Reizen & vrije tijd

Family Travel | 5x doen in Zuid-Tirol (en leuk voor het hele gezin)

27 januari 2022

vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes
Afgelopen herfstvakantie hadden we met onze meiden een heerlijke vakantie in Zuid-Tirol, een prachtige regio in het noorden van Italië. We hebben ons geen moment hoeven te vervelen want deze regio heeft heel erg veel moois en leuks te bieden voor het hele gezin. In dit artikel deel ik dan ook 5 leuke tips en uitjes om te gaan doen in Zuid-Tirol!

‘Lees ook: Family Travel | Onze rondreis door Zuid Noorwegen (route, tips & must-do’s).’

vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes

Zuid-Tirol

Ik denk dat het niet alleen voor veel mensen een verrassing is dat Zuid-Tirol niet in Oostenrijk maar in Italië ligt, maar dat het ook nog eens een regio is waar je het hele jaar door een te gekke vakantie kan hebben. Of je nu op zoek bent naar een sportieve vakantie, wellnessmogelijkheden, een natuurliefhebber en fervent wandelaar bent, alleen met je partner reist, met het hele gezin (of meerdere families/vrienden samen) óf een combinatie hiervan. En fijn: deze regio staat bekend om haar milde klimaat met zo’n 300 dagen zon per jaar.

Wij zijn zelf met de auto op vakantie geweest, om de reis zo coronaproof mogelijk te maken, en we deden er zo’n tien/elf uur over. Op de heenweg maakten we halverwege een tussenstop met een hotelovernachting en op de terugweg hebben we het aan één stuk door gereden. Met een tablet vol spelletjes en gedownloade filmpjes voor de meiden, wat woordspelletjes, een stop bij een tankstation voor een broodje, wat te drinken en met speeltuintje en benen-strek-moment hier en daar was dat prima te doen.

Maar je kan er ook voor kiezen om met het vliegtuig naar Zuid-Tirol te gaan (bijvoorbeeld via Innsbruck, Verona of Venetië) en vervolgens per huurauto verder te gaan naar je accommodatie. Ook leuk: je kan vanuit Nederland zelfs met de trein gaan, dat lijkt me ook een unieke manier om te reizen!

Roter Hahn boerderijvakantie Zuid-Tirol, Italië, Rode Haan ervaring accommodatie Roter Hahn boerderijvakantie Zuid-Tirol, Italië, Rode Haan ervaring accommodatie Roter Hahn boerderijvakantie Zuid-Tirol, Italië, Rode Haan ervaring accommodatie Roter Hahn boerderijvakantie Zuid-Tirol, Italië, Rode Haan ervaring accommodatie

Leuke uitjes in Zuid-Tirol met het gezin

Overnachten op een boerderij

Ben je op zoek naar een wat minder voor de hand liggende en meer kleinschalige accommodatie, dan is overnachten op een boerderij een unieke ervaring. Zeker in deze regio, waardoor je tussen de prachtige bergen op een idyllische plek overnacht. Wij hebben zelf een goede ervaring met Roter Hahn en verbleven bij Roter Hahn Hofer-Hof ‘ban Hofa’ in Afers/Brixen (Bressanone). Dit is een 600-jaar oude boerderij op zo’n 1.500 meter hoogte die in de afgelopen jaren modern gerenoveerd is, maar wel met de charme en klassieke onderdelen van voorheen. Er zijn hier in totaal drie appartementen en op de boerderij lopen koeien, konijnen, een paard, kwartels, varkens en kipjes rond. Té leuk met kinderen, want je mag er vrij rondlopen, meekijken en hier en daar helpen bij het voeren en verzorgen van de dieren. De meiden hebben het hier nog regelmatig over en we gaan zeker nog eens terug in de toekomst.

vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes

Lago di Braies

Er zijn in Zuid-Tirol heel veel mooie meren tussen de bergen te vinden, maar Lago di Braies is misschien wel de meest bekende van Noord-Italië. En daarnaast is het wellicht ook het meest gefotografeerde bergmeertje in de Dolomieten. Lago di Braies, de Pragser Wildsee, is een intens blauw meer middenin het natuurgeweld van hoge bergtoppen. Let wel: het is inmiddels een toeristische trekpleister geworden waardoor je het beste in de vroegere ochtenduurtjes kan gaan als je foto’s wil maken zonder een meer vol bootjes en veel andere mensen in beeld.. Maar het is het meer dan waard en zeker wanneer je met een charmant roeibootje het water op gaat maakt het een onvergetelijk uitje. Wil je niet het water op dan kan je om het meer heen wandelen en afsluiten met een heerlijk stuk chocoladetaart of een hartige lekkernij bij het restaurant of de foodtruck langs het water.

