Lifestyle

Health | 5 tips tegen stressincontinentie

12 december 2021

stressincontinentie tips (tips bij ongewenst urineverlies)
Ongewild urineverlies is een taboe om openlijk te bespreken, maar wist je dat ongeveer één op de vijf vrouwen boven de 40 jaar te maken heeft met stressincontinentie? Dit is het type urineverlies dat optreedt bij lichamelijke inspanningen zoals springen, hoesten en rennen en dat ontstaan in bijvoorbeeld bij vrouwen die in de overgang zijn. Het is helaas een ongemak dat flink wat onzekerheid met zich mee kan brengen.. In dit artikel lees je een aantal tips om met dit type incontinentie om te kunnen gaan.

‘Lees ook: Health | 9 tips voor meer energie.’

stressincontinentie tips (tips bij ongewenst urineverlies)

Tips tegen stressincontinentie

Urineverlies door stress is een lastige vorm van incontinentie omdat je helaas niet altijd zelf in de hand hebt hoeveel stress je te verwerken krijgt. Natuurlijk heb je de lichamelijke inspanning zelf in de hand en kan je je hierop voorbereiden wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen of sporten, maar een spontaan moment op een trampoline, een flinke nies- of hoestbui en spontane lachbui heb je al minder in de hand. Laat staan als je last krijgt van stressincontinentie bij zwangerschap, na de bevalling of door de menopauze.

–> Mocht je merken dat je last krijgt van ongewenst urineverlies dat niet in korte tijd vanzelf overgaat, dan is het altijd aan te raden contact op te nemen met je huisarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is dat er iets aan te doen is. Het kan namelijk redelijk ‘onschuldig’ zijn wanneer het door tijdelijke stress ontstaat, maar er kan eventueel meer achter zitten. De huisarts kan het één en ander met je bespreken en zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een bekkenbodemtherapeut om te kijken naar de specifieke situatie en het opstellen van een behandelplan.

1. Oefeningen
Er zijn bepaalde oefeningen die er bekend om staan dat ze je bekkenbodem versterken waardoor je minder last zal krijgen van urineverlies. Denk hierbij aan kegeloefeningen die je uitvoert met behulp van een kegelvormig hulpstuk in de vagina vast probeert te klemmen of bepaalde aanspanoefeningen. Het zal aan het begin even wennen zijn en het kan inspannend zijn waardoor rustig opbouwen aangeraden wordt, maar je zal merken dat er al na enkele weken verbetering op kan treden als je ze regelmatig uitvoert.

2. Operaties
Mochten thuisoefeningen en/of hulp van een bekkenbodemspecialist niet voldoende resultaat opleveren, dan zijn er enkele operaties mogelijk om het ongewenste urineverlies zoals stressincontinentie te verhelpen. Denk aan het laten plaatsen van een incontinentietampon, de ingreep van een zogenaamde bulkinjectie, colposuspensie of ProAct ballon die de plasbuis beter afsluiten of het plaatsen van een kunstsluitspier of een bekkenbodemmatje.

3. Lifestyle aanpassingen
Er zijn enkele relatief eenvoudige lifestyle aanpassingen om te ondersteunen bij ongewenst urineverlies. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd volledig ‘uitplast’ bij je toiletbezoek door ook je bekken te kantelen zodat de blaas goed geleegd kan worden. En het klinkt misschien tegenstrijdig, maar probeer ook niet te vaak naar het toilet te gaan aangezien er dan gewenning optreed. Train je blaas om iedere 4 tot 6 uur uit te kunnen houden waardoor deze sterker zal worden. En drink voldoende, omdat te geconcentreerde urine de blaas kan irriteren en daardoor aandrang kan geven terwijl je blaas niet vol is.

4. Persoonlijke hygiëne
Ook je persoonlijke hygiëne speelt een rol bij urineverlies. Houd jezelf fris en schoon en reinig iedere dag de buitenste delen van je vagina met lauwwarm water en eventueel een milde reinigingsgel, draag ondergoed van ademende natuurlijke materialen zoals katoen en bamboe en vermijd het dragen van te strakke broeken.

5. Incontinentieproducten
Er wordt vaak uitgeweken naar een inlegkruisje of maandverband dat eigenlijk bedoeld is voor de menstruatieperiode, maar er is een groot verschil tussen menstrueel bloed of het opvangen van urine. Door incontinentiemateriaal te gebruiken zal je merken dat dit urine beter absorbeert, je huid beter droog houdt en dat dit nare luchtjes niet door laat. Er is een groot aanbod in incontinentiemateriaal; van inlegkruisjes voor licht urineverlies tot aan incontinentiebroekjes voor wanneer je regelmatig urine verliest.

Dit is wat mij betreft één van de onderwerpen die snel uit de taboe-hoek mag komen en ik hoop met dit artikel niet alleen handige tips te kunnen delen, maar het ook meer bespreekbaar te maken. Urineverlies is namelijk niets om je voor te hoeven schamen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Mieke
    Reply Mieke 16 december 2021 at 21:06

    Gelijk heb je! Dit hoort geen taboe te zijn.

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 12 december 2021 at 23:24

    Wat erg als men dit heeft.
    Er bestaat incontinentiemateriaal.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.