Lifestyle

Love it! | moonbird wellness-gadget voor ademhalingsoefeningen

22 januari 2022

moonbird ervaring/review ademhalingsoefening healthtech
Ik heb voor dit nieuwe jaar geen goede voornemens gemaakt, maar als er één ding is waar ik duidelijk meer aandacht aan moest besteden dan is het toch wel “meer innerlijke rust creëren” voor mijzelf. Helaas hebben we nu al jarenlang gebroken nachten en dat slaaptekort is duidelijk te merken.. Zo merk ik onder andere dat ik qua ademhaling heel hoog blijf zitten, me vaak gehaast voel, slecht in slaap kan komen, spanningshoofdpijn heb.. dus toen er een persbericht binnen kwam over moonbird ademhalingsgadget was ik direct nieuwsgierig. Inmiddels heb ik hem uitgebreid getest en wil ik heel graag mijn oprechte enthousiasme hierover delen!

‘Lees ook: Health | Met deze tips krijg je meer focus.’

moonbird ervaring/review ademhalingsoefening healthtech moonbird ervaring/review ademhalingsoefening healthtech

“Houd je adem in de hand”

Hoe werkt moonbird?

Eigenlijk heel eenvoudig: je schommelt de moonbird ademhalingstool voorzichtig wakker en neemt hem in de hand, waarbij je je duim op de sensor plaatst. Vervolgens begint er een ademhalingsoefening waarbij je simpelweg inademt als je hem voelt uitzetten en weer uitademt zodra hij krimpt. Maar je kan hem ook koppelen door middel van een app op je telefoon waardoor er specifieke ademhalingsoefeningen aan te zetten zijn; van oefeningen voor een adempauze, om in slaap te dommelen, minder stress en minder angst.

Nadat de ademhalingsoefening klaar is kan je de door de sensor gemeten biofeedback statistieken bekijken, waarin je je hartslag (HR), hartslagvariabiliteit (HRV) en hartcoherentie van tijdens de oefening kan aflezen. HRV is bijvoorbeeld een belangrijke indicator van het vermogen om je lichaam aan te passen aan stress en de omgeving en de coherentie geeft aan hoe je hartslag en ademhaling met elkaar synchroniseren. Een tragere ademhaling zorgt namelijk voor hogere HRV-waarden, wat leidt tot een toestand van ontspanning. Ofwel: langzamer ademen triggert je relax-respons en versterkt je stressmanagementmechanisme en de voordelen hiervan merk je zowel geestelijk als lichamelijk.

moonbird is in 2019 opgericht door broer en zus Michael Broes (economist) en Stefanie Broes (PhD in Farmaceutische wetenschappen). Als healthtech bedrijf willen ze het toepassen van ademhalingsoefeningen bij een groter publiek toegankelijk maken, om zo het algemene welzijn van mensen te verbeteren.

Prijs en verkrijgbaarheid

De moonbird is verkrijgbaar in 4 kleuren en kost €159,- inclusief verzendkosten en wordt geleverd met beschermtasje en laadkabeltje. Moonbird is te bestellen via de eigen website (klik hier).

moonbird ervaring/review ademhalingsoefening healthtech

Langzamer ademen voor een betere gezondheid

Onze mentale gezondheid staat behoorlijk onder druk. Is het niet door de bijzondere uitdagingen van de afgelopen paar jaar dan wel door de prestatiemaatschappij waarin veel van ons verwacht wordt. Laat staan als hier dan ook nog stress bovenop komt door bijvoorbeeld (werk)stress, ziekte, relatiezorgen of financiële problemen. Dit zorgt ervoor dat we meer dan ooit spanningsgerelateerde klachten zoals paniekaanvallen, angst en depressie, hoofdpijn, burn-out en slapeloze nachten ervaren. Alle ondersteuning hierbij is dan ook heel erg welkom en moonbird kan hiervoor een helpende hand zijn.

