Lifestyle

Health | Geef je lijf nieuwe energie met een gezonde detox

2 februari 2022

gezonde detox tips meer energie
.. en nee, daar bedoel ik géén dieet voor gewichtsverlies mee. Dan kan dat maar beter gelijk duidelijk zijn :) Maar met detoxen op de juiste manier kan je wél je lijf een mooie reset meegeven en dat heeft een heleboel fijne voordelen waardoor je lekkerder in je vel zal komen te zitten. In dit artikel lees je er meer over én deel ik een aantal fijne tips en tricks voor een gezonde detox voor meer energie!

‘Lees ook: Digitale detox | Met deze tips kom je van je smartphone verslaving af.’

gezonde detox tips meer energie

On a serious note
Wist je dat detox eigenlijk een afkorting is voor detoxificatie (ontgiften) en inhoudt dat je lichaam wordt gereinigd en vrijgemaakt van allerlei giftige, lichaamsvreemde stoffen? Het woord is tegenwoordig meer een marketingterm voor diëten geworden maar is in de oorsprong een benaming die een serieuze hulpvraag beantwoordt.

Zo wordt een detox al decennia ingezet als traject bij verslaving aan bijvoorbeeld alcohol, medicatie en/of drugs. Mocht je hiermee te maken hebben (persoonlijk, of iemand uit je directe omgeving) dan is het aan te raden om (samen) contact op te nemen met de huisarts en/of een goede afkickkliniek waar er samengewerkt wordt met psychologen, verslavingsspecialisten en ervaringsdeskundigen. Wanneer je erkent dat je een probleem hebt ben je al een grote stap aan het maken en er is meer kans op succes bij een directe opname afkickkliniek.

gezonde detox tips meer energie

Geef je lijf nieuwe energie met een detox

En toch is het woord detox ook wel de meest praktische benaming als het gaat om je lijf een reset te geven. Er bestaan veel feiten en fabels over detoxen, maar het betekent echt niet dat je twee weken lang aan de sapjes hoeft te zitten of enkel op bleekselderij hoeft te knagen. Juist niet! Want je wil juist een gezonder en fitter lijf vol energie!

Hoe pak je zo’n gezonde detox aan?

Wil je aan de slag met een gezonde detox omdat je simpelweg wel wat meer energie kan gebruiken, je al even niet helemaal lekker in je vel zit of gewoon een kickstart wil geven van een periode waarin je meer wil gaan sporten en nieuwe voornemens aan wil pakken? Begin dan simpelweg met het maken van een paar andere keuzes gedurende de dag als het op je eten en drinken aankomt:

– drink zo’n anderhalve liter water per dag en probeer (tijdelijk) minder koffie en suikerhoudende dranken te drinken, of probeer deze laatste helemaal links te laten liggen als je een stapje verder wil gaan
– eet voldoende fruit en groente en wissel hier meer in af voor meer verschil in vitamines en mineralen (daarnaast zit fruit en groente vol vezels waar je darmen blij van worden)
luister naar je lijf wanneer je eet. Eet je door totdat je bord of de pan leeg is, of stop je omdat je simpelweg voldoende hebt gegeten..?
verspreid je eetmomenten meer over de dag te om je energie de hele dag door stabiel te houden en dipjes te voorkomen. Let op: het gaat dus niet zo zeer om mínder eten, misschien zelfs wel meer, maar om goed voor je lichaam zorgen en te geven wat en wanneer het iets nodig heeft
– probeer te stoppen met alcohol en roken, of in ieder geval flink te minderen
– kies ook eens wat vaker voor een tussendoortje als een handje noten of wat kwark voor voldoende goede vetten en eiwitten
– kies wat vaker voor minder of geen vlees en kies voor een plantaardige vleesvervanger voor minder belasting van je darmen (en voor een beter milieu).

gezonde detox tips meer energie

Maar vergeet naast het eten en drinken ook zeker niet je mentale gezondheid! Een punt waar vaak net even te weinig aandacht aan besteed wordt, maar minstens zo belangrijk is:

– neem bijvoorbeeld vaker een rustmomentje tussen je werk en/of taken door
– probeer op je ademhaling te letten, ademhalingsoefeningen hebben veel voordelen
– ga naar buiten! Maak wat vaker een wandeling in de natuur en geniet van de rust en frisse lucht
– zorg voor voldoende slaap en probeer een regelmatig slaapritme te krijgen om je body & mind voldoende te kunnen laten rusten én op te laden voor de nieuwe dag.

De voordelen van een detox

Je kan dus ook op een heel gezonde manier detoxen zonder dat je hoeft af te zien, roofbouw op je lijf hoeft te plegen of de hele dag door trek hebt. En juist een detox op deze manier heeft heel fijne voordelen voor je lichaam én geest, waardoor je onder andere:

– al na een paar dagen meer energie zal krijgen
– een soepele stoelgang krijgt
– gedurende de dag minder dipjes ervaart
– lekkerder in je vel komt te zitten
– zal merken dat je huid rustiger wordt en zal gaan stralen
– gemakkelijker inslaapt én doorslaapt gedurende de nacht
– minder vermoeidheidsklachten zal ervaren
– een beter concentratievermogen en betere focus zal krijgen.

Hou je nieuwe levensstijl vast

Mocht je nou merken dat je echt lekkerder in je vel bent gaan zitten en meer energie hebt gekregen van een korte detoxperiode met de tips hierboven, dan kan je het één en ander simpelweg vol blijven houden. En zoals je merkt kan dat ook in heel kleine stapjes of door het kiezen van 1 of 2 actiepunten waarna je langzaamaan meer en meer een gezonde leefstijl maakt. Niet om af te vallen zoals bij een dieet, maar ‘simpelweg’ om lekkerder in je vel te komen zitten. En dát is het allerbelangrijkste!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 2 februari 2022 at 07:38

  Dit is een goed artikel met zeer fijne tips.
  Lopen dat gaat bij mij heel lastig na de coma…..
  Soms doe ik tussendoor een tukkie.
  Het voelt daarna dat ik een berg aan energie heb.
  Ook doe ik rek en strek oefeningen met een elastische band.
  Snoepen doe ik niet.
  Gezond eet ik.
  Soms laat ik vlees weg.
  Vele liters water drinken.
  Ben ook veel buiten.
  Heerlijk in de frisse lucht.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.