Huis & interieur

Home | Tips om je tuin herfstproof te maken

9 oktober 2021

tuin herfstproof maken tips
Het wordt langzaamaan frisser, de bladeren krijgen prachtige herfstkleuren en de dagen worden korter. Nu de herfst is aangebroken is het tijd om de tuin voor te bereiden op de winter. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je onderstaande tips volgt, heb je volgend voorjaar minder werk én kan je nog even heerlijk genieten van een nazomertuin deze herfst. Benieuwd hoe je de tuin herfstproof maakt? Lees dan snel onderstaande tips!

‘Lees ook: Home | Binnenkijken in onze zomertuin (stadstuin inspiratie).’

tuin herfstproof maken tips

Met deze tips maak je je tuin herfstproof!

Maak je tuinmeubelen schoon

Het ligt misschien voor de hand, maar het schoonmaken van je tuinmeubelen in de herfst scheelt je tijdens het voorjaar veel werk. Onderzoek van tevoren goed hoe je het materiaal van je tuinmeubelen schoon moet maken. Vaak voldoet een lauwwarm sopje water met groene zeep al. Maak de tuinmeubelen op een zonnige dag schoon, zodat ze goed kunnen drogen voordat je ze opbergt. Hiermee voorkom je schimmelvorming.

Berg je tuinmeubelen op

De volgende stap is het opbergen van je tuinmeubelen. Om de levensduur van je tuinmeubelen te verlengen, is het advies om je tuinmeubelen naar binnen te verplaatsen. Nu heeft niet iedereen voldoende ruimte om een grote comfortabele loungeset met kussens binnen op te bergen. Je kunt dan de tuinmeubelen buiten laten staan. Over het algemeen zijn tuinmeubelen gemaakt voor alle weersomstandigheden. Let er wel op dat je de kussens alsnog op een droge en vochtvrije plek binnen bewaard. Het is niet aan te raden je tuinmeubelen tijdens de herfst en winter af te dekken met een hoes. De kans bestaat dat je tuinmeubel ‘stikt’ en in combinatie met vocht veroorzaakt het lelijke schimmelplekken.

tuin herfstproof maken tips

Tuinieren in de herfst

Ook is het niet onbelangrijk nog even een rondje door je tuin te lopen. In de herfst valt er veel blad op de grond. Houd je tuin en vooral je grasveld zoveel mogelijk bladvrij. Planten en grassen krijgen hierdoor minder daglicht. Hark daarom met enige regelmaat het herfstblad bij elkaar. Ook is een bladblazer een goede optie om het blad uit de tuin te verwijderen. Toch hoef je niet al het blad weg te halen. Laat het gevallen blad tussen planten liggen. Dit is een goede bescherming tegen de vorst en een schuilplaats voor verschillende insecten. Ook is het aan te raden in de herfst nog een laatste keer te snoeien en te knippen. Hierdoor hoef je er tot aan de zomer niet meer naar om te kijken.

Maak het warm met een heater

Wanneer de temperaturen dalen in de herfst zitten we het liefst binnen bij de verwarming. Met een heater kun je alsnog tijdens de herfst genieten van de tuin. Plaats hem onder de overkapping, leg een paar warme dekens klaar en zet een kop warme thee. Zo geniet jij op een warme plek van je prachtige herfsttuin. Naast een heater is een vuurtafel een goed alternatief. Deze stijlvolle tuintafels met vuurelement op gas brengen gezelligheid, licht en warmte met zich mee. Het oogt niet alleen gezellig, maar is ook nog eens praktisch omdat er nog voldoende ruimte is voor een hapje en drankje op tafel.

tuin herfstproof maken tips

Herfstdecoratie

Nu de tuin helemaal klaar is voor de herfst is het tijd om te decoreren. Decoratie voor de herfst vind je niet alleen in winkels, loop maar eens een rondje in de natuur en kijk goed om je heen. Neem een paar kastanjes mee of droog een mooi herfstblad en plaats deze in een fotolijstje. Laat je grote tuintafel buiten staan en decoreer deze als herfsttafel met kaarsen en verlichting zoals een sfeervolle gaslantaarn. Plaats vervolgens een paar pompoenen op tafel om het helemaal in herfstsferen af te stijlen. Wist je dat je na het uithollen van een pompoen het vruchtvlees nog kunt gebruiken? Maak er bijvoorbeeld een herfstige pompoenrisotto van.

Is jouw tuin, balkon of terras al helemaal klaar voor de herfst en aankomende winter?

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Mieke
  Reply Mieke 11 oktober 2021 at 21:21

  Leuke tips! Hier zijn we in volle voorbereiding voor Halloween 🎃 Het is dit jaar de derde keer dat we in onze buurt een Trick or Treat tocht organiseren en mijn man maakt onze voortuin helemaal spooky. Dit jaar komt er een gezonken piratenboot met bijhorende piraten-skeletten.
  Natuurlijk horen de uitgeholde pompoenen er ook bij en dan kunnen we weer heel veel soep maken ook 😂

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 12 oktober 2021 at 12:21

   Wat een heerlijk en leuk vooruitzicht, ben stiekem heel benieuwd naar het resultaat van de versieringen. Leuk joh, hier wordt er helaas weinig aan gedaan.. Misschien maar eens wat organiseren :D

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.