Carrière & Geld Mama & Kind

Kids talk | Een eigen rekening voor je kind (+ gratis spaarplan poster)

28 november 2021

eigen betaalrekening kind (jongerengroeirekening ABN AMRO)
Inmiddels is onze oudste dochter alweer bijna acht jaar en neemt het stukje financiële opvoeding steeds serieuzere vormen aan. Ze krijgt zakgeld, verdient af en toe iets extra’s bij met het doen van een klusje en spaart ook al heel serieus om iets zelf te kunnen kopen als ze het heel graag wil hebben. Wij als ouders hebben een spaarrekening voor haar, maar ik denk dat het tijd is voor de volgende stap: een eigen rekening voor Shae. Maar dan wel graag zodat we haar daar stap voor stap bij kunnen begeleiden. In dit artikel deel ik een heel fijne tip voor een slimme betaalrekening voor je kind én een gratis mooie spaarposter om je kind te helpen met geld om te leren gaan.

eigen betaalrekening kind (jongerengroeirekening ABN AMRO)

Hoeveel zakgeld geef jij je kind?

Een relatief eenvoudige manier om je kind met geld om te leren gaan, is door te beginnen met zakgeld. Zo leert je kind dat geld maar één keer uitgegeven kan worden, dat er ook (met een deel) gespaard kan worden om iets duurders aan te kunnen schaffen en hoeveel weken het bijvoorbeeld duurt om die ene pop of een bepaald spelletje te kunnen kopen. Zo leren ze al snel de waarde van geld en gaan ze zuiniger om met spullen, zeker als er echt iets zelf gekocht of aan bijgedragen is.

Volgens het Nibud is een kind met gemiddeld zes jaar in staat om de verschillende munten te herkennen. Het bedrag hangt natuurlijk af van het inkomen van de ouder(s) en wat een kind met zijn of haar zakgeld moet doen; is het bijvoorbeeld echt voor hunzelf en als leermiddel voor de waarde van geld, of moeten er bijvoorbeeld ook cadeautjes voor verjaardagsfeestjes en dergelijke van gekocht worden?

Geef het zakgeld in ieder geval op een vaste dag in de week of maand en bij jongere kinderen het liefst contant, zodat ze met het geld in handen de verschillende briefjes en munten leren herkennen en ze het kunnen leren tellen.

– Kinderen van 5 tot 7 jaar krijgen gemiddeld €0,50 tot €2,00 zakgeld per week
– kinderen van 8 tot 12 jaar krijgen gemiddeld €2,00 tot €3,00 zakgeld per week
– kinderen op de middelbare school krijgen vaker zakgeld per maand en dan varieert het bedrag tussen de €17,00 tot €26,00 per maand.

eigen betaalrekening kind (jongerengroeirekening ABN AMRO)

Waarom een eigen rekening voor je kind?

Het is heel erg slim om op tijd te beginnen met de financiële opvoeding van je kind, zodat je kind al van jongs af aan om leert gaan met geld. Tot een bepaalde leeftijd kan zakgeld heel erg goed in een fysieke spaarpot bewaard worden totdat er wat van gekocht gaat worden of er een deel van naar de spaarrekening gaat. Maar op een gegeven moment kan het contante bedrag flink oplopen. Zeker wanneer je kind ergens serieus voor aan het sparen is en vervolgens al het geld van een verjaardag, het behalen van een zwemdiploma, klusjesgeld of een cadeautje van opa en oma voor bijvoorbeeld een goed rapport erin gestopt gaat worden. Laat staan als je kind nog een stukje ouder is en een eerste bijbaantje met eigen inkomen krijgt, dan kom je helemaal niet meer onder een eigen rekening voor je kind uit.

Geld kan maar één keer worden uitgegeven en dat is iets dat een kind moet leren. Een eigen betaalrekening kan hiervoor een heel mooie eerste stap zijn.

eigen betaalrekening kind (jongerengroeirekening ABN AMRO)

Tip | ABN AMRO Jongerengroeirekening

Wist je dat je als klant bij ABN AMRO een speciale Jongerenrekening als betaalrekening voor je kind kan openen waarbij je als ouder beslist wat je kind wel of niet mag doen? Zo kan je als ouder steeds meer vrijheid geven en op afstand in de gaten houden of het goed gaat. Er is een kinderrekening voor kinderen van 0-11 jaar en een jongerenrekening voor kinderen van 12-18 jaar, die dus met je kind meegroeit tot een volgende fase in zijn/haar leven. Ook fijn: de ABN AMRO Jongerengroeirekening inclusief bankpas is gratis en rood staan is geen optie.

Je kan bij deze betaalrekening voor je kind van alles zelf instellen, zodat hij of zij steeds een beetje meer zelf kan gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een start met het saldo kunnen bekijken en de pinpas (met paslimiet) kunnen gebruiken, tot aan geld overmaken, contactloos betalen en echt internetbankieren. En natuurlijk kan je als ouder altijd meekijken met de rekening om in te grijpen waar nodig. Zo leer je je kind stapje voor stapje heel zelfstandig om te gaan met geld. Slim!

–> Klik hier voor meer informatie over de ABN AMRO Jongerengroeirekening.

eigen betaalrekening kind (jongerengroeirekening ABN AMRO)

Gratis droomwens spaarplan poster

Sparen kan voor een kind nog best wel lastig zijn, zeker wanneer het echt om een kostbare aanschaf gaat kan het einde zo ver lijken en verslapt de lol in sparen al snel. Maar met een klein beetje extra motivatie help je je kind al snel om wel zijn of haar droomwens te behalen. Deze leuke spaarplan poster kan hier zeker bij helpen! Je download en print hem eenvoudig hier.

In de poster plak je bovenin een foto, knipsel of printje van de droomwens en je schrijft het beoogde spaardoel erbij op. Vervolgens schrijf je het bedrag op dat er tot nu toe al gespaard is en ga je iedere week bijhouden hoeveel geld erbij komt. Zo zal je zien dat je na acht weken al een heel eind kan komen, zeker als je je kind motiveert te sparen, hij of zij wat extra’s verdient door klusjes te doen (thuis of bij anderen, zoals een heitje voor een karweitje) en verjaardagsgeld en dergelijke er bij ingestopt wordt.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Daenelia
    Reply Daenelia 28 november 2021 at 11:15

    Acht jaar zou ik iets te vroeg vinden, dan zou ik het bij munten houden en een fysieke spaarpot. Maar 10 jaar is een prima leeftijd, weet ik uit eigen ervaring. Destijds was het pinnen ook net nieuw, dus ik geloof dat ik bij mijn tweede nieuwe pas ook een pincode kreeg. Hartstikke handig als middelbare scholier.
    Kinderen onder de 10, ik weet niet of elk kind dat abstracte van electronisch geld kan bevatten. Dat moet elke ouder maar zelf beslissen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.