Carrière & Geld

Geldzaken | Tips voor het afsluiten van een passende zorgverzekering voor je kind

13 oktober 2021

zorgverzekering kind tips 2022
Met kinderen in huis valt er altijd wel wat te doen of te regelen. De was, de boodschappen, school, speelafspraakjes, sport, feestjes.. dat alleen al kan je agenda flink vullen en geeft heel wat om te regelen. Maar iets wat ook elk jaar even wat aandacht verdient is de zorgverzekering. Die kun je maar beter goed geregeld hebben, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Zeker omdat alles op dit moment een heel stuk duurder aan het worden is.. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering voor je kind? En wat zijn slimme tips? In dit artikel lees je hier meer over.

Is het trouwens zo herkenbaar dat je richting eind van het jaar niet alleen je huis lekker op orde wil hebben met een soort van najaarsschoonmaak, maar ook de verzekeringen en dergelijke nagelopen wil hebben, uitzoeken of je kan/moet overstappen etc.? Ik in ieder geval wel! :)

zorgverzekering kind tips 2022

Waar moet je aan denken bij het afsluiten van de zorgverzekering van je kind

Verzeker je kinderen mee op de meest uitgebreide polis

Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen premie. Ze zijn dus gratis meeverzekerd op de polis van jou of op die van je partner. Verstandig dus om je kinderen in ieder geval bij te schrijven op de polis met de meest uitgebreide dekking, zodat ze hier van kunnen meeprofiteren. Ondanks dat de zorgkosten voor kinderen voor het grootste gedeelte onder de basisverzekering vallen, zijn er zeker uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan orthodontie, een bril of ADHD-medicatie. Dit is allemaal zorg waar je voor je kind ook een aanvullende zorgverzekering voor kan afsluiten.

Houd er ook rekening mee dat je kind niet automatisch is meeverzekerd na de geboorte. Je bent als ouder verplicht je kind binnen vier maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar. Doe je dit niet, dan betaal je de eventuele zorgkosten die je kind in die periode heeft gemaakt zelf. Zeker iets voor op de to-do-lijst dus als je in verwachting bent.

Een aanvullende zorgverzekering voor orthodontie

Hoewel de meeste behandelingen voor de tandarts voor je kind volledig vergoed worden voor de verzekeraar, is dit met de kosten voor orthodontie niet zo. Als je een vergoeding wilt krijgen voor de beugel van je kind, moet je daar een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Met deze aanvullende verzekering krijg je een (gedeeltelijke) vergoeding voor de behandeling tot een bepaald maximumbedrag. Daarbij geldt de vergoeding vaak ook alleen voor een bepaalde verzekeringsperiode. Soms maken verzekeraars ook gebruik van een wachttijd. Dit betekent dat je pas gebruik kunt maken van de vergoeding als je al een jaar bent verzekerd.

Bij twijfel over een beugel zou je door je tandarts eventueel een behandelplan op kunnen laten maken voor het nieuwe jaar en dan dus voor het nieuwe verzekeringsjaar een ander pakket af kunnen sluiten. En andersom is dit ook weer iets om bij na te denken: heeft je kind een nieuwe beugel en valt verder onderhoud hieraan wel mee, dan zou je voor het komende jaar het pakket wellicht naar beneden bij kunnen stellen. Het is dus zeker verstandig om hier goed over na te denken met je zorgverzekering afsluiten. Denk hierbij aan vragen zoals; Hoeveel vergoeding heb je nog nodig voor de behandelingen? Is hier een spaarpotje voor? En wegen de kosten wel op tegen de kosten van de hogere premie?

Als je een aanvullende zorgverzekering voor orthodontie afsluit, let dan in ieder geval goed op de volgende punten om goed verzekerd te zijn:

– Wat is de maximale vergoeding?
– Welke kosten worden vergoed?
– Wat is het vergoedingspercentage?
– Wat is de hoogte van de premie?
– Wat zijn de aanvullende voorwaarden?

Let op: zorg dat je dit doet op de polis waar je kind ook op staat meeverzekerd.

Tip | Eigen bijdrage medicijnen kinderen

Ook voor sommige medicijnen, zoals bijvoorbeeld ADHD-medicatie, of alternatieve zorg geldt een eigen bijdrage. Ook voor kinderen. Dit houdt in dat je niet alle kosten van de medicatie vergoedt krijgt, maar een deel zelf betaalt. Verstandig om rekening mee te houden met het kiezen van een nieuwe zorgverzekering en/of een ander pakket als je weet dat je met deze kosten te maken zal krijgen.

Good to know: je kind heeft tot aan zijn achttiende verjaardag geen eigen risico, bij de zorg van je kind(eren) hoef je dus geen eigen risico te betalen.

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 oktober 2021 at 07:07

  Interessant artikel…..
  Hele goede tips.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 oktober 2021 at 10:00

   Dankjewel, leuk om te horen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.