Carrière & Geld Eten & drinken

Geldzaken | Hoe wij flink bespaarden op onze boodschappen

20 februari 2022

geld besparen boodschappen tips
Met bepaalde dromen en doelen in zicht, ging ik er een tijdje geleden eens goed voor zitten om alle financiën uit te pluizen. We hebben op dit moment eigenlijk alles qua verzekeringen, abonnementen en vaste lasten heel goed op orde zonder overlap of onnodige kosten dus dat is een goed begin. Maar ai, wat bleken we veel uit te geven aan boodschappen. Dat moest anders en dus ging ik aan de slag om deze kosten naar beneden te brengen. Met eigenlijk een paar tips en even wat ‘strenger’ zijn hebben we deze kosten echt bizar naar beneden kunnen brengen. Hierbij dé 3 tips om flink geld op je boodschappen te besparen!

3 slimme tips om geld te besparen op je boodschappen

Begin met het maken van overzicht, zodat je een startpunt hebt waar je in ieder geval ónder wil komen te zitten de komende periode. Zo kan je het een beetje als een spel gaan zien en wordt geld besparen op boodschappen eigenlijk ook nog wel leuk. Ik begon bijvoorbeeld met het optellen van alle kosten aan boodschappen van de afgelopen drie maanden en deelde dit door drie. Zo ontstond er een goed gemiddelde om te zien wat we maandelijks uitgaven aan deze kosten. *insert schrikmomentje*

Onder boodschappen valt voor ons de combinatie van eten en drinken dat we in de supermarkt inkopen maar ook supplementen zoals vitamines en sport/eiwitproducten, de koffie to go’s bij een kiosk of tankstation, het eten en drinken bij een dagje uit, eten bestellen/laten bezorgen/afhalen en naar restaurantjes gaan. Drogisterij-artikelen, luiers en dierenvoeding nemen wij hier dus niet in mee.

1. Weekboodschappen

Oftewel, je gaat hiermee aan de slag voor het uitdenken van een menu voor de rest van de week en schrijft vervolgens de ingrediënten op een boodschappenlijstje. Plus wat je nodig hebt voor ontbijt, lunch, fruit, tussendoortjes en drinken natuurlijk. En dit ga je dan in één keer bij je favoriete supermarkt(en) halen of bestel je bij je boodschappen-bezorgdienst. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe minder tijd het in beslag neemt. Zeker omdat er vaak toch een x aantal gerechten rouleren in een huishouden en je dan al snel weet wat je ervoor nodig hebt.

Door alle boodschappen voor de hele week in één keer te doen ben je minder vaak bij de winkels en kan je je dus simpelweg minder vaak laten verleiden tot het kopen van extra’s. Maar het bespaart je ook tijd én geeft heel veel rust omdat je weet dat alles in huis is voor de rest van de week. Heb je wat inspiratie voor recepten nodig, maak dan eens een rondje langs wat leuke foodblogs, snuffel door mijn recepten of kijk op een website zoals Boodschappen.nl voor inspiratie. Altijd leuk om op deze manier eens op andere ideeën te komen!

Extra tip: kijk voor het maken van de recepten voor je weekmenu naar wat je nog in de voorraadkast en in je vriezer hebt liggen en blader de folder van je supermarkt door of er bepaalde ingrediënten in de aanbieding zijn waar je een gerecht mee kan bedenken.

2. Minder vlees eten

Nu zijn wij hier in huis alweer een hele tijd flexitariërs – om het beestje een naam te geven – waardoor we een dag of vier in de week geen vlees op tafel hebben staan. Ten eerste doen we dit niet vanwege kostenbesparing maar vooral vanwege duurzaamheid, dierenleed en milieu. Maar vlees en vis nemen een behoorlijke hap uit je boodschappenbudget, dus het is ook een kostenbesparing. Tenminste, wanneer je niet iedere keer voor een standaard vleesvervanger kiest want die kosten ongeveer evenveel als een stukje vlees of vis.

Of je nu voor vlees, vis of een vleesvervanger gaat: hou ook hiervoor de aanbiedingen in de gaten, koop dan flink in en vries dit in juiste porties in. Mocht de overstap naar ‘geen vlees’ bij een maaltijd te groot voor je zijn, dan kan je misschien in ieder geval beginnen met mínder vlees te eten.

‘Lees ook: Momtalk | Tips voor de aanschaf van een kinderwagen.’

geld besparen boodschappen tips

3. … di mama!

Oftewel: zelf koken in plaats van uit eten, afhalen of eten bestellen. Hou hier rekening mee met je weekboodschappen zodat je ook altijd wat in huis hebt voor die mweh-ik-wil-niet-koken of lekkere-trek dagen. Dit zorgt er tegelijk voor dat het besparen op je boodschappen niet aanvoelt als een ‘straf’, omdat je óók die pizza, frietjes of uitgebreide luxere maaltijd op je weekmenu hebt staan. Alleen maak je dan die pizza zelf (of gooi je ze zo vanuit de vriezer je oven in), bak je zelf je frietjes en snacks, bouw je je eigen hamburger of broodje shoarma of duik je de keuken in om iets bijzonders uit een kookboek klaar te maken zonder dat je ervoor naar een restaurant hoeft te gaan. En samen met je gezin of partner uitgebreid koken in het weekend is ook nog eens heel erg leuk om te doen. Maar, hou het wel leuk voor jezelf want op restaurant gaan is ook gewoon een heel fijn uitje dat af en toe zeker moet kunnen!

Denk bij deze laatste tip trouwens niet alleen aan het eten voor thuis, maar ook aan de to go momentjes. Haal je regelmatig een cappuccino bij de kiosk of het tankstation? Schaf dan een thermobeker aan en neem je cappuccino, koffie of thee simpelweg met je mee. Net als een snack of je lunch: thuis maken en meenemen bespaart je zo tientallen euro’s in de maand.

Door ons aan bovenstaande tips te houden en dus even wat strenger te zijn en meer op te letten bespaarden we al snel *slik* een paar honderd euro in de maand, zonder dat we eigenlijk in de gaten hebben dat we aan het besparen zijn. Schrikbarend wel, maar een fijne wake up call voor ons budget. Want met dat geld komen we weer dichter bij andere dromen, doelen en wensen :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van remco
  Reply remco 11 april 2023 at 13:30

  Leuke blog die zeker waardevol is voor iedereen die wilt besparen op zijn boodschappen!

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 27 februari 2022 at 15:03

  Bedankt voor de tips, ik kijk altijd ook bij de afprijzingen in de supermarkt. En als er iets tussenzit pas ik het menu terplekken aan. En bij een andere supermarkt kijk ik ook voor artikelen met een grotere inhoud, dat scheelt ook. Vegetarisch eet ik elke dag, soms ook vegan dan scheelt het ook de veggie burgers. En verder ook dingen invriezen om langer te kunnen bewaren.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 22 februari 2022 at 12:49

  Fijne tips om eens flink te kunnen besparen op het boodschappen doen…..
  Ik geloof graag dat eten bestellen, een coffee to go etc. flink wat geld kost.
  Als he zomer is dan kan je als op kantoor ben een wandeling buiten maken en als de koffie en thee gratis is
  dan kan men de thermoskan daar vullen……
  Jammer dat men hier niet met kortingsbonnen werkt…. extreem couponning.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.