Afhankelijk van de tijd in je planning kan je je hier voor een paar uurtjes tot een volledige dag vermaken, want dit meer is ook het startpunt van heel veel mooie wandelingen. Good to know: dit meer is één van de meest diepe meren in deze regio en door de diepte van 36 meter is het water echt heel erg koud. Hoe zonnig het dan ook is, het water is echt te koud om in te zwemmen.

vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes

Paardrijden in de bergen

In het Italiaanse Zuid-Tirol word je omringd met torenhoge bergtoppen en imposante rotsformaties. Het is hier een waar paradijs voor bijvoorbeeld wandelaars, mountainbikers en hikers. We hebben er samen met de meiden heel wat kilometers gemaakt, maar uniek om te doen is toch ook wel om te gaan paardrijden in de bergen. Er zijn veel maneges in deze regio te vinden waar je terecht kan voor tochten van een paar uur tot een paar dagen.

Omdat onze jongste (2j) nog wel echt te jong was voor zo’n langer ritje te paard maar we onze oudste (7j) paardenfan tóch wel graag wilden verrassen, kwamen we uit bij manege Peniderhof in Brixen. We konden hier een privésessie inboeken waar eigenaresse Karin de meiden voorzag van een cap, borstels en een passend paard en pony. Na het borstelen en kammen gingen beide meiden een ritje door de bak maken – inclusief een klein parcours – en werd er een stukje door de nabijgelegen natuur gemaakt. Als afsluiting mochten de ze het paard wat lekkers geven en kregen ze een hoefijzer als aandenken mee naar huis.

vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes

De botanische tuinen van Trauttmansdorff

Misschien niet een heel voor de hand liggend uitje als je met kinderen op vakantie bent, maar trust me: het is écht aan te raden om hiernaartoe te gaan. Deze prachtige tuinen van het kasteel Schloss Trauttmansdorff (waar keizerin Elisabeth van Oostenrijk ‘Sissi’ meerdere zomers verbleef) in Merano omvat meer dan 80 tuinlandschappen op verschillende hoogtes, waardoor het een soort van natuurlijk amfitheater rondom de centrale vijver vol waterlelies maakt. Er is in bijna iedere ‘wereld’ weer wat anders te doen, te bewonderen, te leren en te bekijken. Van prachtige bloemen en unieke planten, tot aan kunstwerken, een ‘zwevend’ platform met prachtig uitzicht, een volière en een bijzondere ‘Onderwereld’. Er zijn veel plekken waar je iets kan doen zoals een klein klimbos, interactieve delen, een speeltuintje, er lopen wat diertjes hier en daar en samen met wat lekkers halen in het grote ‘glass house’ hadden we er een leuke dag en hebben de meiden zich ook geen moment verveeld.

vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes vakantie Zuid-Tirol met kinderen tips/uitjes

Berg Plose

Een uitje waar we in onze vakantie zelfs twee keer naartoe zijn gegaan was toch wel de berg Plose. Plose is een bergmassief met meerdere toppen van zo’n 2.562m hoog bij Brixen en onderdeel van een groot skigebied in Zuid-Tirol. Maar ook wanneer er geen sneeuw ligt is het een prachtig gebied om tijd door te brengen. Je kan er wandelen, fietsen, hiken, mountainbiken of met de kabelbaan naar boven en van daaruit te voet verder de bergen in. Zelfs een keertje de wrong turn nemen op één van de wandelroutes – met kilometers omlopen en behoorlijk steil klimmen tot gevolg – zorgde niet voor vervelende kinderen. Tsja, dat is wat zo’n prachtige omgeving en het uitzicht over de bergtoppen met je doet. Okee, en de belofte aan de speeltuin en wat lekkers bij Rossalm ;) Dit is het restaurant bovenop de berg waar je met prachtig uitzicht kan genieten van een zonnetje, een drankje, good food en een fijne sfeer.

Op de berg zelf is trouwens een leuke Woody Walk; een wandeling in de bergen van zo’n 5 kilometer waarbij er langs de route verschillende houten klimattracties, bezienswaardigheden, een kids-wandel-parcours, glijbaan en andere speelelementen te vinden zijn. Dat geeft wat afleiding tussen het wandelen door, waardoor de kinderen het niet in de gaten hebben dat ze al snel flink wat kilometers van de route wegwandelen. Ideaal!

–> Extra tip: vergeet niet de Südtirol AltoAdige BrixenCard op te halen bij een Tourist Office in de buurt, of aan te vragen via je accommodatie. Deze is gratis en geeft leuke voordelen zoals gratis reizen met het openbaar vervoer in deze regio, gratis ritjes met verschillende kabelbanen, gratis toegang tot het Acquarena zwembad en kosteloze toegang of korting bij musea.

Voor nog wat meer beleving van onze reis kan je een kijkje nemen in mijn Instagram Stories bij de Zuid-Tirol highlight voor foto’s en filmpjes van deze vakantie.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 13 februari 2022 at 08:28

  Overnachten op de boerderij klinkt fantastisch :)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 januari 2022 at 19:06

  Prachtig.
  Mooie foto’s.
  Ik had echt gedacht dat het in Oostenrijk is……
  Ben er nooit geweest.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.