Beauty

Dit zijn dé 5 skincare musthaves voor een mooie huid

7 oktober 2021

skincare musthaves mooie huid (onmisbare producten huidverzorging routine)
Er zijn heel erg veel verschillende beautyproducten te vinden, waardoor het al snel overweldigend kan zijn en je juist geen idee hebt wat je nou écht helpt aan een zo mooi mogelijke huid. En helemaal wanneer je iets ouder wordt, komt er ook een stukje ‘age-well’ bij kijken. Als tegenhanger van anti-age gebruik ik liever deze term, klinkt een stukje positiever. Nietwaar? In dit artikel lees je wat nou dé skincare musthaves zijn die niet mogen missen in je routine!

skincare musthaves mooie huid (onmisbare producten huidverzorging routine)

Deze skincare producten mogen niet in je routine ontbreken!

Een goed reinigingsproduct

En dan bedoel ik niet eentje die je huid squeeky-clean maakt tot deze droog en trekkerig aanvoelt, want helaas hebben veel gezichtsreinigers deze werking. Dit mag misschien ‘lekker schoon’ aanvoelen, maar je huid wordt er niet blij van en wordt op die manier niet alleen gereinigd van vuiltjes en onzuiverheden, maar het stript ook de natuurlijke barrière van je huid waardoor de talgproductie van slag raakt. Probeer er in ieder geval eentje uit te zoeken die niet schuimt, want bijna alle ingrediënten die voor het schuimende effect zorgen hebben een uitdrogende werking op de huid. Kies er juist eentje die op een milde manier haar werk doet en probeer te gaan voor een product met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst waar vooral verzorgende, verzachtende en hydraterende ingrediënten tussen staan.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat met mijn drogere en iets gevoeligere huid uit naar een reiniger op oliebasis. Dit kan een vloeibare oliereiniger zijn of eentje in vaste balsemvorm die smelt zodra hij opwarmt door je huid. Een reiniger zoals deze kan je voor je hele gezicht gebruiken – óók over de ogen – en verwijdert naast vuildeeltjes en onzuiverheden ook je make-up heel goed zonder dat je met een droge of trekkerige huid achterblijft. Mocht een oliereiniger niet jouw voorkeur hebben, probeer dan een reinigingsproduct zoals een zachte milk of een micellaire reiniger.

Een exfoliant

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar ik denk oprecht dat een goede exfoliant voor een groot verschil kan zorgen in hoe je huid eruitziet en aan zal voelen. Laat die scrubs met harde scrubdeeltjes links liggen (deze deeltjes beschadigen je huid en doen niet diep genoeg hun werk) maar kies voor een vloeibare exfoliant of peeling op basis van AHA en/of BHA. Dit ziet eruit als een transparante lotion of gel en de ingrediënten klinken vaak wat ‘eng’ vanwege de zuren, maar het zal voor je huid juist bijdragen op een milde maar effectieve manier een stukje huidverbetering te verkrijgen.

Een AHA (alpha hydroxy acid) werkt óp het huidoppervlak en werkt tegen zonschade, pigmentvlekken, rimpels, lijntjes en droogteplekjes. Een BHA (beta hydroxy acid) werkt zowel óp het huidoppervlak als ín de poriën en heeft een werking tegen eczeem, een gevoelige huid, mee-eters, puistjes, onzuiverheden en roodheid. Je kan er eentje kiezen die het beste bij jouw huid aansluit, óf je kan gaan voor een combinatie (AHA in de avond en BHA in de ochtend, of in de avond afwisselen met elkaar). Je brengt het aan nádat je je gezicht hebt gereinigd – je hoeft het niet af te spoelen – en dus voordat je een serum, booster en/of crème aanbrengt. Probeer eerst een exfoliant met een lager percentage werkzame stof en bouw dit langzaam op tot waar jouw huid goed op blijft reageren.

Vitamine C

Eén van de meest sterke antioxidanten met heel erg positieve eigenschappen voor je huid. Vitamine C (ascorbinezuur) zorgt er niet alleen voor dat je huid verstevigt, verheldert en frisser oogt, maar heeft ook een positieve werking op pigmentvlekjes, onzuiverheden, acne, rimpels en fijne lijntjes. Oh, en het geeft je huid ook nog eens die felbegeerde glow. Zeker als je het gebruikt in combinatie met de andere producten uit dit artikel.

