Fashion Huis & interieur

How to | In 3 stappen een opgeruimde kledingkast

12 januari 2022

kledingkast opruimen overzicht tips stappenplan
Een nieuw jaar, een fris huis. De voorjaarsschoonmaak lijkt dit jaar wel heel erg vroeg begonnen te zijn, maar misschien komt dat ook wel door het best zachte weer dat we tot nu toe hebben deze winter. Tel daarbij op dat we meer dan ooit thuis zitten en daarom meer investeren in ons eigen nestje. Niet alleen om het aan te passen, anders in te richten en wellicht zelfs te verbouwen, maar ook om het eens even flink op te ruimen. Eén van die lekkere opruimklusjes is toch wel het opruimen van je kledingkast. Hierbij een stappenplan hoe je dit aanpakt. Let’s go!

‘Lees ook: Fashion | Zo hou je je wollen trui zacht en mooi.’

kledingkast opruimen overzicht tips stappenplan

Stappenplan voor het opruimen van je kledingkast

Haal je kledingkast leeg

De minst leuke stap, maar het moet toch echt gedaan worden. Dus: handen uit de mouwen en gaan! Neem er zo’n drie kratten of dozen bij want dan kan je het één en ander direct sorteren. Zo is het duidelijk dat de kledingstukken die niet meer gemaakt/hersteld kunnen worden of vlekken hebben die er echt niet meer uit gaan in een vuilniszak gedaan mogen worden om afscheid van te nemen. Vervolgens zijn er vast een aantal items die je nooit meer draagt, maar nog te mooi zijn en waar je nog wel iemand anders blij mee kan maken (weggeven of verkopen via Vinted of Marktplaats). En dan heb je als laatste de stapel met kleding over met items die je heel graag draagt en mooi aansluiten bij jouw persoonlijke stijl.

Nu je de kleding volledig uit hebt gezocht en de kledingkast leeg is, kan je de kledingkast die je hebt even lekker uitsoppen zodat alles weer stofvrij is, roedes weer recht hangen en planken eventueel anders ingedeeld kunnen worden. Of – als je toe bent aan iets nieuws – kan je nu aan de slag om een nieuwe kledingkast neer te zetten. Extra tip: kies bij een kleinere ruimte voor een schuifdeurkast aangezien dit veel scheelt vanwege de draairuimte van een normale openslaande deur.

kledingkast opruimen overzicht tips stappenplan

Het inrichten van je kledingkast

Om een duidelijk overzicht te krijgen met het opruimen van je kledingkast, zijn ook hier een aantal handigheidjes voor om rekening te houden met het inrichten ervan.

Het hanggedeelte

Hang zoveel mogelijk items als blouses, broeken, rokken, jurken, jasjes/blazers en vesten op aan kledinghaken. Kies voor allemaal dezelfde hangers voor een opgeruimde look, zeker wanneer je kiest voor smallere varianten met een velours laagje nemen de hangers weinig ruimte in beslag én glijdt kleding er niet gemakkelijk vanaf. Hang vervolgens soort bij soort voor het overzicht, dus alle broeken en alle jurken bij elkaar.

Het leggedeelte

Werk met meerdere stapeltjes voor een fijn overzicht in je kledingkast. Denk aan een stapeltje met mouwloze shirts en hemdjes, een stapel met T-shirts, een stapel longsleeves en een stapel truien. Kies voor draadmandjes of dozen waarin je ondergoed, sokken en accessoires zoals riemen overzichtelijk bij elkaar opruimt. Als laatste is een stapeltje sportkleding en een stapeltje slaapkleding handig om apart bij elkaar te hebben.

Seizoenskast

Heb je stiekem nét even teveel kleding om in één keer in je kledingkast kwijt te kunnen, dan kan je ervoor kiezen om te werken met een seizoenskast. Zo kan je bijvoorbeeld in de winter alle lente- en zomerkleding plus bijpassende schoenen in kledingdozen of vacuümzakken op zolder of in de garage leggen. En dan wissel je eind van de zomer weer alles om zodat je kledingkast klaar is voor de herfst en winter. Zo voelt ook alles weer aan als nieuw!

Take care, voor een duurzame kledingkast

En dan nog een kleine laatste tip: zorg voor je kleding. Zeker wanneer je bezig bent met verduurzaming zal je merken dat je minder kleding en schoenen zal hebben, maar wel van een betere kwaliteit. Daar kan je dus járenlang plezier van hebben! Met een pluisjesborstel maak je sommige items in no time weer zo goed als nieuw en fris je het op, met naald en draad kan je een losgeraakt boordje weer netjes maken, met een schoenenborsteltje en schoenpoets hou je je schoenen mooi.. en het is maar een kleine moeite.

En misschien nog wel het leukste na het uitzoeken en opruimen van je kledingkast? Door het overzicht zie je ineens weer wat je allemaal hebt, zie je nieuwe combinaties en haal je meer plezier uit dezelfde garderobe :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 14 januari 2022 at 18:08

  Het is hoog tijd dat ik mijn kledingkast opruim, maar zie er altijd zo tegenop… Maar met je tips zal de klus beslist gestructureerder verlopen. Ga het zeker proberen :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 januari 2022 at 20:30

   Leuk! Alvast veel succes ;) Je kan dit! 😄

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.