Huis & interieur

Getest! | Leitz TruSens luchtreiniger

13 november 2021

Leitz TruSens luchtreiniger Z3000 review/ervaring/test
Zeker sinds de afgelopen twee jaar zijn we ons een stuk bewuster geworden van de luchtkwaliteit, ook binnenshuis. Er is dan ook een steeds grotere vraag naar luchtreinigers die ervoor zorgen dat de lucht die we inademen schoner is. Zo heb ik de afgelopen weken de Leitz TruSens luchtreiniger uitgeprobeerd. Deze luchtreiniger heeft de voordelen dat er minder allergenen en bacteriën in de lucht aanwezig zijn, dat nare en muffe geurtjes worden verminderd en zorgt zelfs voor minder huidschilfers van bijvoorbeeld huisdieren in huis. In dit artikel lees je alles over dit product en onze bevindingen!

‘Lees ook: Home | Dit zijn de interieur trends voor 2022!’

Leitz TruSens luchtreiniger Z3000 review/ervaring/test

Leitz TruSens luchtreiniger met huisdierfilter

De belofte

De Leitz TruSens luchtreiniger meet samen met de SensorPod die je aan de andere kant van de woonkamer neerzet op meerdere plekken de luchtkwaliteit in de ruimte en zorgt daarna voor een zo best mogelijke reiniging van deze lucht. Dit gebeurt door middel van een viervoudig filtersysteem, een UV-C lamp en een dubbele luchtstroom, waardoor de schone lucht optimaal door de gehele ruimte verspreid wordt. Vervolgens wordt de luchtkwaliteit continu gemonitord en de intensiteit van de reiniging aangepast naarmate de luchtkwaliteit verandert.

De Leitz TruSens luchtreiniger kan afgestemd worden op persoonlijke voorkeur door middel van de keuze voor één van de drie speciale filters die je in het apparaat toe kan passen. Zo worden microscopisch kleine vervuilde deeltjes – zoals huisstofmijt, allergenen, bacteriën, schimmels en pollen – opgevangen en gefilterd, en dat levert in de gehele ruimte een schonere lucht op. Je kan kiezen voor één van deze drie filters:

Allergie- en Griepfilter; vermindert tot wel 99% de hoeveelheid bacteriën en virusdeeltjes in de lucht door middel van onder andere het antiviraal HEPA-filter
Geur- en VOS-filter; vermindert ongewenste geuren en vluchtige organische stoffen (VOS) zoals bijvoorbeeld vieze luchtjes als gevolg van bijvoorbeeld koken, roken en verf- en schoonmaakklusjes. Naast een HEPA-filter bevat deze variant ook een koolstoffilter dat uit drie lagen bestaat, waardoor luchtjes zo snel mogelijk worden geabsorbeerd
Huisdierfilter; voor huisdiereigenaren om huidschilfers en eventuele huisdiergeuren te minimaliseren en de kans op een allergische reactie zoveel mogelijk te verminderen. Dit 3-in-1 filter bevat een wasbaar voorfilter dat 99,97% van de huidschilfers en dierenharen filtert voordat de lucht weer in de kamer terug wordt geblazen zónder de luchtstroom te beperken. Daarnaast bevat ook deze variant ook een HEPA-filter en een speciaal actief koolstoffilter dat geuren absorbeert.

Leitz TruSens luchtreiniger Z3000 review/ervaring/test Leitz TruSens luchtreiniger Z3000 review/ervaring/test Leitz TruSens luchtreiniger Z3000 review/ervaring/test

Prijs en verkrijgbaarheid

De Leitz TruSens luchtreiniger is verkrijgbaar bij onder andere bol.com in drie verschillende modellen, afhankelijk van de grootte van de ruimte:

Leitz TruSens luchtreiniger Z-1000, €117,50 (voor ruimtes tot 23m2)
Leitz TruSens luchtreiniger Z-2000, €199,95 (voor ruimtes tot 35m2)
Leitz TruSens luchtreiniger Z-3000, €287,95 (voor ruimtes tot 70m2)

De verschillende filters en vervangbare onderdelen zijn los verkrijgbaar vanaf €14,95 tot zo’n €75,00. Tip: er loopt er op dit moment een €10,- cashback-actie én er wordt voor ieder verkochte luchtreiniger €10,- gedoneerd aan het Longfonds.

Leitz TruSens luchtreiniger Z3000 review/ervaring/test Leitz TruSens luchtreiniger Z3000 review/ervaring/test

Onze ervaring met de Leitz TruSens luchtreiniger

Wij ontvingen voor deze test de Leitz TruSens Z-3000 luchtreiniger in combinatie met het Huisdierfilter, een perfecte combinatie voor onze open benedenverdieping én omdat we drie huisdieren rond hebben lopen (twee langharige poezen en een kleine hond). Nu is Coosje een toypoedel waardoor we van haar heel weinig tot geen last hebben van losse haren en huidschilfers, maar bij de langharige poezen is dit zeker een ander verhaal. Wanneer er minder goed geventileerd kan worden – zoals nu wanneer de temperaturen buiten flink beginnen te dalen – merk ik dit zeker in huis. Niet alleen qua een lichte huisdierallergie, maar ook aan de (minimale, maar toch) aanwezige huisdiergeurtjes. Daarnaast werken we met twee personen met allerlei elektronische apparatuur vanuit huis.. Een perfecte situatie om dit apparaat uitgebreid te gaan testen!

