Lifestyle

Health | Leren mediteren – de mindfulness meditatie

11 november 2021

mindfulness meditatie tips
Een rustige dag waarbij balans het sleutelwoord is. Wie wil dat niet? Steeds vaker komt mediteren voorbij als methode om de boel op een rijtje te krijgen en houden als je een leven hebt waarbij rust een zeldzaamheid is en stress de overhand heeft. Mediteren is niet alleen weggelegd voor degene die een druk leven heeft of last heeft van stress, maar kan ook heel fijn werken tegen een verscheidenheid aan aandoeningen. Heb je bijvoorbeeld problemen met focussen, last van bepaalde angsten of ben je onzeker? Door mindfulness meditatie werk je aan een sterkere basis van jezelf waarbij je veel mentale vooruitgang kunt stimuleren.

‘Lees ook: Health | Een goed begin van je dag met yoga.’

mindfulness meditatie tips

Wat betekent mindfulness?

Een begrip dat net als meditatie steeds vaker voorbij komt, is mindfulness. Wat is mindfulness eigenlijk? Bij mindfulness gaat het erom dat je met je volle aandacht in het hier en nu bent. Alles wat je zintuigen opvangen, is een aandachtspunt waardoor je continu ‘bij de les’ bent zonder afgeleid te worden door gedachten of emoties. Acceptatie staat centraal, bij alles wat voorbij komt. Of dit nu positieve gedachten zijn of negatieve, je observeert ze van afstand zonder er iets mee te doen.

Mindfulness mediteren – aan de slag

Makkelijker gezegd dan gedaan, kun je denken. Hoe zet je je gedachten aan de kant en aanschouw je deze van een afstandje zonder meegetrokken te worden? We helpen je een handje op weg.

Tip 1. Plan je mindfulness meditatie momentje in
Dit klinkt misschien gek, maar als je een dag en tijd plant dan kun je alles afstemmen op een zo fijn mogelijk moment voor jezelf. Kies een dag, tijd en locatie waarop je de meeste rust ervaart en even helemaal naar binnen kunt keren zonder gestoord te worden.

Tip 2. Zorg dat je de juiste spullen hebt
Een meditatiekussentje en een yoga deken zijn twee hele fijne accessoires om altijd binnen handbereik te hebben. Door het kussen kun je zo gaan zitten dat je geen last van je benen of heupen krijgt en met het dekentje blijf je lekker warm.

Tip 3. Oordeel niet en heb voldoende geduld
Mediteren is niet makkelijk, helemaal niet als je hier weinig ervaring mee hebt. Daarom is het belangrijk om niet na één sessie of twee sessies te oordelen dat het niets voor je is of dat het niet lukt. De kunst van het mediteren komt vanzelf, hier hoef je vrijwel niets voor te doen behalve met volle vertrouwen op jouw moment op jouw plekje te gaan zitten (of liggen). Na enkele sessies zal je merken dat je makkelijker tot rust komt en dat je gedachten steeds sneller stil worden.

Tip 4. Focus je op je ademhaling
Om niet in te gaan op je gedachten is het focussen op je ademhaling een veel gebruikte techniek. Probeer je gedachten bij iedere in- en uitademing te houden en zo goed mogelijk te voelen wat je voelt. Hoe voelt het als de zuurstof door je neus naar binnen vloeit richting je longen? En hoe voelt het als je uitademt? Heb je het idee dat je nieuwe energie inademt en oude ballast uitademt? Als je voelt, kun je niet nadenken. Een alternatief voor het volgen van de ademhaling is daarom het langslopen in je bewustzijn van je lichaam, een zogenaamde bodyscan. Wat voel je in alle verschillende delen van je lichaam?

Tip 5. Creëer je eigen sessie
Mediteren is voor iedereen verschillend. Kom erachter wat voor jou het beste werkt en bouw beetje bij beetje aan de ideale sessie die bij jou past. De juiste spulletjes, locatie, temperatuur, geur, omgevingsgeluiden, duur van de meditatie en vorm van uitvoering bepalen of jij je op je gemak voelt of niet. Is er iets niet naar wens? Pas het dan meteen aan zodat je je er niet meer aan stoort.

Heling van het lichaam

Als je je draai gevonden hebt en de mindfulness meditatie een vast plekje in je leven hebt kunnen geven, zal je waarschijnlijk al gemerkt hebben dat het een enorme positieve uitwerking op je mentale gezondheid kan hebben. Meer rust, minder stress, meer zekerheid, minder angst, betere nachtrust, een rustigere ademhaling, een betere concentratie, ga zo maar door. De uitwerking kan per persoon verschillen maar een positief effect op je geestelijke welzijn is universeel.

Maar wist je ook dat mediteren een zeer krachtige manier is om je lichamelijke gezondheid te verbeteren? Als onze geest volledig tot stilstand is gekomen, heeft dit een directe invloed op ons lichaam. Dit is eveneens het principe van Yoga Nidra. Op dat moment bevinden je lichaam en geest zich in een dusdanig juiste verhouding dat je lichaam in staat is op een krachtige manier herstelwerkzaamheden uit te voeren daar waar het nodig is in je lichaam. De resultaten kunnen variëren van klein tot gigantisch, afhankelijk per persoon en alle persoonlijke aspecten. Hoe lang mediteer je per keer? Hoe vaak mediteer je per week? Hoe lang mediteer je al? In hoeverre ben je ervan overtuigd dat hetgeen je doet ook daadwerkelijk resultaat geeft?

Een gegeven dat veel mensen niet weten, is dat er een directe verbinding tussen je hersenen en darmen loopt waarbij binnen milliseconden berichten tussen beide worden uitgewisseld. Voornamelijk van je darmen naar je hersenen, maar ook andersom.

Extra tip: stimuleer zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn door naast het mediteren een gezond voedingspatroon aan te houden. De gelukshormonen uit je darmen die ontstaan na een gezonde maaltijd, bereiken direct je hersenen waardoor je een gelukkig gevoel ervaart. En door het gelukkige gevoel in je hersenen ontvangen je darmen op hun beurt weer positieve berichten terug.

Namasté.

* Deze expertblog werd geschreven door SuperYoga.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 11 november 2021 at 09:54

  Een rondje met de hond lopen doet me ook goed. Als ik ga mediteren val ik in slaap en dat is niet altijd wenselijk midden op de dag als ik nog dingen af wil maken.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 11 november 2021 at 11:40

   Herkenbaar! Hier doet een rondje in de natuur me ook altijd goed, werkt heel zen :)

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 11 november 2021 at 09:52

  Goeie tips! Ik zou eigenlijk ook vaker willen mediteren maar vind het toch moeilijk om mijzelf er toe te zetten. Wat ook een tip is om te mediteren aan het begin of aan het einde van de dag, zo begin je je dag op een fijne manier of sluit je hem af op een fijne manier. 😊

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.