Lifestyle

Health | Een goed begin van je dag met yoga

16 oktober 2021

yoga ochtend routine energie tips

Mensen die sporten, mediteren of yoga beoefenen op de vroege morgen. Misschien klinkt het als een belemmering om een extra uurtje in bed te kunnen liggen, maar het heeft juist een belangrijke functie. Deze bezigheden kunnen namelijk maken dat je vele malen energieker aan je dag begint. Met andere woorden: het zijn manieren die veel effectiever zijn dan dat uurtje langer blijven liggen. Heb jij, met name tijdens de koude wintermaanden, moeite om op te starten? Dan kan yoga je helpen!

‘Lees ook: Health | 9 tips voor meer energie.’

yoga ochtend routine energie tips

De voordelen van yoga in de ochtend

Waarom je niet altijd energie hebt bij het opstaan

Wanneer je gaat slapen, krijgt je brein de tijd om te ‘defragmenteren’. Dat betekent dat je lichaam en geest alle prikkels gaan verwerken die je op een dag op je af hebt gekregen. Waarom is het dan zo moeilijk om energiek op te staan? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van het slapen kan matig zijn geweest doordat het bijvoorbeeld erg warm in je kamer was. Ook de lengte van je nachtrust kan te kort zijn geweest. Of wat dacht je van wakker worden met hoofdpijn omdat je wekker net ging toen je diep lag te slapen? Daarnaast heeft het lichaam moeite met de opstart als het nog donker buiten is en je moet opstaan. Ons bioritme zegt ons immers dat we wakker worden zodra het licht wordt. Daarom zijn die wintermaanden zo killing!

Hoe kan ik toch energie krijgen?

Om toch de energie te krijgen die we nodig hebben om de dag door te komen, is yoga een perfecte partner. Je kunt daarbij kiezen voor een mediterende yogavorm, zoals Yoga Nidra of Kundalina Yoga. Deze stijlen hebben een rustig karakter maar hebben veel effect. Als je net in de wereld van yoga komt kijken, is Yoga Nidra een mooie instapstijl. Je gaat daarbij op je rug liggen met je armen gespreid en je handpalmen naar boven. Tijdens deze pose staat ontspanning voorop. Veel mensen beoefenen deze vorm voor het slapen gaan waardoor ze beter in slaap komen. Zo zou je meer energie kunnen krijgen door een betere nachtrust. Je kunt het ook andersom benaderen: als je gespannen wakker wordt, is het fijn om nog even in bed te blijven liggen en deze yogavorm te beoefenen. Je focust je op ontspanning en zodra je weer rust in je hoofd hebt, stap je uit bed.

Energie krijgen van Kundalina Yoga

Kundalina Yoga is uitdagender dan Yoga Nidra maar kan je ook bomvol energie opleveren aan het begin van de dag. Bij Kundalina Yoga ga je de chakra’s openen, ofwel energie in het zenuwstelsel komt vrij. Je moet het je voorstellen als verschillende energie knooppunten in je lichaam die lopen van je kruin tot je stuitje. Wanneer je met verschillende oefeningen de energie in elk knooppunt vrijlaat en in balans krijgt, zal je een fijn gevoel krijgen waarbij je gelukkig en ontspannen wordt. Een ideale mindset om je dag mee te beginnen! Je kunt Kundalina Yoga in verschillende poses uitvoeren. De makkelijkste hiervan is de Sukhasana waarbij je in een soort kleermakerszit en in een rechte houding gaat zitten. Ontspanning van de rug is hierbij belangrijk. Iets uitdagender is de lotushouding die lijkt op de kleermakerszit maar waarbij je benen over elkaar heen gebogen liggen. Hiermee stimuleer en open je de heupen en de ruggenwervels. Energie gaat rijkelijk vloeien door alle delen van je lichaam en de balans herstelt waardoor je algehele welbevinden vooruit gaat. Je bent klaar om je dag te beginnen.

Belangrijke voorwaarden voor een energieke yogasessie

Omdat bovengenoemde yogastijlen een mediterend karakter hebben, is het belangrijk dat je een goede focus kunt vinden tijdens een sessie. Daarom is experimenteren het eerste devies voordat je van je yogasessie een dagelijks ritueel maakt. Onderzoek bijvoorbeeld in welke kleding jij je goed voelt. Een loszittende trui of alleen een topje aan? Ook de ondergrond waar je op zit moet prettig zijn. Daarom is een kwalitatieve yogamat geen overbodige luxe. Zo maak je enerzijds contact met de aarde, maar word je anderzijds beschermd tegen ongemak zoals een harde of koude ondergrond. Daarnaast kun je nog veel meer randvoorwaarden afvinken. In welke omgevingstemperatuur voel jij je bijvoorbeeld het meeste op je gemak? Datzelfde geldt voor licht, geluid, geur en de kleuren op de muur. Het lijken misschien geen grote issues, maar het zijn wel belangrijke pijlers die je sessie kunnen maken of breken. Tot slot kun je proberen of je liever solo of in een groep je practice doet. Het voordeel van een yoga groepssessie is dat een docent je waardevolle tips kan meegeven over je pose of hoe je bijvoorbeeld je concentratie kunt verbeteren. Zo wordt de yogasessie aan het begin van je dag nog effectiever en stap jij energiek en vol goede moed een nieuwe dag in.

* Deze gastblog werd geschreven door SuperYoga.

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.