Beauty Lifestyle

Health | Tips voor een goede mondverzorging

18 januari 2022

mondverzorging tips
Het is vaak een onderschat deel in onze beautyroutine, maar een goede mondverzorging is erg belangrijk. Wist je dat een onverzorgd gebit ervoor kan zorgen dat er problemen ontstaan die ook invloed kunnen hebben op de rest van je lichaam? Waarschijnlijk poets je al netjes twee keer per dag je tanden, maar er is nog meer dat je kan doen om je mond gezond te houden. In dit artikel een aantal tips en tricks. En nee, de tandarts is je niet aan het pesten als ze vertellen hoe belangrijk flossen is ;)

‘Lees ook: Health | Dit gebeurt er in je lichaam als je teveel suiker eet..

mondverzorging tips

Tips voor een goede mondverzorging

Gezond tandvlees

Onder mondverzorging valt niet alleen het goed verzorgen en onderhouden van je tanden. Het is namelijk ook erg belangrijk om je tandvlees goed te verzorgen. In sommige gevallen hangt het welzijn van je tanden zelfs samen met de gesteldheid van je tandvlees – en andersom! Wanneer je je tandvlees niet goed verzorgd kun je te maken krijgen met ontstoken of bloedend tandvlees. Je kunt tandvleesproblemen of irritatie eraan ondervinden door bijvoorbeeld roken, niet gezond en gevarieerd genoeg eten, door ziekte en stress of door een slechte mondhygiëne. De combinatie van etensresten, bacteriën en speeksel vormt tandplak en tandsteen en dat kan je tandvlees flink gaan irriteren wanneer je dit niet goed schoon houdt. Minimaal twee keer per dag met aandacht je tanden poetsen voor 2 minuten, regelmatig flossen en bijvoorbeeld na je poetsbeurt een verzorgende mondgel of mondwater van een merk als Australian-Bodycare te gebruiken. Dit zijn producten met natuurlijke teatree olie, een ingrediënt dat erom bekend staat bacteriën tegen te gaan en tandvleesproblemen te voorkomen.

Dagelijks flossen

Het werd al eerder aangehaald, maar een belangrijk en vaak onderschat onderdeel van je mondverzorgingsroutine is flossen. Door te flossen verwijder je tandplak en andere bacteriën op plekken waar je met je tandenborstel moeilijk bij kunt komen. Je hebt verschillende soorten floss; draad, waxed, met sponsjes of ragertjes. Voor welke soort je ook kiest, het is belangrijk om het goed uit te voeren. Zo moet je bijvoorbeeld op-en-neer bewegen en altijd voorzichtig te werk gaan om niet het tandvlees te beschadigen. Zijn er dagen waarop je niet de kans hebt om te flossen? Zorg dan dat je tandenstokers in je tas hebt zodat je altijd eetresten en andere vuiligheid kunt verwijderen.

Vergeet je tong niet

Wist je dat je tong ook dagelijkse verzorging nodig heeft? Gedurende de dag kan er aanslag op je tong ontstaan die een slechte adem kan veroorzaken. Ook in dit geval doe je er goed aan om mondwater of mondgel te gebruiken. Je kunt ook een speciale tongschraper aanschaffen om zo de plaque of tongbeslag te verwijderen. Pas in dit geval ook weer op dat je voorzichtig te werk gaat; als je je tong beschadigt ben je nog verder van huis. Met het poetsen van je tong verwijder je etensresten, bacteriën, dode cellen, restanten van roken.. Door dit te verwijderen krijg je niet alleen een fris mondgevoel en een prettigere adem, ook krijg je er een betere smaakbeleving van. Win-win!

Wat heb je nodig voor een goede mondverzorging?

– een goede tandenborstel, niet te hard en niet te zacht, met een kop smal genoeg om ook tot achter je kiezen te kunnen komen
– tandpasta, een erwtje per keer is voldoende
– flosdraad, ragertjes of stokertjes, welke je het meest prettig vindt
– eventueel een tongschraper, al kan je met je tandenborstel ook zachtjes je tong poetsen
– aanvullend mondgel of mondwater als afsluiting van je mondverzorging.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 21 januari 2022 at 12:28

  Goede tips.
  Dit is heel belangrijk.
  Ook om de tong te reinigen….

  Xoxo

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.