Huis & interieur

Interieur | Het kleurenpalet voor een Japandi interieur

22 november 2021

Japandi interieur inspiratie
Het is misschien wel de grootste interieurtrend van dit jaar: Japandi! Het is een combinatie tussen Japanse en Scandinavische invloeden. Op de wereldkaart ligt dit natuurlijk ver uit elkaar maar de overeenkomst is duidelijk; een heel rustgevend en zen interieur met the best of both worlds. In dit artikel lees je alles over deze woontrend, het kleurenpalet dat hierbij past en hoe je ervoor kan zorgen dat je huis wél zen maar niet kil gaat worden.

‘Lees ook: Home | Dit zijn de interieurtrends voor 2022.’

Japandi interieur inspiratie Japandi interieur inspiratie Japandi interieur inspiratie

Woontrend | Japandi

Bij de Japandi woontrend zie je heel duidelijk dat het om minimalisme draait en dat natuurlijke materialen en kleuren de voorkeur hebben. Zo zie je dat beige, taupe, lichtbruin, wit en zwart overheersen en dat er wordt gespeeld met stoere zwarte details en hier en daar een goudkleurige touch.

Het gevaar in de combinatie van dit kleurenpalet, minimalistische inrichting en de strakke lijnen qua accessoires kan zijn dat het geheel wat killetjes oogt. Probeer daarom voor voldoende contrast te zorgen door te spelen met verschillende texturen en natuurlijke materialen. Want bij de Japandi woonstijl hooft ook een ‘zachte’ beleving. Kies niet enkel voor vierkante lijnen maar onderbreek het geheel met bijvoorbeeld een zitelement of een eettafel in een meer organische en ronde vorm of mooie witte Japanse lampionachtige lampen boven de eettafel. Voeg een dik, wollig vloerkleed toe aan de zithoek, kies voor aaibare stoffen voor de kussens in de bank en laat ook vooral voldoende planten terugkomen om een ruime tot leven te brengen. Zo zal je zien dat de Japandi basis al snel een fijn en juist verrassend warm thuis maakt waar vooral ook goed in geleefd kan worden. Durf – juist in zo’n strakkere interieurtrend – ook het imperfecte te omarmen en er je eigen draai aan te geven.

Natuurlijke materialen, eenvoud en subtiele contrasten in kleuren en vormen laten deze trend perfect tot haar recht komen.

Japandi interieur inspiratie Japandi interieur inspiratie Japandi interieur inspiratie

Japandi kleuren en materialen

Bij de Japandi trend zien we dat er veel wordt gewerkt met één basiskleur die doorloopt op alle wanden in de ruimte en dat de voorkeur voor een vloer ook vaak redelijk licht wordt gehouden. Maar ook hier kan juist veel gespeeld worden om een warmere look aan deze interieurtrend te geven. Kies voor de muurafwerking in ieder geval voor een goede kwaliteit verf met hoge dekkracht, zoals bijvoorbeeld Wijzonol, waardoor je basis er zonder irritatie tijdens het schilderen in één keer goed op zit en maak voor de kozijnen en ander lakwerk bijvoorbeeld de keuze voor Wijzonol Aqua Zijdeglans. Deze laatste is niet alleen krasvast maar is ook handvetbestendig en niet donkervergelend. Heel fijn als je mooie lichte kleuren op het houtwerk ook écht fris blijven ogen!

Japandi interieur inspiratie Japandi interieur inspiratie Japandi interieur inspiratie

Japandi kleuren
– beige
– wit
– zwart
– crème
– licht taupe
– lichtbruin
– zacht terracotta
– poederachtige pasteltinten

Japandi materialen
– linnen
– minimalistische goudkleurige en zwart stalen details
– beton
– subtiele webbing van natuurlijke materialen
– het combineren van verschillende houttinten
– zo min mogelijk bewerkt, voelbare texturen

Extra tip: ook op muren kan je heel erg leuk spelen met verschillende texturen om een ruimte meer warmte mee te geven als contrast bij de minimalistische inrichting. Denk bijvoorbeeld aan krijtverf op één grote wand, zo krijgt een muur een bijna aaibare uitstraling en een warmere look.

Persoonlijk begin ik de Japandi interieurstijl steeds meer te omarmen en is het misschien exact wat we nodig hebben in deze vreemde tijden. Een beetje meer rust, sereenheid en een cocoon-gevoel in eigen huis creëren als rustgevende thuishaven. Ondanks dat we hier in huis nog niet eens zo heel lang geleden over zijn gestapt op meer kleur op de muren in de woonkamer, denk ik eraan deze toch juist weer in een lichtere en meer zachte kleur te gaan verven. Ik denk dat het hiermee ook meer eenheid zal krijgen en verder passen de meubels qua materialen en kleuren best goed in deze woontrend.. Mocht er een make-over in zitten, dan ga ik daar zeker wat over delen :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 23 november 2021 at 13:15

    Prachtige teinten.
    Dit zal zeker veel rust geven…

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.