Er is echter een heel groot nadeel aan vitamine C in een cosmeticaproduct: het is heel instabiel. In combinatie met bijvoorbeeld zuurstof en warmte gaat de werking ervan al snel verloren. Er zijn veel merken die graag meegaan in de hype rondom vitamine C producten omdat ze er simpelweg geld in zien, maar probeer er op te letten dat je kiest voor minstens een product dat zowel licht- als luchtdicht verpakt zit. Dus een dichte/donkere in plaats van doorzichtige/transparante verpakking en geen Vitamine C product in een potje maar eentje met een pompje of pipetje.

skincare musthaves mooie huid (onmisbare producten huidverzorging routine)

Retinol

Retinol (vitamine A) staat bekend om zijn effectieve werking tegen huidveroudering zoals fijne lijntjes en rimpels, het helpt de huid strakker te worden en pakt onder andere onzuiverheden en pigmentvlekken aan. Daarnaast geeft het een boost aan de celvernieuwing en maakt het de huid gladder, egaler en zachter. Als je dit leest begrijp je vast mijn liefde voor dit ingrediënt. Maar (!) retinol heeft de vervelende bijwerking dat het de huid dunner, gevoeliger voor de zon en schilferig kan maken. Het is dus niet een product dat je zomaar aan je huidverzorgingsroutine toe kan voegen.

Retinol toevoegen aan je skincare routine is iets dat ik aan kan raden vanaf een leeftijd van zo’n 25 jaar. Begin met een wat lager percentage werkzame stof (bijvoorbeeld 0.2%) en gebruik het om de avond en bouw dit langzaam op naar een wat hoger percentage als je ouder wordt of wanneer je merkt dat je huid het goed kan verdragen. Voor meerdere keren per week gebruik als thuisproduct raad ik max 1% als percentage werkzame stof aan.

Bouw het gebruik van retinol in je skincare routine altijd op. Niet alleen in percentage, maar ook in frequentie. Begin dus met een lager percentage en dan bijvoorbeeld iedere derde avond, bouw dit na een aantal weken op naar iedere tweede avond en zo verder totdat je het iedere avond kan gebruiken. Let goed op hoe je huid erop reageert, ‘speel’ er een beetje mee totdat je jouw fijne combinatie van percentage werkzame stof én frequentie smeren per week hebt gevonden.

SPF. Iedere dag.

De UV-straling van de zon is verantwoordelijk voor zo’n 80% van je huidveroudering. Lees die zin nog een keer en je begrijpt het belang van het dagelijks smeren met een dagcrème waarin een zonbeschermingsfactor van minimaal een SPF30 zit. En die schadelijke UV-straling is iedere dag aanwezig, ook als het een bewolkte dag is. De door zon veroorzaakte huidveroudering uit zich in een droge(re) huid die minder elastisch is en het zorgt voor pigmentvlekken, rimpels en fijne lijntjes.

Een dagcrème met SPF gebruik je niet alleen om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, maar ook omdat er in specifieke beautyproducten bepaalde werkzame stoffen zitten die je huid gevoeliger maken voor de straling van de zon. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een exfoliant, vitamine C en retinol. Deze specifieke producten versterken elkaar en dragen zéker bij aan huidverbetering en een stukje age-well, maar dan dien je wel je huid goed te beschermen tegen de zon die voor de kwaliteit van je huid misschien wel de grootste vijand is..

Natuurlijk zijn er naast bovenstaande producten en ingrediënten nog veel meer serums, boosters, probleemoplossers, crèmes, maskers en noem maar op te koop. Je hoort me niet zeggen dat die allemaal overbodig zijn – zéker niet, want ook hier zit veel moois tussen dat ook voor huidverbetering kan zorgen – maar met een skincare routine waar in ieder geval bovenstaande producten in zitten heb je een meer dan goede basis te pakken waar je huid je heel dankbaar voor zal zijn. Trust me :)

Okee, dit was een heleboel huidinformatie bij elkaar en ik snap dat het best lastig kan zijn om het één en ander in je routine op te nemen. Maar geloof me: je hoeft er echt niet een enorm schap aan producten voor in je badkamer neer te zetten en het hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten. Ik zal in de komende weken als voorbeeld mijn huidige ochtendroutine en avondroutine met je delen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Donna
    Reply Donna 8 oktober 2021 at 09:56

    Dit vind ik een zeer goed artikel!
    Ikzelf zoek nog naar een vitamine C serum. Daar zijn er genoeg van, maar ik moet ook op mijn budget letten.
    Ben benieuwd naar jou routines.

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.