal een zo flawless mogelijk resultaat.

Zorg dus dat je de basis goed op orde hebt:

– exfolieer regelmatig je huid zodat om onzuiverheden of een eventuele vettere huid onder controle te houden, of juist een droge huid er fris en stralend uit te laten zien en droogtevelletjes weg te houden
– zorg dat je een foundation aanbrengt op een schone en gereinigde huid en ná het aanbrengen van een eventueel serum, dagcrème – met minimaal SPF30! – en eventueel een primer
– het gebruik van een primer kan voor het aanbrengen en mooi houden van de foundation een wereld van verschil maken, zeker wanneer je de juiste voor jouw huidtype gebruikt; oftewel een hydraterende primer bij een normale tot droge huid en een matterende primer bij een vettere/onzuivere huid. Maar.. gebruik je een goede longlasting foundation, dan is een primer vaak een overbodige stap en echt niet nodig
– reinig iédere avond je huid, ook al heb je een dag geen make-up gedragen. Een trouwe skincare routine kan echt een wereld van verschil maken in je huid en daarmee ook hoe je ernaar zal kijken en welke foundationwensen je zal hebben.

–> Lees zeker eens deze foundation hacks door voor nog veel meer tips en tricks!

foundation tips donkere huid
Foundationtips

Vaak hebben vrouwen met een donkere huid last van wat kleurverschil. Zo kan de huidtint rondom de mond, onder de ogen en/of langs de haargrens net even een andere kleurdiepte hebben. Dit maakt het net even wat lastiger om een goede foundationkleur te vinden. Je zou er voor kunnen kiezen om daarom te werken met twee foundations die je plaatselijk aanbrengt en vervolgens met een foundationkwast mooi blend zodat er geen overloop te zien is. Nog een voordeel: door niet voor één kleur te kiezen krijgt je gezicht net wat meer definitie :) Doordat je na een foundation vaak nog een poeder, bronzer en/of blush aanbrengt zal je het lichte kleurverschil tussen de twee foundationkleuren niet meer zien.

Een foundation en/of poeder met teveel talk als ingrediënt zal vaak te licht/wit uitslaan en de huid er wat grauw, dof of grijs uit laten zien, probeer dit dus te vermijden. Kies liever voor een foundation  – en concealer – met een warme (gele tot oranje, soms zelfs bijna rode) ondertoon om de huidtoon mooi te accentueren en er fris uit te laten zien. Dit geldt ook voor je poeder; probeer hier ook wit-uitslaande-talk te vermijden en kies eerder voor een transparante fixing powder.

–> Angela van de blog MACblogster deelt een aantal betaalbare foundations voor de getinte en donkere huid. Zéker het lezen waard!

Merken met een brede kleurselectie

Het is fijn dat steeds meer merken een bredere kleurselectie dragen, al is dit vaak helaas nog niet echt het geval bij de drogisterij. Hiervoor ben je vaak meer aangewezen bij een goede parfumerie waar ze bijvoorbeeld de volgende merken verkopen:

MAC Cosmetics
Bobbi Brown
black Up
Black Opal
Be Creative Make-up
Sleek
Make-up Studio.

Het thuis online bestellen van een foundation is best een grote gok, hiervoor moet je je huid en ondertoon wel echt heel goed kunnen inschatten. Je kan eventueel via Google op reviews zoeken als je de merknaam + foundation naam + kleurnaam opzoekt, maar bij teveel twijfel kan ik zeker aanraden naar een groter filiaal van een ICI Paris XL of een Douglas te gaan zodat je geholpen kan worden door een make-up artist die een kleur kan adviseren en/of om te proberen bij je aan kan brengen.

Heb je nog aanvullende make-upmerken of foundation tips voor de donkere huid die bij jou goed werken, laat deze dan gerust achter onder dit artikel zodat je er anderen mee kan helpen! :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 8 oktober 2021 at 07:33

  Goed en fijn artikel.
  Zeer bruikbare tips.
  Sommigen ken ik niet.
  Ik zal er zeker naar opzoek gaan….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.