Carrière & Geld

Geldzaken | Met deze tips kan je veel geld besparen

13 november 2021

geld besparen tips
Met veel kosten die de pan uitrijzen, wordt er hier en daar weer kritisch naar het huishoudboekje gekeken. Wat is nou eigenlijk écht nodig? Waar kun je wel zonder? Het fijnste zijn natuurlijk die bezuinigingen waar je eigenlijk geen last van hebt, zoals dat abonnement waar je toch al niets mee deed, een verplichting minder.. dat soort dingen. Ook als het niet nodig is zijn dat leuke bezuinigingen. Je houdt tenslotte iets extra’s over zonder dat je daar iets van merkt. Ideaal toch? In dit artikel lees je een aantal handige tips om geld te besparen waar vrijwel ieder huishouden iets mee kan.

Geld besparen, door even na te denken

Leer jezelf simpelweg aan om wat zuiniger en meer besparend met dingen om te gaan. Kook je eten met het deksel op de pan, ontdooi producten in de koelkast zodat deze minder werk hoeft te doen, draai volle wasjes, was op een lagere temperatuur, gebruik de helft aan schoonmaakproducten dan wat er op de verpakking aangegeven staat (vaak is dit voldoende om was of vloeren alsnog schoon en fris te krijgen), maak – zeker in de zomer – gebruik van de wind en zon om je was te drogen in plaats van een droger, doe lampen uit in kamers waar je niet bent, zet elektrische apparaten na gebruik uit en laat ze niet op de stand-by stand staan, trek stekkers van laptops, elektrische tandenborstels en mobiele telefoons na opladen en/of gebruik uit het stopcontact, pak eens vaker de benenwagen of de fiets in plaats van alles met de auto te doen, sta minder lang onder de douche, neem een tussendoortje en wat te drinken vanuit huis mee als je een dagje op pad gaat, .. Al deze kleine tips maken bij elkaar een flinke besparing!

Boodschappen

Naar de supermarkt gaan is voor velen toch al geen hobby, dus daar maken we het onszelf het liefst gemakkelijk. Voorgesneden groenten en af en toe wat kant-en-klaars. Dat scheelt je later weer tijd, tenslotte. Toch vallen de kosten hiervan best tegen, zeker wanneer je dit van een hele maand bij elkaar op gaat tellen. Oftewel; werk met een weekmenu en probeer zoveel mogelijk boodschappen in één keer te halen om verleidingen te weerstaan.

Nog meer tips om te besparen op boodschappen:
– door zelf je groentes te gaan snijden bespaar je niet alleen geld, maar het maakt ook een leuk moment in de keuken door dit bijvoorbeeld samen met de kinderen te doen. Door ze hierbij te betrekken gaan ze ook makkelijker groente eten. Win-win!
– Je kan flink besparen door groter in te kopen en op aanbiedingen te laten. Zo kan je vooral op vlees flink besparen door deze met een aanbieding te kopen en thuis te verdelen voordat het in de vriezer gaat. Of kies er bewust voor om minder vaak vlees te eten, dit scheelt niet alleen in de portemonnee maar is ook nog eens beter voor het milieu.

Hou een kasboekje bij

Een ogenschijnlijk simpele, maar heel effectieve tip: begin in een schrift of notitieboek een kasboekje bij te houden. Schrijf hier je vaste lasten en alle uitgaven in op, zowel die via de rekening lopen, contante betalingen, online aankopen, die koffie of lunch to-go, kleding, make-up, beautybehandelingen, cadeautjes.. Al snel krijg je hierdoor overzicht in je uitgaven en zie je ook direct waar je wel wat geld op kan gaan besparen.

–> Extra tip: schrijf jezelf uit voor nieuwsbrieven van merken en (web)winkels. Zo zie je al die verleidingen tot het uitgeven van geld niet steeds als trigger voorbij komen.

Geld besparen op de vaste lasten

Door inzicht te hebben in jouw maandelijkse uitgaven kun je heel wat geld besparen. Welke bedragen worden er maandelijks afgeschreven en zijn deze uitgaven wel nodig? Heb je bijvoorbeeld meerdere abonnementen? Bekijk eens of je een abonnement kunt opzeggen. Dit scheelt dan misschien maar een paar tientjes per maand, maar op jaarbasis kan het heel wat uitmaken. Het is misschien niet je favoriete klusje: maar pak je administratie erbij en ga er voor zitten om één en ander op een rij te zetten.

Bedenk je met abonnementen dat we vaak veel meer afnemen in een pakket, dan dat we daadwerkelijk gebruiken. Zoals met televisie en internet bijvoorbeeld, waarbij de basispakketten vaak al behoorlijk uitgebreid zijn. Dus besef, ook zoiets als je tv en internet vergelijken is altijd een goed idee. Grote kans dat of je vertrouwde aanbieder of overstappen naar een ander je jaarlijks flink wat kan besparen.

Geld besparen op je energiekosten

Door je huis beter te isoleren wordt je huis comfortabeler, energiezuiniger én ben je goed op weg naar een duurzamer huis. Met als bijkomend voordeel dat ook nog eens je maandelijkse kosten als de energierekening omlaag gaan. En als het op isoleren aankomt zijn er een heleboel dingen die je zelf kan doen of laten doen, voor in je huurhuis of je koophuis en er bestaat zelfs een heel fijne subsidie waar je gebruik van kan maken.

Er is veel dat je zelf kan doen als het gaat om het isoleren van je huis, maar net hoe groot je budget is of wat je het waard vindt. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige aandachtspunten zoals het aanbrengen van radiatorfolie, nieuwe tochtstrips langs ramen en deuren aanbrengen en tochtborstels onder binnendeuren, een isolerende ondervloer leggen onder je nieuwe vloer en dikke gordijnen voor de ramen hangen. Mocht je een koophuis hebben én wat meer budget, dan kan je ook aan de slag gaan met – of opdracht geven tot – wat grotere isolatieklussen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en overstappen op isolatieglas zoals HR++ glas.

Zeker nu de kosten voor energie flink omhoog schieten, kunnen investeringen zoals deze al snel hun voordeel op gaan leveren. Maar (!) vergeet niet ook je huis goed te ventileren om vochtproblemen te voorkomen én bedenk dat een goed geventileerd huis ook makkelijker opwarmt als je de verwarming aanzet.

Heb jij nog aanvullende slimme en handige bespaartips? Deel ze dan onder dit artikel! :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links in artikelen. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 13 november 2021 at 13:08

    Fijne en zeer belangrijke tips……
    Hier kan iedereen iets van leren….

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.