Huis & interieur

Interieur inspiratie | Tips voor het creëren van een zen badkamer

6 december 2021

zen badkamer inspiratie en tips
Persoonlijk vind ik maar weinig dingen net zo ontspannend als mijzelf terugtrekken in de badkamer voor een wellnessmomentje. Maar vaak is de badkamer een ondergeschoven kindje als het op het inrichten aankomt, terwijl enkele kleine aanpassingen juist hét verschil kunnen maken. Met deze zen badkamer inspiratie tips maak je al snel een ruimte waarin je helemaal tot rust komt.

zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips

Inspiratie en tips voor het creëren van een zen badkamer

Ik zocht een hele reeks foto’s als inspiratiemateriaal uit, zodat je ziet dat je in iedere badkamer aan de slag kan om er iets moois van te maken. Waarbij het dus niet uitmaakt hoe groot of klein de badkamer is en of je nu enkel een douche hebt of ook een bad. Zoals je eigenlijk op de foto’s in dit artikel ziet draait het om het creëren van een bepaalde rust en eenheid, zodat je direct tot rust komt zodra je de ruimte betreedt en dat kan je heel eenvoudig bereiken:

Opruimen

Jep, altijd het minst leuke klusje maar wel degene die het meeste effect zal maken. Ga met een kritisch oog door de badkamer langs de accessoires, frutsels en de verzorgingsproducten. Wat gebruik je nooit, wat vind je niet meer mooi, wat hoort er niet in deze ruimte te staan? Tijd om dit uit te zoeken, op te ruimen om afstand van te nemen.

Het tweede deel van opruimen heeft meer te maken met overzicht creëren en rommel buiten beeld houden. Kies bijvoorbeeld voor een dichte wasmand (of twee naast elkaar zodat je gelijk de was kan voorsorteren op kleur), zet een klein extra kastje neer voor verzorgingsproducten, haaraccessoires en dergelijke zodat deze niet allemaal in het zicht liggen en stal je dagelijkse producten uit op het schapje door ze bijvoorbeeld te groeperen in je avondroutine en ochtendroutine op een houten of marmeren plateau. Door spullen in een mandje, bakje of op een plateau te groeperen lijkt het een stuk meer op orde en het geeft net dat kleine beetje extra aan de ruimte.

Rustige kleuren

Kies in de badkamer het liefst voor rustige kleuren, tenminste: als je echt aan de slag wil voor het creëren van een rustige badkamer die aanvoelt als een home spa. Wit, crème, beige, greige, bruintinten, antraciet.. eigenlijk doet een Japandi kleurenpalet het in de badkamer prachtig voor die zen feeling. Je kan dit bijvoorbeeld toepassen door een subtiele tint op het plafond (klinkt gek, maar geeft een ruimte echt een toffe touch!) en bijvoorbeeld het vervangen van de badmat en handdoeken.

Daarbij doen ook de vormen van zowel vaste items als de accessoires heel veel. Probeer niet alleen te kiezen voor vierkante lijnen, maar zoek een evenwicht samen met meer ronde en organische vormen voor een stukje ‘verzachting’ in deze ruimte. Ook matte items ogen vaak rustiger dan glanzende objecten: verwissel bijvoorbeeld chromen haakjes, prullenbakjes, wc-rolhouders en dergelijke door matte zwarte varianten, zo geef je gelijk je badkamer een modernere upgrade.

zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips zen badkamer inspiratie en tips

Natuurlijke materialen

Iets dat eigenlijk onmisbaar is om een rustgevend geheel te maken, is toch wel het afscheid nemen van plastic bakjes, opbergdozen en accessoires. Zodra je deze inruilt voor bijvoorbeeld houten of mooie stenen bakjes, vilten opbergdozen en een wasmand van stof of gevlochten riet, een bamboe plateau en overgaat op natuurlijke sponzen zal het één en ander er direct heel anders uitzien.

Zonder gelijk je hele badkamer een make-over te hoeven geven, zijn er zo echt wel wat kleinere dingen die je kan doen om het geheel alsnog een heel andere look te geven. Zo kan je alle accessoires en de aankleding aanpakken, of net een stapje verdergaan en in de badkamer en het toilet bijvoorbeeld kiezen voor een wastafelblad van hout. iet eens een heel kostbare uitgave, maar wel iets dat het geheel direct een andere uitstraling geeft!

Breng de ruimte tot leven

Nog iets dat op de inspiratiebeelden in dit artikel heel erg goed te zien is, is dat een badkamer pas echt een beetje tot leven komt zodra er groen in terugkomt. En dan het liefst niet in de vorm van stoffige kunstplanten maar echte planten en/of bloemen. Bij een tuincentrum kan je hiervoor gerust om advies vragen, want je hebt in een badkamer vaak te maken met een vochtige ruimte met minder daglicht en daar moeten de planten wel tegen kunnen natuurlijk. Ook leuk: een bosje eucalyptusbladeren bij elkaar binden en ophangen, zodat ze een heerlijke geur afgeven tijdens een warme douche :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.