Wanneer we angst, pijn, stress, ziekte of een ingrijpende gebeurtenis ervaren gaan we te snel ademen. Zeker wanneer dit langdurig aanhoudt zal je hiervan uiteindelijk emotioneel, mentaal en/of fysiek last van gaan krijgen. Door trager te gaan ademen kunnen we verschillende herstelprocessen in ons lichaam gaan herstellen waardoor je onder andere:

– minder stress ervaart
– meer ontspanning voelt
– sneller in slaap valt
– minder vaak wakker wordt gedurende de nacht
– minder angstgevoelens ervaart.

moonbird ervaring/review ademhalingsoefening healthtech

Mijn ervaring met moonbird

Zoals eerder aangehaald merk ik dat mijn ademhaling gedurende de dag redelijk hoog zit en ik adem dan ook merendeels kort in mijn borstkas in plaats van diep via mijn buik. Het is bizar wat voor impact de zorgen van deze gekke tijden (ik bedoel: hoe bizar is het in wat voor wereld we zijn beland?!) plús de jarenlang gebroken nachten vanwege de slaapproblemen van onze jongste dochter hebben op mijn gezondheid. Van buiten lijkt er niet zoveel aan de hand te zijn en met concealer verberg ik m’n wallen wel maar intern speelt er van alles. Onrust, slaaptekort, verkeerde ademhaling, concentratieproblemen, spanningshoofdpijn, verkrampte spieren in schouders en nek.. Tijd om hiermee aan de slag te gaan! Want ik mag dan wel niets kunnen doen aan de oorzaak, ik kan er wél wat aan doen hoe ik omga met deze situaties. En daar is de moonbird een heel dierbaar hulpje bij geworden.

Ik vind het echt heel erg slim uitgevonden hoe dit apparaatje werkt. Het lijkt zo eenvoudig, maar zit overduidelijk goed in elkaar. Of ik nu in bed lig, op de bank zit of zelfs achter de PC tijdens een lange werkdag met veel deadlines, de moonbird is er zo bij gepakt en ingesteld. Ik neem een fijne zit- of ligpositie in, stel een oefening via de app in of volg de intuïtieve oefening nadat ik moonbird aanzet, sluit mijn ogen en volg de beweging met mijn ademhaling. Heel intuïtief en zonder dat het enige moeite kost als een soort ‘ademcoach op zak’.

Dat ik al een tijdje niet goed ademhaalde was duidelijk te merken, want bij de eerste paar keer leek er een soort hyperventilatiegevoel te ontstaan. Maar vanaf het moment dat ik meer los begon te laten, me overgaf aan het ritme en mijn hoofd er goed bij leegmaakte ging het als vanzelf. De oefeningen variëren in tijd en je gaat automatisch vanaf de eerste ademhaling al dieper tot in de buik ademen. Dit zorgt in no time voor een geheel ontspannen gevoel waarna ik heel zen in slaap val of juist – als een soort powernap – met meer energie door kan aan de rest van de dag. Maar ook op langere termijn met regelmatige ademhalingsoefeningen merk ik voordelen. Zo ben ik bewuster met mijn ademhaling bezig waardoor ik steeds ‘minder hoog’ adem en daardoor meer rust in mijn lijf ervaar. En ja, dat werkt ook door in minder hoofdpijn, minder stress, een betere concentratie, een minder gehaast gevoel gedurende de dag én ik slaap gemakkelijker in.

Ik krijg hier niet voor betaald en ik zeg ook niet dat dit hét wondermiddel is, maar ik ben oprecht enthousiast en wil dit daarom heel graag als health tip met je delen. Het is hier in korte tijd in ieder geval een geliefd item geworden dat ik er regelmatig even bij pak.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Yvonne
  Reply Yvonne 24 januari 2022 at 17:56

  Het is even een investering, maar als ik het zo lees, is het het wel waard.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 22 januari 2022 at 12:13

  Het klinkt heel goed.
  Nooit van gehoord.
  ik ken het niet.
  Goed artikel.
  Waar had jij die mooie overslag vest geshopt….

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 januari 2022 at 11:56

   Ja, het is echt een enorme aanrader voor als je op zoek bent naar hulp bij meer rust, een betere ademhaling etc.

   Het vestje is van Phase Eight!

 • Avatar van nicole antonissen
  Reply nicole antonissen 22 januari 2022 at 09:46

  Zo, dat klinkt bijzonder goed

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 januari 2022 at 11:57

   Het is ook echt bi-zar wat zo’n hulpje voor verschil maakt hier, zó blij mee!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.