Qua looks vind ik dit eerlijk gezegd nog best een mooi apparaat. Het ziet er heel clean uit qua kleuren en de ronde vorm maakt het minder ‘een blok’ dat in het zicht staat. Het transparante paneel met heeft tiptoetsen is ook weer minimalistisch vormgegeven en heeft een gekleurd randje dat correspondeert met de luchtkwaliteit in huis. Deze geeft een waarde aan:

 • 0-50 blauw, goed
 • 50-100 geel, gemiddeld
 • 100+ rood, slecht

Het apparaat heeft hier in huis nog niet eerder een waarde boven de 40 aangeven, dus volgens mij doen we het al best goed met het fris houden van het huis door goed te ventileren en dergelijke. Maar toch, merk je een verschil als de luchtreiniger een tijdje aanstaat en daardoor een lagere waarde aangeeft. Het is lastig om uit te leggen, maar het voelt wat ‘frisser in het hoofd’ en ik merk duidelijk een minder kriebelige neus en keel. Daarnaast worden eventuele geurtjes van een natte hond na het uitlaten in een herfstige regenbui of luchtjes na een kruidige kooksessie verrassend vlot geneutraliseerd.

De Leitz luchtreiniger maakt niet veel geluid (volgens het boekje tussen de 32-66dB) en klinkt een beetje als een white noise apparaat op fluisterstand. En de ontstane luchtstroom rondom het apparaat is subtiel aanwezig zonder een tocht te veroorzaken. Ook fijn: je kan het apparaat in nachtmodus zetten waardoor de displayverlichting uit gaat. Handig voor als je hem op de slaapkamer hebt staan of het licht te storend vindt.

Nog een groot voordeel: geen ingewikkelde mogelijkheden, een afstandsbediening die je kwijt kan raken of een lastige bediening. Je plaatst het filter in de behuizing en zet het apparaat aan, vervolgens plaats je de SensorPod aan de andere kant van de ruimte in zicht van de luchtreiniger en voilá. Een soort plug and play waarbij de automatische stand eigenlijk altijd aanstaat hier in huis. Easy!

Met alle uren die we binnenshuis doorbrengen, het feit dat er steeds meer vanuit huis gewerkt wordt waardoor er niet alleen meer mensen in huis zijn maar ook meer apparatuur aan staat, het belang van een goede luchtkwaliteit dat door de huidige situatie nog belangrijker is geworden.. Ja, ik kan wel begrijpen dat er een groeiende vraag is naar goede luchtreinigers voor in huis.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Af en toe maak ik gebruik van affiliate danwel gesponsorde links in artikelen. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk van mijn passie mijn werk te kunnen maken en de website draaiende te kunnen houden. Dankjewel!

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Glynis
  Reply Glynis 6 februari 2024 at 06:32

  Ik heb het apparaat nu sinds 4 weken in gebruik, wat ’n uitvinding!! Ik heb veel last van allergieën (géén voedselallergieën) en ik heb door gebruik van de z-3000 ook geen droge ogen meer. Hij staat wel van s’morgens tot 23.00 u aan. Ik heb hem destijds aangeschaft via Actionshop voor €53,95 incl verzendkosten……ik ben gewoon verliefd op hem!! ÷)

 • Avatar van Benjamin
  Reply Benjamin 28 januari 2024 at 19:24

  Ik heb deze luchtreiniger voor 49.95 euro gekocht bij de Action. Hij bevalt mij prima.

 • Avatar van Donna
  Reply Donna 14 november 2021 at 15:04

  Mooi om te zien dat er goed over nagedacht is. 26 jaar geleden kocht ik mijn eerste luchtreiniger. Een groot zwart apparaat met een brommend geluid en gaf een enorme kou in huis. Geen Succes. Dat is met de nieuwe apparatuur van nu natuurlijk heel anders.

  • Avatar van Marja
   Reply Marja 5 februari 2024 at 21:22

   Wij hebben de Z-2000 in de slaapkamer staan
   Wat een fijn apparaat op nachtstand hoor je hem echt niet
   De waarde is rond 13 dus lekkere frisse slaapkamer

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 13 november 2021 at 14:27

  Dit klinkt heel erg goed, ik ga mij hier zeker meer in verdiepen. Ik heb astma en allergieen dus voor mij is schone lucht ook zo belangrijk en fijn 😊

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.